Öğrenciler tek ses: Üniversiteme dokunma

Kahramanmaraş merkezli deprem nedeniyle depremzedelerin KYK yurtlarına yerleştirilerek, üniversite öğrencilerinin yaz ayına kadar uzaktan eğitime geçmesi, ‘Üniversiteme dokunma’ tepkilerine yol açtı

  • Oluşturulma Tarihi : 14.02.2023 07:23
  • Güncelleme Tarihi : 14.02.2023 07:39
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Öğrenciler tek ses: Üniversiteme dokunma haberinin görseli

SULTAN GÜMÜŞ KAYA  - ÖZEL HABER

Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından 10 şehir enkaz altında kalırken, depremzedelerin geçici bir süre KYK yurtlarına yerleştirilmesi kararlaştırıldı. Hemen ardından öğrenciler yurtlardan çıkarıldı; 2022-2023 Bahar Döneminde yükseköğretimin yaz ayına kadar uzaktan öğretim olarak yapılacağı açıklandı. Alınan karar, eğitim alanında faaliyet sürdüren sendikaların, veli ve öğrencilerin tepkisine yol açarken, change.org sitesi üzerinden de ‘Üniversiteme Dokunma’ başlıklı bir imza kampanyası oluşturuldu.

Gazetemize konuya ilişkin görüş bildiren CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, “Kamu, kurum ve kuruluşlarının misafirhaneleri dururken akla neden ilk olarak üniversitelerin yurtları ve uzaktan eğitim gelmiştir anlamış değilim” dedi. Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği İzmir Şube Başkanı Özgün Utku ise “Eğitimin, bilimin yaşam olduğu gerçeğinin suratımıza şamar gibi vurduğu bu günlerde ivedilikle bu karardan geri dönülmelidir” sözlerine dikkat çekti.

KABUL ETMİYORUZ!

160 bin 937 kişi tarafından imzalanan ve daha da büyümeye devam eden kampanya metninde şu ifadeler yer alıyor: “Daha farklı çözüm yolları bulabilecekken bizleri eğitimlerimizden uzaklaştırmayın, imkanlarımızı kısıtlamayın. YÖK’e kayıtlı üniversite öğrenci sayısı: 8 milyon 196 bin 959 kişiyken, KYK yurdunu kullanan öğrenci sayısı: 678 bin 763. Depremzedeler için birçok konaklama imkanı varken 7 milyondan fazla öğrencinin hakkının yenmesini kabul etmiyoruz!”

YARARLI OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUM

İmza kampanyasına destek verenlerin görüşleri ise şöyle: “Ben bir mimar olacağım, bu şekilde olamam. Online eğitim faydalı olmuyor / olamıyor. Bir ülkeyi çökertecek tek olgu eğitimsizliktir. Bir nesil daha boşa mezun olmamalı. Bölüm uzaktan eğitim ile okunacak bir bölüm değil, uygulamalı öğretim şart. Yaşadığımız felaketten etkilenmiş depremzede vatandaşlarımızın barınma sorununu çözmek için uzaktan eğitime geçilmesi dışında başka yöntemlere başvurulabileceğini düşünüyorum. Lokal bir düzenleme getirilebilir. Online eğitimin hiçbir şekilde yararlı olduğunu düşünmüyorum.”

EĞİTİM HAKKI ENGELLENEMEZ

“Okulların açılmasını istiyorum çünkü çocukların moralinin hepten bozulmasını istemiyorum. Bizim geleceğimiz onlar” diyen bir veli ise imza kampanyasında şunlara yer verdi: “Gençlerin bu travmadan çıkması ancak sosyal ortamlarda olması, arkadaşları, yaşıtları ile ortak şeyleri paylaşmasıyla olur, ekran başında oturarak değil. Eğitim hakkı engellenemez. Depremzedeler otellere yerleştirilsin. Eğitimin önüne geçilemez. ‘Eğitim mi düşünülür bu saatte?’ gibi yorumlar yanlış, tüm bu olayları yaşıyorsak eğitimsizlik yüzünden. İyi yetişmiş gençlere ihtiyacımız var. Uzaktan eğitim yeterli değildir.”

ONLİNE EĞİTİM YETERSİZ

Bir başka veli de “Üniversitelerde eğitimin uygulamalı olması gerektiğini ve öğrencilerin öğrenim sonrası hayata kendilerini hem bilimsel hem de sosyolojik olarak en iyi hazırlayabilecekleri yerin üniversite olduğunu düşünüyorum. Eğitim, zorluklar karşısında ilk ödün verilen alan olmamalı. Eğitim, ilim bu ülkeyi düzlüğe çıkartacak. Savaş sırasında bile üniversiteler kapatılmadı. Depremzedeler için barınma yeri olarak boş olan kışlaları, otelleri, misafirhaneleri, boş konutları açabilirsiniz ama çocuklarımızın eğitim - öğretim hakkını engellemeyin. Zaten Kovid-19 yüzünden berbat olmuş üniversite eğitimini birde deprem yüzünden daha da kötüye çekerseniz bedelini gelecek nesiller öder. Ayrıca yurtlarda ve evlerde kalan çocukların durumu detaylı düşünülmeden verilmiş yanlış bir karar. Online eğitimin yetersiz olduğunu pandemide gördük. Özellikle tıp, diş hekimliği gibi fakültelerde online eğitim yetersiz” çağrısında bulundu.

MANTIKLA AÇIKLANABİLİR YANI YOK

Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği İzmir Şube Başkanı Özgün Utku, gazetemize özel açıklamalarda bulunarak, “Depremde somut olarak gördük ki bilim, eğitimin yolu yaşamın yoludur. Dünyada bilim, teknoloji böyle koşar adım ilerlerken üniversiteleri uzaktan eğitime döndürmek akıl almaz bir karardır. Depremzedeler kamu misafirhanelerine, dinlenme tesislerine, şu an neredeyse tamamı boş olan otellere yerleştirilebilir. Kovid nedeniyle neredeyse iki yıl uzaktan eğitim yapılmıştı. Bir yıl kadar yüz yüze eğitimden sonra yeniden uzaktan eğitime dönmenin; diğer seçenekler varken, mantıkla açıklanabilir bir yanı yoktur. Eğitim aynı zamanda akrandan öğrenmedir. Zaman zaman deneyler yapmaktır. Dört yıllık üniversite eğitiminin neredeyse iki buçuk yılını uzaktan almış üniversite mezunu gençlerin meslek hayatlarında karşılaşabilecekleri yoksunlukları hepimiz düşünebiliriz.

Eğitimin, bilimin yaşam olduğu gerçeğinin suratımıza şamar gibi vurduğu bu günlerde ivedilikle bu karardan geri dönülmelidir.

YANLIŞ VE KÖTÜ BİR UYGULAMA

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel ise “1999 depreminden hemen sonra üniversite öğrencileri varakalarda ve kurulan portatif alanlarda eğitimine devam etmiş, asla eğitimden koparılmamıştı. Şimdi ise üniversitelerin öğrenci yurtlarının, depremzedeler yerleşsin diye boşaltılması gerçekten en son alınacak bir karar. Çünkü üniversitelerin eğitimi, ara verilmesi ve öğrencilerin eğitimden uzaklaştırılması son derece yanlış ve kötü bir uygulamadır. Kamu, kurum ve kuruluşlarının misafirhaneleri dururken akla neden ilk olarak üniversitelerin yurtları ve uzaktan eğitim gelmiştir anlamış değilim. Eğitimin durdurulması çok ciddi sıkıntıları da beraberinde getirecektir. Öğrencilerin okul ile olan bağının kopmasına neden olacaktır. Eğer barınma söz konusu ise saraylar boşaltılsın. Eğitime verilen aranın doğru olmadığını ve biran önce bu karardan vazgeçilmesi gerektiğini savunuyoruz” dedi.

ELİMİZDE BİR TEK ONLAR KALDI

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Lideri Kemal Kılıçdaroğlu da soruna sessiz kalmadı. Kılıçdaroğlu, şöyle bir açıklama yaptı: “Üniversiteleri uzaktan eğitime alma kararının yeniden gözden geçirilmesini bekliyorum. Biz siyasal partiler olarak Türkiye’deki tüm altyapımızı açalım, afetin faturasını gençlerimize ödetmeyelim, onları hayattan koparmayalım. Genel Merkez binamız dahil örgütümüzün tüm mekanlarını vermeye hazırım. Buna aile evlerimiz de dahildir. Bu sefer gençlere dokunmayalım. Elimizde bir tek onlar kaldı.”

İmza kampanyasına buradan ulaşıp destek verebilirsiniz:

https://www.change.org/p/%C3%BCniversiteme-dokunma-uzaktan-uzaktane%C4%9Fitimistemiyoruz-%C3%BCniversitemedokunma-tcbestepe-yuksekogretimk/c