Öğretmenlik Meslek Kanunu çıksın yüzler gülsün

Eğitim-Bir-Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Ali Kaya, 11. Kalkınma Planı’nda ve Bakanlığın 2023 Eğitim Vizyonu Belgesi’nde yer verilen Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun çıkartılmasını istedi


  • Oluşturulma Tarihi : 02.11.2021 13:19
  • Güncelleme Tarihi : 02.11.2021 13:19
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Öğretmenlik Meslek Kanunu çıksın yüzler gülsün

BURCU YANAR

Eğitim-Bir-Sen, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun çıkarılması hedefine 11. Kalkınma Planı’nda ve Bakanlığın 2023 Eğitim Vizyonu Belgesi’nde yer verilmesinin üzerinden üç yıl geçmesine rağmen çıkartılmamasına 81 ilde düzenlenen basın açıklamalarıyla tepki gösterdi. Basın açıklamasında konuşan Eğitim-Bir-Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı ve Memur-Sen İzmir İl Temsilcisi Ali Kaya, öğretmenin özlük haklarını ve yetkilerini genişletecek, öğretmene destek olacak bir içerikle Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun çıkarılması beklentisinin artık karşılanması gerektiğini belirterek, “24 Kasım’da öğretmenlerimize verilebilecek en büyük müjde, özlük haklarını koruyup geliştirecek, çalışma şartlarını iyileştirecek, uğradıkları şiddeti önleyecek, sorunlarına çözüm üretecek ve mesleklerinin itibarını hak ettiği yere taşıyacak bir içerikle Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun TBMM gündemine getirilmesidir” dedi.

BÜYÜK BİR EKSİKLİK

“Öğretmenlik mesleğini bütün olarak ele alan bir kanunun olmaması büyük bir eksikliktir” diyen Ali Kaya, ülkemizde fiili olarak görev yapan öğretmen sayısının 1 milyon 200 bini aştığını da sözlerine ekledi. Ali Kaya, öğretmenliğin kamu sistemi içerisinde eğitim-öğretim hizmetleri sınıfı kariyer mesleğine uygun bir kanuna kavuşturulmasının daha fazla ertelenmemesi gerektiğine dikkat çekerek, “Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun çıkarılması hedefine 11. Kalkınma Planı’nda ve Bakanlığın 2023 Eğitim Vizyonu Belgesi’nde yer verilmesinin üzerinden üç yıl geçmesine rağmen, ne yazık ki öğretmenlerin mesleklerini, hak ve yetkilerini koruyup geliştirecek nitelikte bir meslek kanunu beklentisi hala karşılanamamıştır. Çıkarılıp yürürlüğe konulacak kanunun hedefler ve gerçekler bağlamında uluslararası standartlara uygun bir kanun olarak düzenlenmesini bekliyoruz” diye konuştu.

2018 yılında hazırladıkları “Öğretmenlik Meslek Kanunu İhtiyaç ve Öneriler” başlıklı raporla genel çerçeveyi çizdiklerini de belirten Kaya, “Meslek kanunu, öğretmene destek kanunu olmalı’ diyerek beklentilerimizi ifade ettik. ‘Nasıl bir meslek kanunu olmalı, meslek kanununda neler yer almalı’ sorularının cevabını bir eğitim sendikası olarak verdik. Öğretmenler olarak beklentimiz, özlük haklarımızın tanımlanması ve geliştirilmesi; kadrolu, sözleşmeli ve ücretli öğretmenlik ayrımının ortadan kaldırılması; resmi eğitim kurumlarındaki bütün öğretmenlerin kadrolu olarak istihdam edilmesi, mesleğimizde ilerlememizi sağlayacak şekilde kariyer basamaklarının yeniden hayata geçirilmesi ve resmi veya özel öğretim kurumu ayrımı yapmaksızın bütün öğretmenleri kapsayan bir meslek kanununu hayata geçirilmelidir” dedi.

TBMM VE MİLLİ EĞİTİM ADIM ATMALI

Ali Kaya, konuşmasında; “Eğitim-Bir-Sen olarak, belirttiğimiz hususlar temelinde katkı ve destek sunacağımızı bu vesileyle bir siyasi iradeyi, TBMM’yi ve Milli Eğitim Bakanlığı’nı Öğretmenlik Meslek Kanunu’nu bir an evvel hayata geçirmek konusunda adım atmaya çağırıyoruz.24 Kasım’da öğretmenlerimize verilebilecek en büyük müjde, özlük haklarını koruyup geliştirecek, çalışma şartlarını iyileştirecek, uğradıkları şiddeti önleyecek, sorunlarına çözüm üretecek ve mesleklerinin itibarını hak ettiği yere taşıyacak bir içerikle Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun TBMM gündemine getirilmesidir” ifadelerine yer verdi.

Haber Merkezi