Nereye gitsinler?

Kurulduğu günden bu yana gönüllülerle birlikte mülteci sorunlarıyla ilgili çalışma ve yardım kampanyaları yürüten Halkların Köprüsü Derneği Başkanı Prof. Dr. Cem Terzi,  Atina’da Suriyeli mültecilerin durumuyla ilgili edindiği gözlemlerini gazetemize anlattı  


  • Oluşturulma Tarihi : 21.09.2015 08:38
  • Güncelleme Tarihi : 21.09.2015 08:38
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Nereye gitsinler?

E. ÇAĞLA GENİŞ- Halkların Köprüsü Derneği Başkanı Prof. Dr. Cem Terzi, kaçak yollarla Atina’ya giden Suriyeli mültecilerin durumunu Türkiye ile kıyaslayınca bir fark olmadığını vurgulayarak, mülteci sorunlarının her yerde aynı olduğunu ifade etti. Yunanistan’ın da diğer ülkeler gibi çok sayıda göç aldığını belirten Terzi, Yunan halkının mülteci akını konusunda tedirgin olduğunu ifade etti. 

 “MÜLTECİ HAKLARI ORADA DA YOK”

 Terzi, sokaklarda çok fazla mülteci yaşadığını ve mülteci haklarının Yunanistan’da da olmadığını belirterek, “3 gün Yunanistan’da kaldım ve Suriyeli mültecilerin durumunu yakından gözlemleme imkanım oldu. İki kere mültecilerin yaşadığı bölgeleri ziyaret ettim. Orada da tıpkı Basmane’deki gibi, şehrin merkezindeki büyük meydanda toplanmış durumdalar. Yunanistan da çok ciddi göç almış. Adalara ulaşanların bir kısmı Atina’ya bir kısmı da Avrupa’nın diğer ülkelerine geçmeye çalışıyorlar. Bir tanesi yeni göç dalgası nedeniyle yapılmış toplam iki tane büyük çadır kamp var. Yeni yapılan çadır kamp havaalanına çok yakın. İnsanlar sokakta kalmasın diye, Atina’da yani merkezde çadır kent yapılmış. Mümkün olduğu kadar sokaktaki insanları o çadır kamplara götürmeye çalışıyorlar. Ama buna rağmen Basmane ya da Konak gibi iki büyük meydanla yani İzmir’le kıyaslarsak Victoria Zafer Meydanı’nda da çok sayıda Suriyeli mülteci sokaklarda yaşıyor. Mülteci sorunları her yerde aynı… Mülteci hakları orada da yok; bu haklara kavuşmuş değiller dolayısıyla barınma, beslenme, sağlık ve eğitim gibi hiçbir hakları yok” ifadelerini kullandı.

 “MÜLTECİ AKINI KONUSUNDA TEDİRGİNLER”

 Yunan halkının mülteci akını konusunda ciddi endişeler yaşadığını söyleyen Terzi, “Yunanistan’da çok ciddi bir ekonomik kriz, siyasi belirsizlik ve işsizlik var. Oradaki görüştüğüm insanlar da mülteci akını konusunda çok tedirginler. Avrupa Birliği’nin mutlaka bir çözüm üreteceğini düşünüyorlar. Gerçi son iki Avrupa Birliği Toplantısı’ndan bir çözüm çıkmadı. Ama beklenti o yönde. Yunanistan’ın ekonomik kriz içerisinde bu işin altından kalkamayacağını düşünüyorlar. Oradaki sığınmacılarla konuştuğumda da çoğu Türkiye’den gittiklerini öğrendim. Basmane ve İzmir’den giden çok sayıda Suriyeli mülteciyle konuştum. Hepsi yasak yollarla o tehlikeli yolculuğu göz alarak bazıları Yunanistan’a geçmişler. Bazıları Çanakkale’den geçmiş ve nasıl geçtiniz diye sorduğumda insan ticareti yapan kişilere 1200-1500 Euro gibi bir para verip lastik botlarla çok riskli bir biçimde geçiş yaptıklarını söylediler. Asıl amaçlarının Almanya’ya gitmek olduğunu anlatıyorlar; çoğunun hedefi bu. Almanya’da kendilerine iş ve oturma izni verileceğini umuyorlar. Atina’da, Avrupa Birliği’ne ayak basmış oluyorlar ama durumlarında Türkiye ile kıyaslayınca hiçbir değişiklik yok” diye konuştu.

 

Haber Merkezi