- Gündem
- 15.05.2025 15:38
Geçtiğimiz yıl gündemi meşgul eden öğrencilerin kiralık ev sorununun bu yıl da devam ettiğini belirten Emlakçı Girgin, “Geçen seneye nazaran öğrencilerin ev bulamama durumu yüzde 70 daha fazla” dedi
ESLEM TÜRKOĞLU-ÖZEL HABER
Yükseköğretim Kurumu Sınavı (YKS) tercih sonuçlarının açıklanmasının ardından öğrenciler ev bulma arayışına girdi. İzmir’de üniversite kazanan öğrenciler ev bulma sıkıntısıyla karşı karşıya kaldı. Öğrencilerin en çok ikamet ettiği bölgelerden olan Bornova’da emlakçılık yapan Hür Emlak’ın sahibi Tufan Girgin, geçmişe göre ev bulmanın daha zor olduğunu belirterek, öğrencilerin ev bulmakta zorlanmasının birçok nedeni olduğunu anlattı. Enflasyondan dolayı inşaat yapılamamasının ev bulmayı zorlaştırdığını, dairelerde kalan öğrencilerin ise dairelerin piyasa değeri arttığından dolayı mal sahipleriyle problemler yaşadığını dile getirdi. Girgin, “Mal sahibi öğrencilere ‘Kirayı vermezsen çık’ diyor. Öğrenciler ile mal sahipleri arasında sürtüşmeler yaşanıyor” dedi.
BÖLGE YETERLİ DEĞİL
Girgin, “Günde minimum otuz kişi ev için beni arıyor. Öğrenciler geldiklerinde ev bulamıyor. Bornova’da öğrencilerin tercih ettiği belli başlı yerler var. Bunlar Ergene, Erzene, Kazımdirik Mahallesi. Bu bölgelerde genelde 0 ile 10 yaş arasında kentsel döşümle yapılan yeni binalar mevcut. Dairelerin tamamı yeni, temiz, ferah, doğalgazlı, asansörlü. En son İzmir’de deprem oldu bir de ülkede enflasyon var. Bu yıl asgari ücrete 2 kez zam yapıldı. Bunlara istinaden rakamlar oldukça yükseldi. Şu anda 1+1 dairenin minimum kiralama bedeli beş bin liradan başlıyor. 2+1daireler 8 bin lira. Haliyle insanlar bunu karşılayamamaya başladı. Artık 1+1 daireye iki öğrenci yarı yarıya ödeyip girmeye çalışıyor. Bölgede enflasyondan dolayı yeni inşaat da yapılmıyor. İnşaat yapılmadığı için insanlar yerinde çakılıp kaldı. Ayrıca güncel bir sorunumuz daha var. Bu enflasyondan dolayı içeride oturan kiracıların kirası piyasaya göre düşük kaldı. Mal sahipleriyle içeride oturanlar büyük problemler yaşıyor. Mahkemelik oluyorlar. Mahkemelik olma nedenleri de şu: Adam üç yıl önce 2 bin liraya girmiş şimdi aynı dairenin piyasası 7 bin lira. Devletin de belirlediği yüzde 25’lik bir oran var. Devlet 2 bin lirayı en fazla 2 bin 500 lira yapabilirsin, diyor. Mal sahibi de ‘2 bin 500 olmaz ben 5 bin lira isterim’ diyor. Mal sahibi öğrencilere ‘Kirayı vermezsen çık’ diyor. Öğrenciler ile mal sahipleri arasında sürtüşmeler yaşanıyor. Ayrıca bölgenin müşterisi sadece öğrenci değil. Hemşiresi, doktoru, askeri, mühendisi… Bölgenin birçok müşterisi var. Bu nedenle bölge yeterli gelmiyor.”
MEMLEKETLERİNE DÖNÜYORLAR
“Geçen seneye nazaran öğrencilerin ev bulamama durumu yüzde 70 daha fazla” diyen Girgin, konuşmasına karşılaştığı bir örneği anlatarak şöyle devam etti: “Bir müşterimiz 6 bin liraya 1+1 eşyalı daire tuttu. Evi tuttuktan sonra kira, depozito, komisyon paralarını ödedi. O günün akşamında öğrencimiz ağlayarak yanımıza geldi. Öğrencinin babası 6 bin liraya ev tuttuklarından dolayı çok kızmış. Ondan sonra çocuk bizden kontratını iptal etmemizi istedi. Biz de kontratı iptal edip, parasını iade ettik. Öğrenci İzmir’de doktorluğu kazanmıştı. Öğrenci, ‘Maddi durumlardan dolayı İzmir’de okuyamayacağım’ deyip memleketine geri döndü.”
ÇÖZÜM SEÇİMLERE BAĞLI
Öğrencilerin ev bulamama sorununun çözümü ile ilgili Girgin, “Bu durum seçimlerden sonra düzelirse düzelir. Durumun çözümü seçimlere bağlı. Ülkemizde şu anda her şey güzel, yolunda diyemeyeceğim. Biraz sıkıntılar var. Her yerde üniversiteler açıldı. Ben de üniversite mezunuyum, yüksek lisans da yaptım. 4-5 sene öğretmenlik de yaptım, çalıştığım kurumdan paramı alamadım. Sonra istihdam olmadığı için bırakmak zorunda kaldım. Eğitimin belli başlı meslekler dışında pek bir önemi kalmadı. İnsanların daha çok mesleki eğitime yönelmesi lazım. Herkes mühendislik, uluslararası ilişkiler okuyor. Bu bölümleri okumanın pek bir faydası yok. Bu kanallarda iş yok. Çocukların üniversiteyi kafalarında büyütmemeleri gerekli” dedi.
PARASI OLMAYANLAR TUTAMIYOR
Son olarak Girgin, ev kiralarının yüksek olmasına rağmen siteye ilan girdiklerinden kısa bir süre sonra dairenin tutulmasını enteresan bulduğunu söyleyerek, “İlan girdiğim anda 10 dakika içerisinde daire kiraya veriliyor. Çok enteresan bir durum bu. Parası olanlar daireleri tutuyor. Parası olmayanlar tutamıyor. Öğrencilerin ev bulamamasını daha büyük mecralarda duyurmak lazım. Belediyelerin de bu işe atılım yapması gerekir. Kentsel dönüşüm yapılıyor ama verilen imar saçma sapan bir imar. Eskiden beş katlı bir binanın her katında iki tane daire vardı. Daireler büyüktü. 120-150 metrekareydi. Şimdi aynı beş kata imar veriliyor, her kata dört daire yapılıyor. Daireler 50 metrekareden yapılıyor. Bunun yerine Bornova’da kat sayısını artırmaları lazım. Belediyenin Bornova’daki imar çalışmalarını hızlandırıp, kat sayısını kesinlikle artırması gerekiyor ki ev bulma sorunu biraz çözülsün. Belediye ev sorununa karşın 1+0 stüdyo daireler de yapabilir. Kendi bünyesinde kiralayabilir. Aslında Bornova’da bir sürü alan var. Hep park yapacaklarına böyle bir şey yapılabilir. Bornova’da üniversite, hastane, Büyükpark, Küçükpark, Cumhuriyet Meydanı, Ata Durağı var. Bu yerler büyük lokasyonlar. Sadece Bornavalı geçmiyor buradan. Kemalpaşa’ya, İstanbul’a, Manisa’ya, Ankara’ya, Çiğli’ye giden herkesin geçtiği yer burası” ifadelerini kullandı.