Sayfa Yükleniyor...
Konak Tünelleri’nin yapımından sonra kaderine terk edilen tarihi Damlacık semti sakinleri, “Ne olacak bu Damlacık’ın hali” diyerek yetkililerden destek bekliyor
NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER
Konak Tünelleri’nin hemen üst tarafında bulunan, ünlü futbolcu Metin Oktay’ın da yetiştiği Konak İlçesi sınırları içerisinde, kentsel sit ve üçüncü derece arkeolojik sit alanı olan tarihi Damlacık semti kaderine terk edildi. Konak tünellerin inşa edilmesiyle birlikte Damlacık’ta yer alan birçok tarihi yapı kamulaştırıldı, vatandaşlar evlerinden çıkarıldı. 4 yıl önce kamulaştırılan evlerin yıkımı uzun bir süreyi kapsayınca Damlacık kaderine terk edilerek kent merkezinin kara deliği oldu. Semtte yer alan tarihi ve metruk binaların çoğu evsizler tarafından WC’ye dönerken, bir kısmı da madde bağımlılarının yuvası, fuhuşun da adresi oldu. Damlacık semti göz göre göre bataklığa sürüklendi.
57 YILLIK SEMT SAKİNİ ANLATTI
19’uncu yüzyılın başında ve 20’nci yüzyılda Türk- Müslüman Mahallesi olarak tanımlanan, öğretmen evi, Eşrefpaşa Pazar Yeri ve Varyanttaki Kredi Yurtlar Kurumu Bölge Müdürlüğü arasına sıkışan küçücük bir semt olan tarihi Damlacık semti Konak Tünelleri’nin yapımından sonra tamamen kaderine terk edildi. 57 yıldır Damlacık’ta ikamet eden ve Namık Kemal Mahallesi adına konuşan Emekli Zabıta Amiri Ali Naim Yazıcı, Damlacık semtinin kaderine terk edildiği süreci anlattı. Semt sakini Yazıcı, “Konak Yeşildere Tünelleri 2012 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile yapılması kararlaştırıldı. Konak Tünelleri adı altında Kara Yolları 2. Bölge Müdürlüğü Koordinasyonunda faaliyetlere başlamıştı. Tünelin geçtiği güzergahın üzerinde ve Konak’a 100 metre mesafede bulunan tarihi Damlacık semtinin Sümer Mahallesi’nin ilk giriş noktası olarak 2013 yılında sokak bazında kamulaştırıldı. Buraya kadar herhangi bir sorun çıkmamıştı. Bunun yanında tünelin hemen üstünde ikinci kademede yer alan Damlacık semtinin Namık Kemal Mahallesi’nde 2014 yılının Haziran ayında birçok binaya kamulaştırma kararı alındı. Bu kamulaştırma kararı doğrultusunda tünelin üstüne isabet eden binalar boşaltıldı. Bunların 11 adedi de Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nun tescilli binalardır. Tünel 2015 yılı Mayıs ayında dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu tarafından hizmete açıldı. 2015 yılında vatandaşlar tünelin dışında kalan evlerin hasar gördüğünü iddia ettiğinden tüneli yapan Ege Asfalt A.Ş firması yargı tespit kararına başvurdu. İzmir 2. Asliye Ticaret Mahkemesi ile Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden bir profesör ve 2 doçentten oluşan bilirkişi heyeti semte gelerek tünelin dışında kalan ancak hasarlı olduğu iddia edilen binalarla ilgili yerinde tespit çalışması yaptı. Bu çalışmalara göre Namık Kemal Mahallesi’nde birçok bina, can ve mal güvenliği açısından oturulması ciddi risk içeren statüsüne alındı. Bu binaların teknik, idari ve mali sorunları çözülerek tamamının 2018 Aralık ayında yıkımı tamamlandı. Sadece kamulaştırılan binalar içerisinde 11 adet Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tescilli binalar bulunmaktadır. Maalesef bu binalar da yağmalanmış olup enkaz ve iskelet haline dönüştü. Herhalde büyük bir ihtimalle bunların restorasyonu yapılacaktır diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
DESTEK BEKLİYORUZ
Karayollarının tünel yapımı nedeniyle 2013 yılından beri Damlacık semti sakinlerinin çok zor koşullarda yaşadığını söyleyen Yazıcı, semtin yarısının harap olup yerle bir olduğunu bildirdi. Semt sakini Yazıcı, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu semt, Konak Meydanı’na çok yakın bir mesafede yer alıyor. Semtimiz şehrin odak noktasında ve silueti bulunduğundan derhal Konak Belediye Başkanı Abdül Batur ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer tarafından semtin yerinde incelenerek, değerlendirilmesi ve semt sakinlerine gereken ilgi ve hassasiyetin gösterilmesi gerekmektedir. Burası 2004 yılı Büyükşehir Belediyesi tarafından alınan kararla Kemeraltı koruma amaçlı imar planı kapsamında olup üçüncü derece arkeolojik sit ve kentsel sit alanıdır. Bundan dolayı da son derece sorunlu bir bölgedir. Ancak İzmir’in merkezinde tarihi Damlacık semtinin ayağa kaldırılması hem semt sakinleri hem İzmir’in prestiji açısından mutlak gereklidir. Bu fiili durumu ortadan kaldırılması için İzmir Valiliği, Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Konak Belediyesi, Konak Kaymakamlığı basının ve çeşitli kurum ve kuruluşların ilgi ve desteğini bekliyoruz” diye konuştu.
VERİLEN SÖZLER TUTULMADI
Sorunun 2012 yılında başlayan tünel çalışmalarından beri devam ettiğini dile getiren Yazıcı, Karayolları Bölge Müdürlüğü tarafından verilen sözlerin tutulmadığını vurguladı. Yazıcı, “Karayolları 2’nci Bölge Müdürlüğü tarafından semt sakinlerine verilen söz şuydu: 2015 yılında tünel açılacak 6 ay içerisinde her şey tamamlanıp semt yeniden düzenlenip olağan yaşamına dönecekti. Sözü veren de dönemin Karayolları 2. Bölge Müdürü ve şu anki Genel Müdürü Abdülkadir Uraloğlu idi. Ancak verilen bu sözlerin hiçbiri tutulamadı. 2014 yılında kamulaşan ve 2015 yılında hasarlı tespiti yapılan bina sayısının toplamı yaklaşık 100. Ayrıca bir de yıkılmayan kamulaştırılan 11 tane de tescilli bina var. Bu binalar şu an boş ve kaderine terk edilmiş vaziyette” şeklinde konuştu.
KENTİN SİLUETİ DEĞER KAZANIR
Semt sakinleri olarak istedikleri tek şeyin tarihi ve kültürü olan Damlacık’ın tekrardan ayağa kaldırılarak hak ettiği görünüme kavuşması olduğunu belirten Yazıcı, Damlacık semtinin kente değer katacağını belirtti. Yazıcı, “Bizim istediğimiz bu semtin ayağa kaldırılması. Gerekirse bir yenileme projesi olsun. Bu semt ayağa kaldırılırsa; tarihi Türk Müslüman mahallesi Damlacık semtinin tarihi dokusu korunarak düzenlenmiş olur. Konak Meydanı’na çok yakın mesafesi olan bir semtin önünden her gün binlerce insan geçmektedir. Kentin silueti değer arz eder. Buranın üst tarafından bulunan pazaryeri kalkacak, Konak Belediyesi Yağhaneler’de bulunan jandarma binasını TOKİ’den devir aldı, bunun yerine Roma yolu projesi hayata geçecek. Bu kompleks bir olay. Burada bütün kurum ve kuruluşların beraber çalışması lazım” diye konuştu.
Yazıcı, son olarak Konak Belediyesi Başkanı Abdül Batur’un seçimlerden önce semte gelerek incelemelerde bulunduğunu söyledi. Yazıcı, “Seçimler bitti, başta Konak Belediyesi olmak üzere bütün yerel yönetim ve STK’ların Damlacık için harekete geçmesi gerekiyor” dedi.
Haber Merkezi