Sayfa Yükleniyor...
İlk kadın amiral Gökçen Fırat kimdir? Gökçen Fırat nereli? Gökçen Fırat nerelerde görev yapmıştır? İşte merak edilen detaylar…
İlk kadın amiral Gökçen Fırat kimdir? Gökçen Fırat nereli? Gökçen Fırat’ın burcu nedir? Gökçen Fırat nerelerde görev yapmıştır? İşte merak edilen detayları sizler için derledik…
Türkiye’nin kadın askerlerinden biri olan Gökçen Fırat, Türkiye'de cumhuriyet tarihinin ilk kadın amirali olarak tarih kitaplarına adını yazdırmayı başarmıştır. Peki Türk kadınının da gururu olan Fırat, bu başarıya nasıl ulaştı? İşte tüm detaylarıyla merak edilenler…
22 Haziran 1977 tarihinde İstanbul'da doğan Gökçen Fırat, aynı zamanda yengeç burcudur. Fırat, 1998 yılında Deniz Harp Okulundan mezun olmuştur. Deniz Harp Okulu öğrencilerinin donanma görevlerine hazırlandığı eğitim gemilerinden TCG Eğitim Bot-2'nin komutanlığını yaparak Türkiye'nin ilk kadın gemi komutanı olmuştur. TCG Yavuz fırkateyninde su altı silahları subaylığı ve denizaltı savunma harbi subaylığı görevlerini de yapmıştır.
GÖKÇEN FIRAT HANGİ GÖREVLERDE YER ALMIŞTIR?
Genelkurmay Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığında karargah görevlerinde bulunmuştur. Norveç'teki SACT Müşterek Harp Merkezi'nde ve İngiltere'deki MC Northwood Deniz Komutanlığında görev yapmıştır. Fırat, 2019 yılında Deniz Harp Enstitüsünde kurmay subaylık eğitimini tamamlayarak deniz kurmay albay rütbesine terfi etmiştir. Gökçen Fırat, 2023 yılında ise tuğamiral rütbesine terfi etmiştir.
Amiral veya genel amiral rütbeleri bağımsız ülkelerin deniz kuvvetlerinde yüksek rütbeli deniz subaylarına verilen unvanın genel adıdır. Kara kuvvetleri ve hava kuvvetlerindeki general rütbesine eşdeğer bir unvandır. Türk Deniz Kuvvetleri'nde amiral kelimesine direkt olarak karşılık gelen bir rütbe olmamakla birlikte deniz albaydan sonra sırasıyla gelen tuğamiral, tümamiral, koramiral, oramiral ve büyük amiral rütbeleri yer almaktadır.
AMİRAL SÖZCÜĞÜ TÜRKÇE’YE NEREDEN GİRMİŞTİR?
Amiral sözcüğü asıl olarak Arapça’ dan gelmiştir. Amiral sözcüğü Orta Çağ İngilizcesine, Anglo-Fransızcadaki amiral ve Orta Çağ Latincedeki admiralis, admirallus kelimelerinden komutan anlamında girmiştir. Bu diller kelimeyi Arapçadan kendi dillerine almışlardı. Arapçada ‘yüksek komutan’ ‘emir-al’, veya "komutan-ı" anlamındaki sözcük Emir-ül Bahr ‘deniz komutanı’ anlamıyla Haçlılar tarafından 11. yüzyılda kendi askeri terminolojilerine sokulmuştur. Dönemin Türk devletlerinde kullanılan askeri terim güncel Türkçeye Fransızca’ dan bu kez amiral olarak girerek günümüze kadar ulaşmıştır. HABER MERKEZİ
Haber Merkezi