Sayfa Yükleniyor...
İzmir Tabip Odası Başkanı Opr.Dr. Lütfü Çamlı, mutant virüs yayılımının giderek arttığını belirterek yeni mutasyonları ve bunların oransal olarak yaygınlığı için sekans analizlerine vurgu yaptı
BURCU YANAR/ÖZEL HABER
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Resmi Twitter hesabında paylaştığı bir gönderide sahadan gelen bilgilere göre mutant virüs oranlarında ciddi bir artış olduğunu ileri sürdü. Sağlık Bakanlığının tüm güncel verileri açıklaması gerektiğine değinilen paylaşımda, “Yeni vaka artışına yönelik mücadele stratejisi şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşılmalıdır” denildi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İzmir Tabip Odası Başkanı Opr.Dr. Lütfü Çamlı ise eylül ayında İngiltere’de ilk kez görülen daha sonra ekim ve kasım aylarında giderek belirginleşen İngiltere mutasyonundan başka mutasyonların olduğunun saptandığını ifade etti. Çamlı, bu mutasyonların ancak sekans analizi ile saptanabileceğini de belirterek “Şu anda ülkemizde yaygın bir sekans analizi yapılmıyor. Sadece Ankara rutin olarak yapılmakta. Diğer illerde ise tek tük sekans analizleri yapılıyor. Sekans analizlerinin yaygın olarak yapılması desteklenmelidir. Sekans analizleri yapmadığımız sürece mutasyonların çeşitliliğini ya da yaygınlığını anlamamız pek mümkün değil. Belki ülkemize ait mutasyonlar da var. Toplumda salgın uzadıkça yeni mutasyonlar olacaktır. Bunları izleyebilmemiz gerekiyor” açıklamasında bulundu.
TEST SAYILARI DÜŞTÜ
Şeffaf bir şekilde verilerin kamuoyu ile paylaşılması gerektiğini vurgulayan Çamlı, “Bu veriler paylaşılmadığı için eldeki verilerin ne olduğunu bilmiyoruz. Sadece il bazındaki vaka sayılarıyla bir karara varmak tabi ki yanlış olur. Çünkü bu sayılar değişken sayılardır ve yapılan test sayısıyla doğru orantılıdır. Ne kadar çok test yaparsanız o kadar yüksek sayılara ulaşırsınız. Örneğin İzmir’de şu anda 100 binde 42.69 olarak açıklanan sayı kaç test ile ulaşılmış bir sayıdır. Bu sayıya ulaşabilmek için kaç test yapılmıştır bunu bilmiyoruz. Tahminlerimize göre günlük 3-4 bin civarında test yapılıyor Ancak bu sayı aralık ayında 15 bindi. O zaman bu yüz binde 42.69 olan yani karşılığı günlük 270 olan vaka sayısının 3-4 katı vakaya ulaşmanız ve çok yüksek riskli il grubuna girmeniz mümkündür. Test sayısını azaltırsanız vaka sayılarını daha az saptayacağınız için risk grubunuz farklı olabilir” diye konuştu.
MÜMKÜN GÖZÜKMÜYOR
Bu şekilde alınan kararların güvenilir olmadığını da belirten Çamlı, “Kaldırılan yasaklarda ya da kısıtlamalarda bunun hangi kriter yada bilimsel veriye göre kaldırıldığı açıklanmalıdır. Dolayısıyla kaç test yapıldığı, testlerdeki pozitif çıkma oranları açıklanmalıdır, Vakarlın ilçelere, yaşlara, meslek ve işkollarına göre dağılımı gibi veriler göz önüne alınmadan karar verilmemeli” dedi. Açılım yaparken gerçekleri göz önünde bulundurmak gerektiğine de değinen Çamlı, bu gerçekleri şu şekilde sıraladı: “Aşılamaya başlandı ancak şu anda nüfusun yüzde 10’u bile aşılanmadı. Dolayısıyla toplumsal bağışıklık dediğimiz en az 60 milyon kişinin 120 milyon doz aşısına bu yıl içinde bile erişebilmemiz pek mümkün gözükmüyor. Toplumsal bağışıklık kazanılmadan pandemi tedbirlerine sıkı bir şekilde uymaya devam etmemiz gerekiyor.”
MUTANT VİRÜS RİSKİ ARTIYOR
Artan bir mutasyon riskinin var olduğunu dile getiren Çamlı, İzmir’de sekans analizi yapılmasa da bazı merkezlerde virüs yükü yüksek saptanan olgularda mutasyonlara bakılan testlerin yapıldığını belirtti. Çamlı, başlangıçta örnekleme ile yapılan bu testlerin mutant virus pozitif oranları yüzde 5’lerdeyken şubat ayı ortalarında bu sayı yüzde 10’lara, şimdi ise bu sayının yüzde 30-40’lara ulaştığını söyledi. Mutant virüslerin giderek baskın bir hale geldiğini de aktaran Çamlı, “Bunlar giderek önceki virüsün yerini alıyorlar. Bu ve benzeri mutasyonların erken saptanabilmesi için sekans analizlerinin çok sayıda yapılması gerekmektedir. Eğer bunları yaygın yapar ve saptarsak o zaman mutasyonlu virüs taşıyan kişilere özel tedbirler, kısıtlamalar getirilebilir. Örneğin izolasyon süreleri daha uzun tutulabilir. Çünkü bunların bulaştırıcılığı çok yüksek” dedi.
Haber Merkezi