- Gündem
- 09.05.2025 18:36
Psikolog Pınar Ersöz Tezer, çocukların okula uyum sürecinin şifrelerini açıkladı. Tezer, “Çocuklarınızın okulların açılmasına yakın uyku ve yemek alışkanlıklarını düzenleyin” dedi
Psikolog Pınar Ersöz Tezer, çocukların okula uyum sürecinin sağlıklı olarak yürütülmesi için anne ve babalara düşen görevleri açıkladı. Okulların açılmasına yakın çocukların uyku ve yemek düzeninin gözden geçirilmesi gerektiğinin altını çizen Tezer, “Çocuğunuzun uyku ve yeme alışkanlıklarını düzenleyin. Çocuğunuzu, okulların açılmasına günler kala, okul dönemindeki uyanma saatine yakın bir saatte uyandırmaya başlayın. Televizyon ve bilgisayar kullanımlarını gözden geçirin. İlköğretim çağına kadar çocukların bilgisayar veya TV karşısında maksimum 45 dakika geçirmeleri öneriliyor” diye konuştu.
“GİTMEK İSTEMİYORUM”
Çocukların okula psikolojik yönden hazır olmalarının da önemli olduğuna dikkat çeken Tezer, “Çocuğunuzun okul çantasını almaya birlikte gidin. Okul kitap ve defterlerini birlikte kaplayın. Okullar açıldıktan sonra çocuğunuzdan bedensel kökenli yakınmalar, şikayetler duyabilirsiniz. Örneğin midesi bulanabilir ya da karnı ağrıyabilir. Eğer ki bu şikayetleri okula göndermeme durumunuza direkt olarak geçiyorsa bunların psikolojik kökenli olduğunu kesinlikle inanabilirsiniz. Buradaki en önemli nokta anne babaların mümkün olduğu kadar tutarlı olmaları gerekiyor. Okul vedalaşmalarını da mümkün olduğu kadar kısa tutun. Ödevlerine başlamadan 15-20 dakika önce bilgisayar veya televizyonu kapatın” ifadelerini kullandı.
“EĞİTİM EVDE BAŞLAR”
Çocukların okula başlama yaşının 72 ay olduğunu belirten Tezer, şöyle konuştu: “Çocuğun bilişsel süreçlerinin kendi akran grubu düzeyinde olması önemlidir. Her anne babanın çocuğu kendisi için oldukça özeldir. Sınıf öğretmeninden herhangi bir şikayet geliyorsa ve aile bu durumla başa çıkmakta zorluk yaşıyor ise biz profesyonellerden destek alabilirsiniz.”
UYUM SÜRECİ
Okula uyum sürecinin ortalama 3 hafta olduğunu anlatan Tezer, şunları söyledi: “Çocuğunuz ağlayabilir, üzülebilir ama burada en önemli olan nokta anne-babanın kesinlikle tutarlı davranmasıdır. Eğer çocuğunuz 3 haftayı geçmiş olmasına rağmen hala daha çok ciddi problemlerden bahsediyorsa, ağlıyorsa uyum problemi yaşadığını ifade edebiliyorsa ve benzer şikayetler okuldan da geliyorsa mutlaka bir uzmandan destek almanızda yarar vardır. Burada önemli olan şey hiçbir zaman problemin ne olduğu değil ilk etapta neden sürdüğü kısmının araştırılmasıdır. Probleminin ortadan kalkması çözüm yolu olarak değerlendirilemeyebilir. Çünkü o problem gidip başka bir problemle yerine alabilir. Bu sebepten ötürü burada önemli olan nokta her zaman probleme sebep olan durum ortadan kaldırmaktır.” İHA/İZMİR