- Gündem
- 18.05.2025 13:29
Altı Nokta Körler Derneği Genel Merkez Kadın Meclisi Erişilebilirlik Bölümü Sekretaryası Sevgi Bulut, görme engelliler için önemli iki konunun çözüme kavuşması adına çağrıda bulundu
SULTAN GÜMÜŞ / ÖZEL HABER
“Ev aletlerini erişilebilir şekilde üretin, biz görmeyenleri kimseye muhtaç etmeyin” diyerek tüm görme engelliler adına önemli bir konu hakkında açıklamada bulunan Altı Nokta Körler Derneği Genel Merkez Kadın Meclisi Erişilebilirlik Bölümü Sekretaryası Sevgi Bulut, yaşamı kolaylaştıran elektronik ev aletlerinin engelliler için sesli üretilmesini talep etti. Bazen ayrıntıymış gibi görünen küçük değişimlerin, engelli bireylerin hayatını kolaylaştıran veya zorlaştıran sonuçlar doğurduğunu ifade eden Bulut, görmedikleri için, gündelik hayatta, kıyafetlerin rengini anlama konusunda da çok büyük sıkıntılar yaşadıklarını vurguladı. “Görmüyoruz ancak, biz de kıyafetlerimizin renklerini kendimiz seçmek istiyoruz” sözlerini kullanan Bulut, “Elimdeki kazağın rengi ne acaba? Bunu artık bilmek istiyorum” dedi. Gerekli özenin gösterilmesi halinde, görmemenin hiçbir şeye engel olmayacağını belirten Bulut, düzenlediği imza kampanyası ile duyarlı tüm vatandaşlardan destek bekliyor. “Bizler görme engelliyiz, biz de sizler gibi her gün günlük hayatın bir parçası olan pek çok işimizi hallediyoruz” diyerek sözlerine başlayan Bulut, “Yaşayan bir birey olarak gerekli ihtiyaçlarımızı karşılayacak tüm ev işlerini yapıyoruz. Bizler de herkes gibi yaşantımızı sürdürürken tüm elektronik eşyaları kullanmak zorundayız. Elektronik ev aletleri yaşamımızı kolaylaştırmaktadır. Özellikle hem evde, hem de dışarıda çalışanların yaşamında işlerin daha hızlı yapılmasını sağlayan önemli araçlardır” dedi.
SESLİ BEYAZ EŞYALAR
Görme engelli bireyler olarak, ev aletlerini satın alıp herkesin o üründen faydalanacağı kadar faydalanmak istediklerinin altını çizen Bulut, “Üretilen elektronik ev aletleri çevirmeli ya da dokunmatik üretilmektedir. Çevirmeli olarak üretilen ev aletlerinde düğmeyi çevirdikçe hangi menüde olduğunu bize sesle de bildirse cihazı sorunsuz kullanacağız. Örneğin çamaşır makinesinin yıkama ayarları biz dokundukça ya da düğmeyi çevirdikçe sesli olarak bize makinedeki sesli uyarıcı tarafından bildirilse, biz de bu makineyi kimsenin yardımı olmadan ihtiyacımız doğrultusunda kullanabiliriz. Bazen ayrıntıymış gibi gözüken küçük değişimlerin, engelli bireylerin hayatını kolaylaştıran veya zorlaştıran sonuçları oluyor. Bizler Altı Nokta Körler Derneği, kadın meclisi üyeleri olarak sizleri, temel hak ve özgürlüklerden olan ‘erişim hakkı’ çerçevesinde beyaz eşya markalarını engelliler için sesli ev aletleri üretmesi talebimiz adına imza vermeye davet ediyoruz” şeklinde konuştu.
“RENGİ NE ACABA?”
“Görmüyoruz ancak, biz de kıyafetlerimizin renklerini kendimiz seçmek istiyoruz” diyerek başka bir soruna daha dikkati çeken görme engelli Sevgi Bulut, “Görmediğimiz için, gündelik hayatta, kıyafetlerimizin rengini anlama konusunda çok büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Şöyle ki, kıyafetlerimizi alırken; genelde satış elamanları bizlere kıyafetin rengi konusunda yardımcı olmaktaysa da, aldığımız kıyafetlerimizin rengini daha sonra unuttuğumuz için, gündelik hayatta kıyafetlerimizi kullanırken, renkleri konusunda sıkıntılar yaşıyoruz. Elimdeki kazağın rengi ne acaba? Bugün, kırmızı kazağımla siyah pantolonumu giymek istiyorum. Ancak, renklerini nasıl bileceğim? Yarınki toplantıya, lacivert takım elbisemi ve içerisine de beyaz gömleğimi giymek istiyorum. Üzerine de kıyafetime uygun bir kravat seçmeliyim? Tüm bunların renklerini nasıl ayırt edeceğim? Bugün, çamaşır makinesine koyu renkteki kıyafetlerimi koymak istiyorum. Ancak, bu kıyafetlerin rengini nasıl gruplayabileceğim? Bu kıyafetimin rengi nedir diye sürekli birilerinden yardım almak zorunda kalmak istemiyoruz. O kıyafetin rengini kendimiz bilmek, anlamak ve ona göre giyeceğimiz kıyafetlerimize kendimiz tek başımıza karar vermek istiyoruz. Çünkü biz her daim gören birine bağlı kalmak durumunda olmak istemiyoruz. Bir görmeyen yalnız da yaşayabilir ya da görmeyen insanların yanında sürekli gören birileri bulunmayabilir” yorumunda bulundu.
ETİKETE KABARTMA HARFLER
Üretilen tüm kıyafetlere, kıyafetin iç kısmına, etiketin bulunduğu yere kabartma yani Braille harflerle o kıyafetin renginin baş harfinin işlenmesini isteyen Bulut, şöyle ekledi: “Kıyafette birden fazla renk varsa, aynı şekilde, o renklerin baş harflerinin de kabartma olarak işlenmesini istiyorum. Görme engelli bireyler olarak bizler, kimseye bağımlı kalmadan, istediğimiz renkteki kıyafetimize erişmek istiyoruz. Bizler de güzel ve renk olarak uyumlu kıyafetler giyinmek istiyoruz. Görmemek, kıyafetlerin rengini ayırt etme konusunda, engel olmamalı. Unutmayınız ki; gerekli özenin gösterilmesi halinde, görmemek hiçbir şeye engel değildir.”