- Gündem
- 22.07.2025 17:20
Sayfa Yükleniyor...
TMMOB İzmir Orman Mühendisleri Odası Başkanı Sabahattin Bilge, “Orman yangınlarının yüzde 97 sebebi insan. İnsan eliyle çıkan yangınların sebebi de ihmal ve dikkatsizlik” dedi
ONURHAN ALPAGUT-ÖZEL HABER
TMMOB İzmir Orman Mühendisleri Odası Başkanı Sabahattin Bilge, her yıl dünyada çıkan orman yangınları sebebiyle 5 milyon hektar alanın yandığına dikkat çekti. Bilge, buna paralel olarak Türkiye’de her yıl 3 bin orman yangını çıktığını bunun sonucu olarak 10 bin hektar alanın kül olduğunu dile getirdi. Bilge, artan orman yangınlarına karşı alınabilecek önlemler konusunda bilgilendirmede bulundu. Başkan Bilge, şunları söyledi: “Orman yangınları Akdeniz iklim kuşağında bulunan ülkelerin kaçınılmazıdır. Çıkan orman yangınlarının birçoğu insan odaklıdır. Buna bağlı olarak öncelikle insanları eğitmek gerekiyor. Vatandaşlara düşen birçok görev var. Bunların başında piknik yaparken ateş kullanmamak geliyor. Sigara içiyorsa, sigarasını söndürecek. Ona göre tedbir alacak. Tınazlı’da çıkan orman yangını tamamen bir vatandaşımızın kaçak şekilde orman kenarına giderek, yaptıkları bir eylem sonucu gerçekleşti. O günde 70 kilometre hızla esen rüzgar sonucu yangın hızla yayılmış. Bu koşullar altında gerçekleşen bir yangını söndürmek oldukça güç. Tınazlı’daki yangına 10 dakikada müdahale edildiği söyleniyor. Ne kadar erken müdahale edilse de hızla esen rüzgar sonucu yangın hızla yayılmış. Yangın 6 kilometre hızla ilerlemiş.”
NE YAPMAK LAZIM?
Henüz yangın sezonunun kapanmadığına dikkat çeken Bilge, “İzmir genelinde 200-300 arası yangın çıkıyor. Yaklaşık 500 ila bin hektar arası orman alanı yanıyor. Buna karşı ne yapmak lazım? Vatandaşları bilinçlendirmek lazım. Araçların gereçlerin düzenli bakımını yapmak lazım. Yangın koruma şeritlerinin bakımları yangın sezonundan önce yapılacak. Hassas bölgelerde yol kenarı temizliği ve budamalar yapılacak. Hem vatandaş bilinçlendirilmeli. Hem de idare koltuğunda oturan kişiler eğitimden geçirilmeli. Orman ekipleri güçlendirilmeli. Orman ekiplerinin işçi sayıları azaldı. Bunun farklı sebepleri olabilir. Yeterli, ekipman cihaz var. Donanımlar dört dörtlük ama bunu kullanacak personel sayısı fazla değil. Dolaylı yoldan yangınların söndürülme süresi de uzuyor. Bu da bir etken. Yangın sayısı yıl yıl azalıp, çoğalıyor. İklim koşullarına da bağlı” dedi.
DOĞAYI TAKLİT ETMEMİZ LAZIM
Vatandaşları yangın gördüğünde ihbar etmeleri konusunda uyaran Bilge, “Yapabileceğiniz şey ihbar etmek. Orman Yangın İhbar Hattı Alo 177, jandarma ya da polise haber vermek gerekir. Gerekli yönlendirme yapılır. Yangına ne kadar erken müdahale edilirse, söndürülme süresi o kadar azalır. Tınazlı’da 6 bin 500 hektar alan yandı. Kamuoyu bunu biliyor. Teknoloji gelişmiş durumda. Herkes nerede ne kadar alanın yandığını kolayca öğrenebiliyor. Bunu gizlemenin alemi yok. Doğayı taklit etmemiz lazım. Orada doğal örtü ne? Kızılçam. Buna ne ilave olabilir? Selvi ekilebilir. Bunun dışındaki diğer türler tevatür türler. Bunun dışındaki önerilen türler orman bilimine aykırı. Uygun değil. Kızılçam özel bir tür. Yangına en uyum sağlamış tür Kızılçam. Oraya da uygun olan kızılçamdır. Bunu değiştirmeye kalkarsanız, doğa suratınıza vurur. Başka bir tür orada barınamaz. Bizler, yangın geçirilen alanları ayırırız. Tohum ağacı olan ormanları ayırırız. Bunlarda doğal gençleştirme yoluna gideriz. Kızılçam, ne kadar yangın geçirirse geçirsin üzerindeki tohumlar kalır. Bu tohumlar toprağa düşerek tekrar alanda yeşillenme gerçekleşir. Kendi kendini yeniler. Yangın geçiren yüzeydeki elemanların türleri orada birikir. Toprağın asitliğini kaldırır. Ph dengesini sağlar. Bu durumda çimlenme ortamı sağlar. Dolayısıyla külün içerisine düşen tohumlar çimlenir. Biz buna yangın kültürü deriz. Asıl olan budur. Ancak genç ormanlarda tohum yoktur. Oraları mecburen ağaçlandırırız. Bunu da dışarıdan getirilen türlerle değil o yörenin ağaçları ile yaparız” diye konuştu.
İHMAL VE BİLİNÇSİZLİK
Ülkemizde yangın sayısının fazla olmasının sebebinin hem ihmal hem de bilinçsizlik olduğunu söyleyen Bilge, “İkisi bunların birbirine bağlı. İnsanlar ne kadar ormana denetimsiz bir şekilde giderse, bilgisizlik devam ederse orman yangınları kaçınılmaz. Dünyada ki nüfus artışına paralel olarak, ormanlara yapılan saldırı nasılsa aynı durum burada da geçerli. İnsanlar yeşil alanlara koşuyor. Ama bilinçsiz. Atıyor sigarasını, mangal yapıyor. Orman yangınlarının yüzde 97 sebebi insan. İnsan eliyle çıkan yangınların sebebi de ihmal ve dikkatsizlik. Başka bir sebebi yok. Her kesin peşine polis, jandarma salacak halde değiliz. Vatandaş önce bilinçlenecek. Bu vatandaşların ihtiyacını karşılayacak piknik alanları veya dinlenme alanları yapılacak. Bu şekilde insanların ormanlara gitmesi azalacak. Bu ihtiyacı sağlayamazsak, haliyle vatandaş yine ormana gidecek. Yasaklama ile bu işler olmaz.” diye konuştu.