Öğrenciler eğitim ve iş arasında seçime zorlanıyor

Başkan Körükmez, üniversitelerdeki ikinci öğretim programlarının kapanmasını doğru bulmadığını söyleyerek “Öğrenciler çalışmak ya da eğitim görmek arasında seçime bırakılmamalıdır” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 16.07.2024 08:35
  • Güncelleme Tarihi : 16.07.2024 06:23
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Öğrenciler eğitim ve iş arasında seçime zorlanıyor haberinin görseli

SEMİ TEKTAŞ-ÖZEL HABER/ Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, devlet üniversitelerindeki ikinci öğretim programlarının kaldırıldığını duyurdu. Kapama kararı eğitim çevrelerinde kısmen olumlu karşılanırken birçok eğitimcinin de tepkisi ile karşılandı. Kararın bir anda alınması ve özellikle gündüz çalışan öğrencilerin nasıl eğitimlerine devam edeceği tartışma konusu oldu. Öğrencilerin eğitim ve çalışma hayatı arasında bir seçime zorlandığını belirten eğitimciler çözüm için adım atılmasını bekliyor. Eğitim-Sen İzmir 3 No’lu Üniversiteler Şubesi Yürütme Kurulu Başkanı Lülüfer Körükmez, alınan kararın kısmen doğru olduğunu belirtirken tamamen kapatılmasının ise uygun olmadığını ifade etti.

LÜLÜFER KÖRÜKMEZ: KARAR KISMEN DOĞRU

Alınan kapatma kararından dolayı öğrencilerin çalışma ya da eğitim arasında bir seçime zorlanıyor diyen Körükmez, “Türkiye’de ikinci öğretimler hakikaten gereksiz sayıda öğrenci alan yaygın bir eğitim biçimiydi. Uygulamada bir kısıtlamaya gidilmesi uygun olurdu. Ama tamamen kapatılmasının doğru olduğunu düşünmüyoruz. Çünkü nihayetinde çalışmak zorunda olan insanlar var. Öğrencilerin çalışmak ya da eğitim görmek arasında bir seçime zorlanılmasını doğru bulmuyoruz. Öbür yandan Türkiye’de birinci öğretimde kayıtlı öğrenciler ekonomik koşullar sebebiyle okulu bırakırken veya fiili olarak derslere gelip gidemezken ikinci öğretimlerin tamamen kapatılmasını doğru bulmuyoruz. Kararın son anda alınması ve son anda duyurulması ise ikinci bir vahim bir olaydır. Vakıf üniversitelerine bir yıl tanınırken devlet üniversitelerinde hazırlık sürecine alan bırakılmaması da birçok sıkıntıyı beraberinde getirecek. İkinci öğretimler eğitimin kalitesinin arttırılması gibi sebepler gösterilerek birdenbire kapatıldı. Türkiye’nin eğitim sistemindeki sürekli problem bu. YÖK ya da MEB ilgili konuları yeterince konuşmadan, bilgi alışverişi veya değerlendirme yapmaksızın ani kararlar alıyor. Bir şeyleri uygulamaya başlıyor, bir şeyleri kaldırıyor. Uzun yıllardır eğitimdeki dile getirdiğimiz problemler hep böyle oldu” değerlendirmesinde bulundu.

KÖRÜKMEZ: AKADEMİK ÖZGÜRLÜKLER KISITLANIYOR

İkinci öğretimlerin kapatılmasına neden olan akademik çalışmalara yeterli zaman ayrılamaması konusuna ilişkin konuşan Körükmez, asıl sorunun akademik özgürlüğün olmaması olduğunun altını çizdi. Körükmez, “Alınan kapama kararında öğretim üyelerinin ders sayıları fazlaydı, eğitimin kalitesinin düşük olduğu gibi nedenler öne sürüldü. İyide yıllardır sürüyor bu ikinci öğretim, bu sorunlar bugün mü fark edildi? Buna dair şikayetler dile getirilirken YÖK neredeydi? Bunun arkasında muhtemelen başka sebepler var ama herhangi bir açıklama yapılmadığı için en fazla spekülasyon yapabiliriz maalesef. Türkiye’deki akademisindeki araştırmaların yeterince yapılmaması pek çok ülkenin gerisinde kalıyor olması veya eğitimin kalitesindeki problem sadece zaman sıkıntısıyla ilgili değil. Zaman sıkıntısı bunun bir parçası, ikinci öğretim elbette ki bunun parçası ama öbür yandan araştırmaların üzerindeki engeller, üniversitede akademik özgürlüklerin ciddi biçimde kısıtlanmış olması, çok daha belirgin problemler olarak karşımıza çıkıyor. Öbür yandan akademik çalışmalara kaynak ayrılmıyor. Dolayısıyla ikinci öğretim bütün bu problemin üçüncül, dördüncül sebebi. Asıl problem akademik özgürlüklerin kısıtlanmış olması” diyerek sözlerini tamamladı.

Yazarımız Kim ?

HABER MERKEZİ