Müzik kısıtlaması kararına tepki: Ekonomik bir saldırı!

Salgın tedbirleri kapsamında uygulanan gece müzik yayın yasağı saatinin 00.00’dan 01.00’e uzatılması yetersiz bulan müzisyenler ve işletme sahipleri, “Bu müzik emekçilerine ekonomik bir saldırıdır” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 12.05.2022 09:04
  • Güncelleme Tarihi : 12.05.2022 09:04
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Müzik kısıtlaması kararına tepki: Ekonomik bir saldırı! haberinin görseli

ÇAĞLA GENİŞ-ÖZEL HABER

Koronavirüs salgını sürecinde eğlence mekanlarına gece 00.00’dan sonra getirilen müzik çalma yasağı tedbirler kaldırılmasına rağmen devam ediyordu. Uygulamaya gelen tepkiler sonrası yasakta yeni düzenlemeye gidildi. İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan genelgeye göre artık yasak gece 01.00 itibariyle başlayacak. Kısıtlamayı yalnızca 1 saat uzatan tartışmalı karar müzisyenleri ve mekan sahiplerini tatmin etmedi. Yeni bir düzenleme için yetkililere çağrı yapan müzik emekçileri yeni bir düzenleme için yetkililere çağrı yaptı.

MÜZİSYENLERDEN TEPKİ GELDİ

İzmir’de yaşayan ve müzisyenlik yapan Kasım Taşdoğan, pandemi sürecinde uygulanan yasaklara rağmen hükümet tarafından yeterli desteğin verilmemesi nedeniyle müzisyenlerin yoksulluğa, borca ve intihara sürüklendiğini hatırlattı. Müzik kısıtlamasının pandemiyle alakası olmadığını savunan Taşdoğan, “Her şeyden önce bu kararı da pandemi dönemindeki birçok ‘esneme’ ve ‘önlemler’ ile eş anlamlı olarak yorumluyorum. Devletlerin, ‘hak’ ve ‘yasakları’ halkın ihtiyaçları doğrultusunda değil, kendi sürekliliklerini sağlamak için yaptıklarını düşünüyorum. Mesela pandemi döneminden önce gece saatlerinde yapılan müzik ile kaç yara açıldı ki, onlar bugün sarılıyor. Bilakis sadece bu ülkede yüzün üzerinde sahne emekçisi yaşamlarına son verdi. Bu perspektiften baktığımızda 1 saatlik yasak genişletmeyi de, bu yöndeki ihtiyaç ve taleplere verilen bir yanıttan ziyade yaz saatlerinde ağırlıklı olarak turizm bölgelerindeki ekonomik akışa odaklı bir karar olduğunu anlamak zor değil. Keza pandemi döneminde de bayram ve yaz tatillerinde önlemlerin nasıl esnetildiğini gördük. Dolayısıyla kapitalist devletlerde halkın ihtiyaçları yerine, devletin ihtiyaçlarının esas alındığını bir daha deneyimlemiş oluyoruz” sözleriyle karara tepki gösterdi.

TAMAMEN KALDIRILMASINI İSTİYORUZ

Müzik ve eğlence sektöründe saat sınırlamasının tamamen kaldırılması gerektiğini belirten İzmir Sahne Sanatçıları Derneği Başkanı Muammer Açıkpazu da, “Saat sınırlamasının 1’e kadar uzatılması olumlu bir gelişme ama yetersiz. Yasağın tamamen kaldırılmasını istiyoruz. Müşterilerimizin tam eğleneceği ve bizim de bahşiş alacağımız saatlerde programlar bitiyor. Para kazanamıyoruz. Ülkede her şeye zam gelirken müzisyen ücretlerine yok! 3 yıldır mekanlarda 100 TL ücret ile çalışıyoruz. Ayrıca hiçbir şekilde sosyal güvencemiz ödenmiyor. Kayıt dışı çalışmak istemiyoruz artık. Bu konuda acilen bir düzenleme bekliyoruz” dedi.

EKONOMİK SALDIRIDIR

Müzik kısıtlamasının kaldırılmamasını ‘ideolojik’ olarak nitelendiren işletme sahibi ve müzisyen Engin Kaygısız ise, “Canlı müzik kısıtlamasının özellikle pandemi döneminde gevşetilmemesinin temel nedenini toplumsal yaşam biçimine bir dizayn olduğunu düşünüyorum. Mekanların ve işletmecilerin beklentilerine cevap verilmedi. Saat ortalama 04.00’a kadar canlı müzik yapılan birçok mekanda çalışan müzik emekçilerinin önü kesilmiş oldu. Bu müzik emekçilerine ekonomik bir saldırıdır. Bu tür performans yerlerinde canlı müzik yapılmasının işletmecilere büyük faydası var. Nihayetinde insanlar bu tür mekanlarda daha fazla vakit geçirip eğlenmeyi seviyorlar. Biz de bu sektörün içinde olan insanlarız. Ekonomik olarak pandeminin bize vurduğu yara yetmezmiş gibi üzerine bu tür gevşemelerin yavaş yavaş başlayıp son noktada müzikte kesintiye uğraması bizi olumsuz etkiliyor. Kısıtlamanın 01.00’a uzatılması bir noktaya kadar tabiî ki daha iyi oldu ama bunun da nedeninin özellikle turizm sektörüne hareketlendirme getirme amacı taşıdığını düşünüyorum. Bence tüm müzik emekçileri arasında kolektif bir dayanışma oluşturulmalı. Bu gibi burumlarda bizim bir araya gelip karşı duruş gösterebilmemiz gerekiyor. Bu kısıtlamanın tamamen kaldırılması ya da daha fazla gevşetilmesi gerekiyor. Dediğim gibi sektörde olan herkesin bir arada hareket edebileceği bir alan yaratılması gerekiyor. Ancak dayanışmayla karşı duruş sergileyebiliriz” açıklamasında bulundu.