Onlar mağduriyeti daha ağır yaşayanlar!

Pandemi süreci ile birlikte artan erkek şiddetinden mülteci kadınlar da etkilenirken İranlı mülteci hakları aktivisti Mohajer, sivil toplum örgütlerine kadınlarla dayanışma çağrısı yaptı


  • Oluşturulma Tarihi : 17.04.2020 07:53
  • Güncelleme Tarihi : 17.04.2020 07:53
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Onlar mağduriyeti daha ağır yaşayanlar!

SULTAN GÜMÜŞ
Küresel Kovid-19 salgınına karşı #evdekal çağrılarının artması ile birlikte kadınlara yönelik şiddetin arttığı da gözlemlendi. Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi’nin ‘Kovid-19 Kadının Etkilenimi ile Kadın ve Çocuğa Yönelik Şiddete İlişkin Türkiye Araştırma Raporu’na göre karantina sürecinde kadına şiddetin yüzde 27.8 arttığı görüldü. Artan erkek şiddetinden mülteci kadınlar da etkileniyor. Mülteci kadınların, kadına yönelik şiddetle ilgili destek mekanizmalarından uzak olması yaşadıkları ihlali daha da büyütüyor. Hem dil hem çeşitli sebeplerden dolayı mülteci kadınlar Şiddet Önleme ve İzleme Merkezlerinden (ŞÖNİM) faydalanamıyorlar.



DESTEK İSTİYORLAR
Şiddet karşısında çözüm arayışı içine giren mülteci kadınların bir kısmı İranlı mülteci hakları aktivisti Farah Mohajer’e ulaşıyor. Şu ana kadar ülke genelinde yüzlerce kadın Mohajer’den destek istemiş durumda. Mohajer’e ulaşan kadınlar erkekler tarafından uğradığı şiddet hakkında bilgi veriyor. Ayrıca yine erkek şiddeti sonucunda evinden ayrılan ya da kovulduklarını belirten mülteci kadınlar neler yapabileceklerini, nereye gideceklerini soruyor. Mohajer, binlerce mültecinin bulunduğu telegram kanalı aracılığı ile mülteci kadınların şiddete maruz kaldığında nerelere ulaşması gerektiği hakkında bilgi veriyor.
SINIR DIŞI EDİLME KORKUSU
İranlı Mülteci Hakları Aktivisti Farah Mohajer, Kovid-19 salgını sürecinde binlerce mültecinin işten çıkarıldığını hatırlatarak, şu sözlere yer verdi: “Maddi problemler aile içi şiddeti daha da arttırdı. Kadınlarda tedirginlik, panik arttı, gelecek kaygısı var. Yönetim mültecilere de yardım etmiyor. Her gün onlarca yardım çağrısı alıyorum. Çok zor günlerden geçiyoruz. Onun dışında çocukları ile birlikte yaşayan kadınlar var, onların da tek geçim kaynağı ortadan kalktı. Onlar mağduriyeti daha ağır yaşıyor. Çoğu mültecinin iş izni bile yok. Vatandaş olsa en azından devletin yardım paketlerinden yararlanırdı. Öte yandan kayıtsız olan mülteciler de sınır dışı edilme korkusu var.”
KADINLARIN İŞİ GÜCÜ YOK
Sivil toplum örgütlerine mülteci kadınlarla dayanışma çağrısı yapan Mohajer, “İşlerinden olan mülteci kadınlar nasıl yaşayacaklar, Türk yetkililer, BM kimse yardım etmiyor. Kadınlar hayatlarını nasıl sürdürecekler kimse düşünmüyor. Yönetim mülteciler için Avrupa’dan aldığı paraları neden mültecilere harcamıyor? Şu anda yurt dışındaki sivil toplum örgütlerine ve bireylere çağrıda bulunduk. Az da olsa olumlu dönüş aldık. Türkiye’de sivil toplum örgütlerinin de mülteci kadınlar ile ilgili duyarlı olmasını istiyoruz. Kadınların işi gücü yok. Evden yapabilecekleri bir iş de yok. Türkiye’de mültecilik konusunda bir düzenlilik yok. Mültecilerle ilgili çalışan uluslararası kuruluşlar da mültecilerin sorunları ile uğraşmıyorlar. Ulaşmaya çalıştığımızda da çözüm alamıyoruz” diye konuştu.
 

Haber Merkezi