Sayfa Yükleniyor...
Akaryakıt zamları nedeni ile kardan zarar ettiklerini belirten İzmir Kamyoncular ve Kamyonetçiler Esnaf Odası Başkanı Yıldırım Kaya, ticari araçlara ÖTV muafiyeti getirilmesi çağrısında bulundu
TUNAY AFYON/ ÖZEL HABER- Akaryakıta yapılan zamlar durmak bilmiyor. Akaryakıt zamlarının etkilediği nakliye sektörü temsilcilerinden İzmir Kamyoncular ve Kamyonetçiler Esnaf Odası Başkanı Yıldırım Kaya, akaryakıta yapılan zamlarla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Yapılan zamların sektöre muhakkak birebir yansıyacağını belirten Kaya, devletin ticari araçlar için ÖTV muafiyeti yapması gerektiğini belirtirken son zamanlarda ortaya çıkan kaçak taşımacılığın da kendilerini mağdur ettiğini vurguladı.
Akaryakıt zamlarının rutine bağladığını dile getiren Kaya, yapılan zamların tüm sektörleri etkileyeceğine dikkat çekti. “Artık ne kamyoncular ne otobüsçüler kimse zamlara tepki göstermiyor” diyen Kaya, “Mazota zam geldiğinde nakliyeciler de kendi akaryakıt giderlerini karşılayabilmek için kendince nakliye ücretine zam yapıyorlar. Kurtarabildiği noktaya kadar devam ediyorlar” dedi. Yapılan zamların karşısında da verdikleri hizmetin ücretini ona göre güncellediklerini kaydeden Kaya, petrolün dolarla alındığını belirterek dünyada brent petrolün fiyatı yükseldikçe akaryakıta zam kaçınılmaz hale geldiğini vurguladı. Bu noktada da Ekonomi Bakanlığı’nın, doları frenlemesi gerektiğini dile getiren Kaya, “Nakliye sektöründe yaşanan maddi sorunların çözümü için ticari araçlara uygulanan ÖTV’ye muhakkak son verilmeli. Verilen vergi kadar mazot indirimi de uygulanabilir, biz bunu da kabul ederiz. Devletin böyle bir çalışma yapması lazım. C2 belgeli araçlar, burada parsiyel taşımacılık yapıyorlar ve Ulaştırma Bakanlığı’ndan aldıkları belgelerde ince bir ayrıntı var. Oradan faydalanarak Türkiye’de parça yük taşıyarak bizi mağdur ediyorlar” ifadelerini kullandı.
Kaya, kolluk kuvvetleri tarafından yeterli denetim yapılmadığı için korsan taşımacılık yapan araçların mağduriyet yarattığını belirtti. Araçların, vergisiz çalıştığını aktaran Kaya, “Bizleri mağdur ediyorlar. Özellikle evden eve taşımacılık yapan, K3 belgesi olmayan araçlar bizim verdiğimiz tekliflerin altında iş yaparak bizi mağdur ediyor” ifadelerini kullandı.
Korsan taşımacılığın en büyük sorunlardan biri olduğunu söyleyen Kaya, “Korsan taşımacılık için yolda denetim yok. Biz dernek olarak bu sorunların çözümü için ilgili makamlara başvurularımızı çokça yaptık ama maalesef tedbir alınmıyor. Özellikle İzmir içinde ciddi oranda korsan taşımacılık yapılıyor. Bu durum da ciddi vergi kaybına yol açıyor” dedi. Karabağlar’daki sanayi bölgesinde yaklaşık 2 seneden beri Suriyelilerin, aldıkların araç nakliyeye başladığını söyleyen Kaya, “Sanayi içinde ticari araçlarımız dururken Suriyeliler kendi araçları ile fiyat, yer ve iz bilmeden iş yapıyorlar, gittikleri yerde montajı da yapıyorlar ve bizim işlerimize engel oluyorlar. Bu tür kayıtsız işlere nokta atışı denetimler yapılıyor ama yeterli değil” diye konuştu.
HABER MERKEZİ