Okul kantinlerini uzmanlar denetlemeli

Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, okul kantinlerinde uzmanlık alanı gıda güvenliği olmayan meslek gruplarınca denetim yapılması yerine, bu alanda uzman olan gıda mühendislerinin istihdam edilmesi gerektiğini belirtti


  • Oluşturulma Tarihi : 23.09.2019 13:39
  • Güncelleme Tarihi : 23.09.2019 13:39
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Okul kantinlerini uzmanlar denetlemeli haberinin görseli

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası (GMO) İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, okul kantinleri ve okul yemekhanelerinde satılan gıda maddeleri, yasaklanan gıdalar ve hijyen hakkında açıklamalarda bulundu. Milli Eğitim Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü verilerine göre İzmir’de 29 bin 451 derslikli 2 bin 565 okul bulunduğunu belirten Toprak, “Bu okullarda 786 bin 355 öğrenci okuyor. 5996 sayılı kanun ve 05.02.2013 tarih, 28550 sayılı resmi gazetede yayımlanan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Okul Kantinlerine Dair Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği gereği okul kantinlerindeki gıda denetimleri Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülmektedir. Yani Bakanlık yetkilileri okul kantini denetimlerini standart gıda işletmeleri denetim prosedürü yanı sıra 33 madde ve buna bağlı 150 alt maddeden oluşan hükümlerine göre yapmaktadır. Ancak mevcut denetçi sayısı ile hali hazırdaki tüm gıda işletmelerinin denetlenmesi bile mümkün değilken, ek olarak okul kantinlerini de etkin şekilde denetlemeleri mümkün görülmemektedir” diye konuştu.
DENETİMLER ZAFİYETE UĞRAYACAK
Okul kantinlerinde satılacak gıdalar ve eğitim kurumlarındaki gıda işletmelerinin hijyen yönünden denetlenmesi konulu bir genelge yayınlanmasına da değinen Toprak, “Bu madde ve genelgelerle, uzmanlık alanı gıda güvenliği olmayan bir personelin gıda güvenliği ve hijyen şartlarıyla ilgili bir konuda denetim yapmasının önü açılmaktadır. Bu durum kantinlerdeki gıda güvenliği ve hijyen denetimlerini zafiyete uğratmaktadır. Bakanlık dışındaki denetim ihtiyacının, uzmanlık alanı gıda güvenliği olmayan meslek gruplarınca yapılması yerine, bu alanda uzman olan gıda mühendisleri tarafından karşılanması gerekmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde gıda mühendisleri istihdam edilmelidir. Mevcut durumda bu maddeye dayanarak yapıldığı belirtilen denetimlerin etkinliği sorgulanmalıdır” ifadelerini kullandı.
SORUMLU OKUL YÖNETİMLERİ
Kantinlerin periyodik olarak haşere mücadele uygulamaları kapsamında ilaçlamalarının yaptırılması okul yönetimlerinin sorumluluğunda olduğunu söyleyen Toprak, “Burada velilere, okul aile birliklerine ve bilinç düzeyi bu konuyu anlayabilecek yaştaki öğrencilere de iş düşmektedir. Bu anlamda, öncelikle gıda maddelerinin kantinde muhafaza ve sunum koşullarına dikkat edilmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra kantin temizliğinin ve personel temizliğinin yeterli düzeyde olması, kantinde görevli personelin hijyen eğitimi belgelerinin yanı sıra belirli periyotlarda portör muayenelerinin yapılması da en önemli noktalardan biridir. Ayrıca kantinlerde satılan ambalajlı ürünlerin, etiketlerinde bulunan, son kullanma tarihi ve saklama koşulları gibi bilgilerin incelenerek satın alınması gerekmektedir. Ambalajsız satılan her türlü gıda maddesinin doğru sıcaklıkta ve uygun koşullarda muhafaza edildiğinden emin olunmalıdır. İşletme kayıt/onay numarası olmayan veya şüphe duyulan ürünlerle ilgili ALO 174 Gıda Hattı aranarak bilgi verilmelidir” açıklamalarında bulundu.
BİLİNÇ DÜZEYİ ARTIRILMALI
Denetimlerin öneminin yanı sıra tüketicilerin gıda ve hijyen konusunda bilinçlendirilmesi gerektiğinin de altını çizen Toprak, “TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi olarak öğrenci temsilciliklerimizle beraber, konunun öneminin farkındalığıyla 2003 yılından beri ilk ve orta öğretim öğrenci ve velilerine ‘Bilinçli Gıda Tüketimi’ eğitimleri vermekteyiz. Bu konudaki çalışmalarımızı büyük bir titizlik ve özveriyle 2018-2019 eğitim ve öğretim yılı içerisinde de sürdürmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.