Sayfa Yükleniyor...
Uzm.Dr. Mustafa Torun, alınan normalleşme kararı ve aşılanma hızıyla ilgili değerlendirmelerde bulunarak “Bu kararlarla olgular daha da artacağı aşikar. Tepe noktalarını çok yakında görecek gibiyiz” dedi
ONURHAN ALPAGUT-RÖPORTAJ
Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı TTB Kurultay Delegesi, Uzm.Dr. Mustafa Torun alınan normalleşme kararları ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Torun, alınan kararlarla birlikte kısa sürede vaka sayısında artış yaşanacağının kaçınılmaz olduğunu vurgularken, aşılanma hızı ile ilgili durumun hiçte hiç açıcı olmadığını söyledi. İzmir bazında ise havaların ısınması ve turizm sektörünün canlanması ile birlikte insan sirkülasyonun artacağını söyleyen Uzm.Dr Mustafa Torun, “Bu kararlarla olgular daha da artacağı aşikar. Tepe noktalarını çok yakında görecek gibiyiz” dedi.
Alınan yeni kararlarla şehir bazlı önlemler ön plana çıktı bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Alınan kararların yerel bazlı olmaları önemli. Şehir yerine ilçeler olması, alınan kararların güncellenmesi, en az 10 günde bir gözden geçirilmesi, alınan kararlarda tüm bileşenlerin rolü olması ve taşın altına herkesin elini koyması sağlanmalı. Tabip, diş hekimleri, eczacılar odası, Hemşireler dernekleri ve diğer sağlıkla ilgili demokratik kitle örgütlerinin temsilcileri bu bileşende temsil edilmeleri gerekli. Vaka sayıları geçen yılın mayıs ayından daha fazla. Test sayısı azalmasına rağmen vakalar artmakta.
İNSAN SİRKÜLASYONU ARTACAK
İzmir bazlı baktığımız zaman, yeni kararlarla kent nasıl etkilenir?
İzmir ölçekli resme baktığımız zaman gelecek pek aydınlık gibi durmuyor. İster istemez havalarında ısınması ile turizm nedenli insan sirkülasyonu artacak. Buna paralel olgu sayıları doğal olarak yükselişe geçecek. Bu kararlarla olgular daha da artacağı aşikar. Tepe noktalarını çok yakında görecek gibiyiz.
Alınan kararlardan aşı konusuna gelecek olursak, aşılama çalışmalarındaki hızı nasıl değerlendiriyorsunuz?
Aşı takvimi iyi gitmiyor. Göstermelik. Dostlar alışverişte görsün misali. Şu an peyderpey aşılama ile tek aşı olanlar ancak yüzde 10 civarlarında. Çift aşı olanlar yüzde 2-3 arasında. Aşının tüm sağlık birimleri ve gerektiğinde emekli sağlık personelinden de yararlanarak seferberlik şeklinde ve kısa zaman periyodunda yapılması gerekir. Periyot ne kadar uzarsa amaçladığımız hedeflerden o kadar çok uzaklaşırız.
Mutant virüsün İzmir’de ve tüm Türkiye’deki seviyesi nedir? Bize neler getirir bu durum?
Mutasyon yapması bu virüsün doğası gerekir. RNA virüsleri DNS virüslerinden daha fazla mutasyon yaparlar. Türkiye’de mutant virüslerin giderek arttığını görüyoruz. İzmir ve Türkiye’de bunun bir an önce testlerle saptanması için gerekli altyapıyı kurmak gerekir.
Son olarak toparlarsınız, neler söylersiniz?
Sonsöz olarak şunu söyleyebilirim; virüsün bilmediğimiz çok özellikleri olduğu kesin. Genetik eğilimi daha yüksek olanlarda hastanede kalma ve ölüm oranlarının yüksek olduğuna dair araştırmalar giderek artmakta. Maske, mesafe ve el hijyeni kuralını unutmadan, aşılamayı ihmal etmemek, sosyal ve ekonomik yönden mağdur olan kişi ve işletmeleri desteklemek gerekir.
Haber Merkezi