Onarım bekleyen polikliniğe ‘hafif hasarlı’ raporu

Narlıdere Semt Polikliniği binası depremin ardından ciddi bir hasar almıştı. Bazı bölümleri kullanıma kapatılan poliklinik için onarım kararı beklenirken, ‘hafif hasarlı’ raporu verildi


  • Oluşturulma Tarihi : 19.03.2021 08:07
  • Güncelleme Tarihi : 19.03.2021 08:07
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Onarım bekleyen polikliniğe ‘hafif hasarlı’ raporu

SULTAN GÜMÜŞ / ÖZEL HABER

Güzelbahçe Kültür Çevre ve Güzelleştirme Derneği (GÜLDER) Başkanı Tuğrul Şahbaz, yaşanan 6.6 büyüklüğündeki İzmir depreminin ardından Narlıdere Semt Polikliniği binasında meydana gelen hasarları gündeme getirmişti. ‘Sorumluluk kimde belli değil’ başlığıyla 13 Kasım 2020 tarihinde manşetten yayımladığımız haber ile Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesine bağlı polikliniğin, asansör, baca ve yangın merdiveni gibi eklenti bölümlerinde ciddi hasarların oluştuğunu; radyoloji ve yemekhane bölümü dahil önemli birçok alanın kullanıma kapandığını kamuoyuyla paylaşmıştık. Bugün gelinen son noktada ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ilk denetimde ‘orta hasarlı’ raporu alan poliklinik binasına, ikinci incelemede ‘hafif hasarlı’ raporu verildiği bilgisini aldık. Yeniden açıklama yapan Şahbaz, hastaların ve sağlık çalışanlarının binayı kullanmakta tedirgin olduğunu açıkladı, araçların ve yayaların aktif bir şekilde kullandığı poliklinik yolunun da tehlike altında olduğunu aktardı. Narlıdere Semt Polikliniği’nde görev alan bir Dr. ise “5 ay geçti asansörsüz hizmet veriyoruz. Kurumlar arası yazışmalarla ortada kaldık. Belediyeyi harekete geçirmek için desteğe ihtiyacımız var” dedi.

5 AYDIR ASANSÖR KULLANILAMIYOR

Depremde Narlıdere Semt Polikliniği’nin asansörünün zarar gördüğünü hatırlatan Tuğrul Şahbaz, “5 katlı binayı kullanan hastaların mağdur olduğu konusunda gazetelerde çıkan haberler üstüne Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ilk denetimde ‘orta hasarlı’ raporu alan poliklinik binasının boşaltılması bile gündeme gelmişti. Daha sonra rapora itiraz edildi ve Bakanlıkça yeniden yapılan incelemede bu sefer ‘hafif hasarlı’ raporu verildi. Ana binada bir hasar olmasa da, asansör kulesinin yeniden yapılması gerekiyor ve depremden bu yana geçen 5 aydır asansör kullanılamıyor. Sağlık Bakanlığı bina belediyeye ait olduğu için tamirata yanaşmıyor. Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin de ilk başta binanın tamiratını yapacağı sözünü verdiği halde şu ana dek herhangi bir girişimde bulunmuyor. Her ne kadar Narlıdere’de olsa da, Güzelbahçe, Balçova ve Urla, hatta Seferihisar’dan bile hastaların kullandığı poliklinikte hastaların mağdur olmaması için Ortopedi ve Kadın Doğum gibi bazı branşların polikliniği alt katlara alındı. Ama özellikle ileri yaş grubundan hastalar için asansör olmadan üst katlara çıkmak oldukça zor oluyor. İster yerel, ister merkezi idare olsun, tüm idarecilerin görevi sorunların çözümünü başka kurumların üstüne atmak değil, el ele verip vatandaşı mağdur etmeyecek çözümler bulmaktır. Yarın Sağlık Bakanlığı bu poliklinik binasını boşaltmaya karar verse en başta buradan yararlanacak olan Narlıdereliler mağdur olacak. Ali Engin’i en kısa zamanda bu sorunu çözüme kavuşturmaya çağırıyoruz” bilgisini paylaştı.

BACA ANA BİNADAN AYRILDI

Tüm bu problemlerin çözümü ise uzun bir zaman alacak. Çünkü iş binada tadilat veya onarıma gelince, İl Sağlık Müdürlüğü poliklinik binasının belediyeye ait olduğunu öne sürüyor. ‘Narlıdere Belediyesi mi çözecek yoksa Sağlık Müdürlüğü mü?’ sorusu bölge halkının kafasında büyük bir soru işareti oluştururken hizmetin daha fazla aksamaması için çözüm bekleniyor. Görüşlerine yer verdiğimiz bir diğer isim de Narlıdere Semt Polikliniği’nde görev alan Dr. 30 Ekim’deki depremden sonra ana binada hiçbir problemin oluşmadığını ancak binanın yan tarafında bulunan bacanın binadan ayrıldığını ve yıkılma ihtimali olduğunu kaydeden Dr., “Bu bina belediyenin eski binası. Sonradan semt polikliniği açılması için İl Sağlık Müdürlüğüne devredildi. Deprem ile birlikte asansör kulesi ve baca ana binadan ayrıldı. Bunun, asansörcüler ve inşaatçılar tarafından incelenmesi gereken bir durum olduğu söylendi” dedi.

NE KADAR SÜRE ASANSÖRSÜZ KALACAĞIZ?

Depremden sonra Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne müracaat ettiğini kaydeden Dr., “Çevre illerden gelen mühendisler depremin rehavetiyle gelip baktılar, onlarda ana binada hiçbir şeyin olmadığını, asansörün ve bacanın incelenip değerlendirilmesi gerektiğini söylediler. Bu şekilde rapor yazacaklarını söylediler ama rapor ‘orta hasarlı’ olarak geldi. Ana bina ile ilgili bilgi verilmemiş. Bütün binayı orta hasarlı olarak göstermişler. Gerçi orta hasarlı binada da hizmet verilmez. Belediye durumu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne şikayet etti. İzmir’deki mühendisler tekrar gelip ziyaret ettiler. Bu kez ‘hafif hasarlı’ raporu verildi. Ana binada problem olmadığı için bizler hizmete devam ediyoruz. Fakat 30 Ekim’den sonra asansör kullanımını yasakladık. Asansör kulesinin yeniden gözden geçirilip iyileştirilmesi lazım. Belediye ‘ben yaptıracağım’ diye söz vermişti. Ama şu an da çok yaptırma taraftarı gibi durmuyorlar. 5 ay geçti asansörsüz hizmet veriyoruz. Kimin ne zaman yapacağı belli değil. Ne kadar süre asansörsüz kalacağız belli değil. Halkta bir an evvel yapılmasını istiyor. Kurumlar arası yazışmalarla ortada kaldık. Belediyeyi harekete geçirmek için desteğe ihtiyacımız var” çağrısında bulundu.

Haber Merkezi