Omicron’a karşı ‘hızlı test’ ve ‘bireysel korunma’ vurgusu!

PCR testi zorunluluğunun kaldırılması kararının günün koşullarına göre doğru olduğunu söyleyen Prof.Dr. Derya Unutmaz, bireysel korunma yöntemlerinin altını çizdi ve hızlı testlerin yaygınlaşması gerektiğini vurguladı


  • Oluşturulma Tarihi : 17.01.2022 07:22
  • Güncelleme Tarihi : 17.01.2022 07:22
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Omicron’a karşı ‘hızlı test’ ve ‘bireysel korunma’ vurgusu!

ÇAĞLA GENİŞ-ÖZEL HABER

Koronavirüs salgını Omicron varyantının hızlı yayılım etkisiyle dünyaya ve Türkiye’ye zor günler yaşatmaya devam ediyor. Günlük vaka sayıları 70 binleri aşarken, Sağlık Bakanlığı tarafından tartışmalı bir karara imza atıldı. 81 il valiliğine gönderilen yazıyla seyahat, toplu etkinlik, kamu ve özel işyerleri ile okullarda aşısız ve aşı süreci tamamlanmamış kişiler için getirilen negatif PCR testi zorunluluğu tamamen kaldırıldı. Bakanlığın kararının günün koşullarına göre doğru olduğunu belirten ABD Jackson Laboratuvarı Baş Araştırmacısı İmmünoloji Uzmanı Prof.Dr. Derya Unutmaz, PCR testleri yerine hızlı testlerin yaygınlaşması gerektiğini vurguladı. “PCR testleri ile Omicron varyantını kontrol altına almak artık mümkün görünmüyor” diyen Prof.Dr. Unutmaz, bireysel korunma yöntemlerinin de daha önemli bir hale geldiğini söyledi.

KONTROL ETMEK MÜMKÜN DEĞİL

Omicron varyantı ile birlikte salgının farklı bir sürece girdiğinin altını çizen Prof.Dr. Unutmaz, “Omicron varyantı inanılmaz bulaşıcı bir varyant. Delta varyantının çok bulaşıcı olduğunu düşünüyorduk ama Omicron çok daha bulaşıcı... Aynı zamanda antikorlardan kaçabilen bir varyant. Bu bakımdan aşılı kişileri de enfekte edebiliyor. Hatta iki doz aşı olanların enfekte olma riski aşısızlara göre çok farklı değil. Aşıların önemi ağır hastalıkları önlemesi... Üç doz olanlarda ise aşı hala virüsü önleme özelliğine sahip. Testler önemli bir konu fakat PCR testlerini semptom olmayan kişilerde ve sadece aşısızlarda yapmakla virüsü kontrol etmek mümkün değil artık. Çünkü dediğim gibi hem çok hızlı yayılıyor hem de daha hızlı bir şekilde bulaşıcı hale geliyor. Örneğin siz PCR testi yaptırdınız, ertesi gün uçağa bineceksiniz. Hatta belki 16 saat önce yaptırdınız testi. O süre içinde test sonucunuz negatif gelebilir ama günün sonunda siz bulaşıcı hale dönüşmüş olabilirsiniz. Bu bakımdan testler anlamını yitirmeye başladı. Sonuç itibariyle test ile Omicron varyantını kontrol altına almak çok mümkün gözükmüyor artık” dedi.

HIZLI TESTLER YAYGINLAŞMALI

PCR testleri yerine hızlı testlerin yaygınlaşması gerektiğini savunan Prof.Dr. Unutmaz, “15 dakika içerisinde sonuç veren hızlı testler var. Bunlar PCR testlerinden farklı bir şekilde çalışıyor. Bu süreçte hızlı testlerin yaygınlaşması daha doğru bir strateji olur. Amerika’da, Avrupa’da çok yaygın bir şekilde kullanılıyor zaten. Örneğin ABD’de bu haftadan itibaren herkese bedava 4 adet hızlı test dağıtılacak. Evde kendinizi yaptığı bu testlerin tek sorunu şu... Bu testler burundan alınan örneklerle yapılıyor. Maalesef burundan alınan örneklerde Omicron önemli derecede negatif çıkabiliyor. Çünkü çok hızlı bir şekilde boğaza iniyor virüs. Boğazdan alınan örnekler daha doğru sonuç veriyor. Ama bunu kişinin kendi yapması zor oluyor. Testler bunun için henüz onaylanmış değil. Bu bakımdan orada da bir sıkıntı var” ifadelerini kullandı.

BİREYSEL KORUNMA ÖNEMLİ

Aşılar ve hatırlatma dozlarının önemine dikkat çeken Prof.Dr. Unutmaz, gelinen noktada bireysel korunma yollarının önemine vurgu yaptı: “Burada alınması gereken en önemli önlem elbette aşılar ve özellikle hatırlatma dozları. Çünkü tam aşılıların virüsle enfekte olma başkalarına bulaştırma riskleri iki doz olanlara kıyasla daha düşük. İkincisi ve belki de daha önemli önlem ise maske takmanın özellikle kapalı alanlarda zorunlu olması. Örneğin toplu taşıma ya da çalışma ortamlarında hem aşılı hem de maske takan kişilerde virüsün yayılma olasılığı çok düşüyor. Bu bakımdan bireysel korunma çok daha önemli hale geldi.”

SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR NOKTADA DEĞİL

Bakanlığın PCR testi zorunluluğunu kaldırma kararının günün koşullarına göre doğru olduğunu dile getiren Prof.Dr. Unutmaz, “Bence test konusu sürdürülebilir bir noktada değil. PCR testi kapasitesini bir anda milyonlara çıkarmanız mümkün değil. Bu ABD’de de çok önemli bir sorun şu anda. Çünkü her gün milyonlarca PCR testi yapmanız gerekiyor. Örneğin; okullarda haftada 1 ya da 2 gün değil, her gün test yapmanız gerekiyor. Buna karşın testi gündüz negatif çıkan kişi akşam pozitife dönebiliyor. 3 doz aşılı olanlarda bile virüs yüzde 20 ila 30 oranında enfekte edebiliyor. Bu bakımdan bence stratejiyi bir miktar değiştirmek lazım... Aşıya ve maske kontrolüne çok dikkat etmek lazım... Bireysel olarak insanların kendini ve başkalarını koruması, bu konuda önlemler alınması, kapalı alanlara girişlerde maske zorunluluğunun olması gibi konular daha önemli diye düşünüyorum. Bir de elbette dezenformasyonla mücadele edilmesi gerekiyor. İnsanların kafası çok karışıyor, birçok şüpheler doğuyor. İnsanların kendilerini korumaya devam etmeleri gerekli ki bu varyant adeta tsunami halinde geldi. Tahminim çok uzun sürmeyeceği ama şu anda çok zorlu bir süreçten geçiyoruz” açıklamasını yaptı.

Haber Merkezi