‘Oldu, bitti’ tramvay projesi kente ağır sorunlar getiriyor!

İzmirlilerin ulaşım için kullandığı hatlardan biri de tramvay. Kurulduğu günden bu yana birçok eleştiriyi de beraberinde getiren tramvay hattı, şimdi ise ‘kentin trafiğini aksattığı’ gerekçesiyle gündemde


  • Oluşturulma Tarihi : 28.02.2021 08:36
  • Güncelleme Tarihi : 28.02.2021 08:36
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
‘Oldu, bitti’ tramvay projesi kente ağır sorunlar getiriyor! haberinin görseli

Yapılması planlanan Çiğli Tramvay Hattı Projesi için adımlar atıldıktan sonra kentin diğer noktalarında ulaşımı sağlayan tramvay hattı ve beraberinde getirdiği sorunlar masaya yatırıldı.

Özellikle Karşıyaka ve Alsancak semtlerinde bulunan tramvay yolunun, hem araç trafiğine yol açtığı hem de tramvay yolunda yere gömülü metal yol butonlarının ihlal edildiği yıllarca söylendi, ‘kaza’ riskinin ne denli yüksek olduğu anlatılmaya çalışıldı. Bugün konuyu tekrardan gündeme getiren Doğal ve Kültürel Yaşam Girişimi Sözcüsü, Yüksek Şehir ve Bölge Plancısı Ahmet Tuncay Karaçorlu, Alsancak ve Çankaya arasında kalan Hocazade Camii, Atatürk Lisesi ve Çankaya durakları arasında yolun tramvay sonrası tek şeride düşmesi nedeniyle trafik sorunu yarattığını kamuoyuyla paylaştı.

Tramvay hattının başta iş çıkış saatleri olmak üzere gün içerisinde ciddi sorunlar meydana getirdiğini dile getiren Karaçorlu, araçların oluşan trafik yüzünden tramvay yoluna girmesinin tramvayın hareket alanını kısıtladığını kaydetti. Hat oluşturulurken, bir önceki kent yönetiminin, uzmanları dinlemediğini dile getiren Karaçorlu, tramvayın Kordon’a alınmasını önererek, “Alsancak ve Konak arasında oluşmakta olan ve önümüzdeki yıllarda daha da artacak olan taşıt trafiği kirliliği ve görsel kirlilik de ortadan kalkmış olacaktır” dedi.

TRAMVAY ÇOK AĞIR SORUNLAR GETİRDİ

“İzmir Büyükşehir Belediyesi ve bir önceki kent yönetiminin çevre ve meslek odalarına hiçbir danışma yapmadan uygulamaya geçirdiği bu projenin, kent içi ulaşımda yaratacağı olumsuz etkiler ve çözüm önerilerine ilişkin 2014 yılında İzmir meslek odalarımızca hazırlanan broşürlerle duyarlılık yaratmaya çalışıldı” diyerek süreci anlatan Karaçorlu, şunları ekledi: “Aynı dönemde Doğal ve Kültürel Yaşam Girişimi adlı oluşumumuz da yine kamuoyuna yönelik çeşitli etkinliklerle gelişmeleri ve çözüm önerilerini de sunmuştu. Bu oldu, bitti projenin gelecekteki kent yönetimlerine çok ağır sorunlar getireceği de dile getirilmişti. Ancak bu öneriler dikkate alınmadı. Bu nedenle bugünkü Tunç Soyer kent yönetimi, tramvaya ilişkin sorunlarla sürekli karşılaşmaktadır.”

PROJE YENİDEN ELE ALINMALIDIR

Projenin yeniden ele alınması gerektiğini vurgulayan Karaçorlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tramvay projesinin kent içi ulaşımda özellikle Alsancak ve Çankaya arasında öncelikle çeşitli uzmanlık çevrelerinden ve duyarlı girişimlerden oluşan bir katılım ekibi ile proje yeniden ele alınmalıdır. Bu aksayan projeyi 2014 yılında hazırlayan teknik ekibin sorumluları hala büyükşehir belediyesi ekiplerin başında ve içerisinde yer almaktadır. Şehircilik bilimine, kamu ve toplum yararına bir onarım projesi yapılabilmesi için bu sorunlara başından beri sebep olan kişiler bu çalışmalardan uzak tutulmalıdır. Alsancak ile Konak arasında yapılacak olan yeni bir ulaşım güzergahında şu an nostalji tramvayı güzergahı değerlendirilmelidir. Hafif raylı bir ulaşım özelliği de taşıyan, bu güzergahta işleyecek olan tramvay bugünkü Kordon yaya düzenlemesine de aykırı olmayacaktır.”

KÖRFEZİ VE KORDON’U İZLEME FIRSATI

Kordon’a taşınacak olan tramvayın Alsancak’taki trafiği rahatlatacağını dile getiren Karaçorlu, son olarak, “Tramvayın Kordon’a alınması bu güzergahta daha çok İzmirlinin Körfezi ve Kordon’u izlemesine olanak tanıyacaktır. Aynı zamanda Alsancak ve Konak arasında oluşmakta olan ve önümüzdeki yıllarda daha da artacak olan taşıt trafiği kirliliği ve görsel kirlilik de ortadan kalkmış olacaktır. Bu amaçlarla bugünkü Tunç Soyer kent yönetimi, köklü ve toplumun gelecekteki çıkarlarına uygun olacak olan bir karar olarak, Alsancak ve Konak arasındaki şu an var olan tramvay hattı sökülerek, yerine Kordon’dan geçen bir hatta çevirmelidir.”