Sayfa Yükleniyor...
Konak Lale Mahallesi Muhtarı Sumru Benligül, 25 yaşındayken şaka diye aday olduğu muhtarlık görevinde üçüncü dönem görevini sürdürüyor. Benligül, çalışmalarını mahalle sakinleri ile birlikte yürütüyor
BURCU YANAR/ÖZEL HABER
25 yaşındayken 2009 yılı seçimlerinde mahallelinin ısrarıyla şaka diye girdiği muhtarlık seçimlerinde seçilerek muhtar oldu. Şimdi 38 yaşında ve muhtarlık görevindeki üçüncü dönemini sürdürüyor. Kimden mi bahsediyorum? Konak Lale Mahallesi Muhtarı Sumru Benligül. Evlendikten sonra İzmir’in Hatay semtinden Lale Mahallesi’ne gelen Benligül, “Öncesinde ev hanımıydım. Mahalledeki insanlar bana şakasına muhtar adayı olsana dediler. Bende şakasına muhtar adayı oldum. Ertesi gün gerçekten muhtar olduğumu fark ettim. Eşimden boşandıktan sonra bu mahallede kalmaya devam ettim. Bu mahalledeki tek akrabam kızım. Bunun zorluğunu başlarda çok çektim. Ama sonrasında burada birçok kardeşim, abim, babam, annem diyebileceğim insan oldu” diyerek muhtarlığa başlama sürecini anlattı.
ÇOK BÜYÜK ZORLUKLARI VAR
Muhtar olarak çok zor dönemler geçirdiğini ama hiç pişman olmadığını söyleyen Benligül, “Bir kadın olarak aslında mahallede görev yapmanın çok büyük zorlukları var. Gençlerin uyuşturucu maddeye yönelmiş olmaları dolayısıyla kolluk kuvvetleri ile birlikte hareket ettiğinizde ters bir etki yaratıyor. Örneğin narkotik şube ekipleri bir basın yapmaya gidiyorlar ve bu evdeki kişiler sizin komşunuz çıktığı zaman ihbarcı konumuna düşebiliyorsunuz. Sonrasında polis gidiyor ama muhtar burada kalıyor. Bu sebeple düşmanlıklar ya da yanlış anlaşılmalar olabiliyor. Neyse ki Lale Mahallesi’nde çok fazla böyle bir olay yaşamadım. Çünkü gençlerle aram çok iyidir ve burada onlarla birlikte bende büyüdüm diyebiliriz” diye konuştu.
ÖNYARGILARI YIKMAYA ÇALIŞIYORUZ
İki kez saldırıya uğradığını ancak bu kişilerin Lale Mahallesi sakinleri olmadığını da vurgulayan Benligül, “Bizim mahalle kültürünü hala daha yaşatmaya çalışıyoruz. Ancak Gürçeşme dediğiniz zaman çok büyük bir yerden bahsediyoruz aslında. Çünkü Gürçeşme yaklaşık 12 mahalleden oluşuyor. İnsanlar sosyal medyadan ya da geçmişten kalan bir önyargılar yüzünden burayı kötü bir semt olarak biliyorlar. Aslında korkulacak bir yer değiliz ve bu önyargıları yıkmak için çabalıyoruz ve çalışıyoruz. Burası öyle kötü bir yer olsa benim 3 dönem muhtarlık yapmam mümkün olmazdı. Önyargıları yıkmak adına elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Eğlenceli ve örf ve adetlerine sahip çıkan bir mahalleyiz” ifadelerine yer verdi.
KENDİ İÇİMİZDE DEVRİM YARATTIK
Sumru Benligül, kentsel dönüşüm çalışmaları sonrasında mahalledeki insanların değiştiğini ve karıştığını da sözlerine ekleyerek, “Önceden burada hep mahallenin yerlileri vardı. Kentsel dönüşümden dolayı yıkılan bazı yerlerden buraya gelen vatandaşlar burada yabancı olmaya başladılar. O yabancıların da vermiş olduğu birtakım rahatsızlıklar oldu ancak biz yine de mahalle kültürümüzü korumaya çalıştık. Ben muhtar olduğumda burada boşanmış olmak ve araba kullanmak bile ayıp karşılanıyordu bu algıları zamanla ekarte ettik. Beni örnek alıp arama kullanmayı öğrenenler oldu. Bu bile kendi içimizde bir devrim niteliğindeydi. Bunun kadınlara örnek olduğunu düşünüyorum” dedi.
MAHALLELİ İLE BİRLİKTE ÇALIŞIYORUZ
Yapmış olduğu hizmetlerden de bahseden Benligül, “Yeşildere’de çocuklar tren yolunun üzerinden geçerek okula geliyorlardı. Mahalle sakinleri ile birlikte gece vakti eylem yaparak Devlet Demir Yolları 3. Bölge Müdürünü buraya getirdik ve oraya bir geçit yaptırdık. Çünkü bu bizim hakkımızdı. Ben ne yapıyorsam mahalle sakinlerim ile birlikte yola çıkıyorum ve onların desteğini hissederek çalışıyorum” diyerek mahalle sakinlerinin verdiği desteği de aktardı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer döneminden itibaren gerçekten bir muhtar olduğunu hissettiğini dile getiren Benligül, “Ben insanlar için bir şeyler yapabileceğimi daha iyi anladım. Buradaki insanların kültür seviyelerini arttırmaya çalışıyoruz. Kitap dağıtıyoruz, okuma yazma kursları açıyoruz. İşsiz olanlara iş bile arıyoruz. Buradaki birçok hizmeti belediyecilik anlayışıyla yapıyoruz. Ben bulunduğum konumu insanlara faydalı olmak için kullanmak istiyorum. Severek yaparsanız her işi başarırsınız. Mahallemin insanlarını seviyorum ve gençlerimizi de kötülüklerden arındırmak istiyorum” açıklamasında bulundu.
YENİ PROJE: “BÖLGEMİZ KADERİMİZ OLMASIN”
Uyuşturucu ile mücadele için ‘Bölgemiz kaderimiz olmasın” başlıklı bir proje tasarımı olduğunu ve yakında bunu İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile de paylaşacağının müjdesini veren muhtar Benligül, “Burada sevgiye ve ilgiye aç bir mahalle toplumu bulunuyor. Gençlerimizin kötü alışkanlıklardan korunması için Meslek Fabrikası’nda onlar iş kolları oluşturulmasını ve oralarda eğitim alabilecekleri yerlere yönlendirilmelerini istiyoruz” dedi.
Haber Merkezi