Nobel ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar’dan çağrı: Beyin kanserinin tedavisi için maddi destek gerekli

Prof. Dr. Aziz Sancar, üç yıldır üzerinde çalıştıkları beyin kanseri ilacının insan deneylerine geçilebilmesi için 2 milyon dolarlık kaynağa ihtiyaç olduğunu belirterek destek çağrısında bulundu.


  • Oluşturulma Tarihi : 11.05.2025 11:47
  • Güncelleme Tarihi : 11.05.2025 11:47
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Nobel ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar’dan çağrı: Beyin kanserinin tedavisi için maddi destek gerekli haberinin görseli

2015 Nobel Kimya Ödülü'nün sahibi olan Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar, üç yıldır ekibiyle birlikte geliştirmekte oldukları beyin kanseri ilacıyla ilgili önemli gelişmeleri kamuoyuyla paylaştı. Fareler üzerinde yapılan testlerde başarılı sonuçlar elde ettiklerini dile getiren Sancar, insan deneylerine henüz geçemediklerini belirtti. Bunun en büyük nedeni olarak ise maddi yetersizlikleri gösterdi.
Prof. Sancar, çalışmanın devamı ve insan testlerine geçilebilmesi için yaklaşık 2 milyon dolarlık bir finansmana ihtiyaç duyduklarını söyledi. Ancak şimdiye kadar kendilerine gerekli ekonomik desteği sağlayacak bir kurum ya da kuruluş bulamadıklarını ifade ederek, “Bizi maddi olarak destekleyecek kurum bulamıyoruz” dedi.
Sancar, Türkiye’de yaşayan gençlere de, “Benim Türkiye'deki öğrencilere, bilim insanlarına tavsiyem dışarıya gelin, bilim yapmayı öğrenin ama Türkiye'ye dönün” şeklinde öneri sundu.

KANSER HÜCRESİNİ ÖLDÜRÜYOR

Nobel ödüllü Aziz Sancar, Nefes Gazetesi’nden Şehriban Kıraç’ın sorularına yanıt verdi. Beyin kanserlerine dönüş çalışmalarından söz eden Sancar, şu açıklamalarda bulundu:
“Beyin tümörleri, ölüm nedenleri arasında 10'uncu sırada yer alıyor. Kan-beyin bariyerini geçemeyen mevcut kanser ilaçları bu kanser türüne etki etmede yetersiz kalıyor. Keşfimizde, ortaya koyduğumuz bileşen, beyne giriyor ve kanser hücresini öldürüyor. Biz üç yıl önce bunun haberini vermiştik, üç yıl sonra makaleyi yayınladık. Bu işler yavaş gidiyor. EdU, hızlı bölünen kanserli beyin hücrelerini öldürebilirken, bölünmeyen sağlıklı beyin hücrelerini koruyabilir. Beyin kanserinde EdU, hayvanlarda çalışıyor. Onun devamını yapıyoruz. Devamı şimdilik oldukça olumlu gözüküyor. Ama yeni çalışma üç yılımızı alır mı almaz mı bilmiyorum.”
Kendilerini bu çalışmaları için maddi olarak destekleyecek kurum bulmakta zorlandıklarını dile getiren Sancar, “O kadar çok çalışmalar, yayınlar, buluşlar var ki bu konuda. İddiası olanlar çok fazla. O bakımdan ilaç firmaları da hangilerini destekleyeceklerini ya kime inanacaklarını bilmiyorlar” diye konuştu.

BİZİ DESTEKLEYECEK BİRİLERİNİ BULMALIYIZ

Sancar, “Bizi destekleyecek birilerini bulmalıyız. Şu an gönüllü insanlarda deneme yapmamız lazım. Çünkü olumlu ve güvenli sonuçlar alıyoruz. Ölüme terk edilmiş çok insan var. Bu hastalara tanı konulduktan sonra ortalama yaşam süresi 14-16 ay. Onun için ne kadar hızlı bir şeyler yapabilirsek iyidir” ifadelerini kullandı.
Sancar, “Kanserin çözümünü bulmak zor. Ama farelerde hayat süresini iki misli uzatıyoruz. O bakımdan umut verici bir şey. Fakat kalkıp bunu beyin kanserlerini tedavi edeceğiz demek yanlış” açıklamalarını da sözlerine ekledi.

TRUMP, BİLİMSEL ARAŞTIRMALARA DÖNÜK BÜTÇEDE CİDDİ KESİNTİYE GİDİYOR

ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA) Başkanı’nın kendisine, “2 milyon dolar harcayıp önce insanlarda yan etkilerini araştıracaksın. O yan etkilerinin dokümanını yapacaksın. Ciddi yan etkilerin olmadığı ispatlandıktan sonra insan deneyleri başlayacak” dediğini söyleyen Sancar, “Özellikle ABD Başkanı Donald Trump bilimsel araştırmalara dönük bütçede ciddi kesintiye gidiyor. Ne olacağımız belli değil. O bakımdan ciddi bir belirsizlik var” şeklinde konuştu.

DIŞARIYA GELİN, BİLİM YAPIN AMA TÜRKİYE'YE DÖNÜN

Bunun yanı sıra Sancar, Türkiye’de yaşayan gençlere öneride bulunarak şu şekilde seslendi:
“Benim yanımda şu anda çalışan 5 Türk var ve hepsi çok iyi. Benim Türkiye'deki öğrencilere, bilim insanlarına tavsiyem dışarıya gelin bilim yapın, bilim yapmayı öğrenin ama Türkiye'ye dönün. Benim Türkiye’ye dönen üç öğrencim var üçü de profesör şimdi.”

Yazarımız Kim ?

HABER MERKEZİ