- Gündem
- 19.05.2025 01:20
Dünya Gıda Günü sebebiyle basın açıklaması yapan İzmir Veteriner Hekimleri Odası, ‘Sıfır açlık’ adına herkesin üzerine bir görev düştüğü belirtildi. Sıfır açlığın ulaşılabilir bir hedef olduğu söylenen açıklamada, gıda israfı vurgulandı
AHMET TOPRAK
İzmir Veteriner Hekimleri Odası, Dünya Gıda Günü sebebiyle basın açıklaması yaptı. İzmir Veteriner Hekimleri Odası Yönetim Kurulu adına basın açıklamasını yapan İzmir Veteriner Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Özdemir, dünyadaki açlığın giderilmesinin mümkün olduğunu belirtti. En büyük sorunun dengesiz paylaşım, dengesiz üretim ve dengesiz tüketim olduğuna dikkat çeken Özdemir, öncelik olarak gıda israfının önlenmesi gerektiğini söyledi.
GIDA İSRAFI ÖNLENMELİ
Sıfır açlık hedefi için yapılması gerekenleri sıralayan Gökhan Özdemir, şöyle konuştu: “Bildirilen rakamlara göre dünyada her dokuz kişiden birinin yetersiz beslendiği, açlık çektiğini düşünürsek ‘Sıfır Açlık’ hedefi ulaşılabilir bir hedef. Ve açlık çeken nüfusun 2 katından daha fazlası da obez olarak bildirilmiş.Rakamların bize söylediğine göre; sorun açlık değil aslında. Sorun dengesiz paylaşım, dengesiz üretim, dengesiz tüketim. Dolayısıyla sıfır açlık hedefi için yapılması gerekenleri var. Öncelikle gıda israfı önlenmelidir. Bunun için de lokantalarda, yemekhanelerde, kantinlerde vb. yerlerde porsiyonların doğru belirlenmesi ve azaltmaya gidilmesi gerekir.Tüketilen gıda ürünlerinin besin değerinin yüksek olması sağlanmalıdır. Porsiyon olarak fazla ancak besin değeri olmayan gıdaların tüketilmesi de yetersiz beslenmeye neden olmaktadır.Besin değerini artırmak için tüketilen başta hayvansal ürünler olmak üzere tüm ürünlerin sağlıklı olarak halka ulaşması gerekir. Sağlıklı ürün için de sağlıklı üretim gerektiği unutulmamalı, üretimden tüketime zincir sağlam oluşturulmalıdır.”
ULAŞILABİLİR BİR HEDEF
Sıfır açlık hedefinin ulaşılabilir hedef olduğunu dile getiren Özdemir, sıfır açlık adına herkesin taşın altına elini koyması gerektiğini vurgulayarak, “Her ülke kendi kaynaklarının farkına varmalı, bunları öncelikle kendi insanlarının sağlıklı beslenmesi amacı ile yönetmelidir. Kendi kendine yetebilen ülke olma hedefi ile tüm dünyada ülkelerin kendi kendine yetmesi sağlanacaktır.Kendi kendine yetebilmek demek; kendi teknolojini kullanmak, kendi tarımsal ve hayvancılık potansiyelini ve iş gücünü kullanmak, kısaca kendi başına ve önce kendi insanın için üretmek demektir. Ve bu noktada üretimi kendi nüfusu için fazla olan ülkelerin az gelişmiş ülkelere katkı koyması da mümkün olacaktır.Sayı daha çok artmadan, obezite sorunu yaşayanlarla açlık çekenlerin sayısı arasında uçurum açılmadan aslında ‘Sıfır açlık’ ulaşılabilir bir hedeftir.Yeter ki herkes taşın altına elini koysun” diye konuştu.