Ormanlarımız yanmadan konuşalım! 

Ağustos ayının yıllık ortalama 580 yangın ile en kritik ay olduğunu ifade eden Türkiye Ormancılar Derneği, yangınların yüzde 57’sinin temmuz, ağustos, eylül aylarında çıktığını vurguladı


  • Oluşturulma Tarihi : 20.05.2024 15:52
  • Güncelleme Tarihi : 20.05.2024 12:52
  • Kaynak : SULTAN GÜMÜŞ KAYA
Ormanlarımız yanmadan konuşalım! 

Türkiye Ormancılar Derneği, artan sıcaklık ve kuraklıkların yangınların başlamasına yol açmadığını ama insanların başlattığı yangınların iklim değişikliğine bağlı olarak kısa sürede geniş alanlara yayılarak mega yangınlara dönüştüğünü ve söndürülmesinin güçleştiğini vurguladı. 
Ormanlar açısından yangın mevsiminin 15 Mayıs’ta başladığını kaydeden Türkiye Ormancılar Derneği, yangına müdahale ekiplerinin bu tarihte kurulmaya başladığını kaydederek, “Hava araçları kiralanır. Valilik düzeyinde yangın koordinasyon toplantısı yapılır ve her kurumun sorumlulukları ve destekleri belirlenir” ifadelerini kullandı.



YÜZDE 90’INI İNSAN KAYNAKLI 
Ülkemizdeki orman yangınlarının yaklaşık yüzde 90’ının insan kaynaklı olduğunu aktaran dernek, Orman Genel Müdürlüğü’nün (OGM) yangın istatistiklerine göre ülkemizdeki yangınların yaklaşık yarısının ihmal ve kaza neticesinde çıktığına dikkat çekti. Tarla ve yerleşim yeri amaçlı kasıtlı olarak da orman yangınlarının çıkarılabildiğinin altını çizen dernek, orman yangınlarının sadece yüzde 10’unun yıldırımlar gibi doğal nedenlerle oluştuğunu ifade etti.

AĞUSTOS EN KRİTİK AY 
Ağustos ayının yıllık ortalama 580 yangın ile en kritik ay olduğunu ifade eden dernek, yangınların yüzde 57’sinin temmuz, ağustos, eylül aylarında çıktığını vurguladı. Orman yangınlarının sıklığı, yoğunluğu ve şiddeti üzerine iklim, topoğrafya, meteorolojik koşullar, bitki örtüsü, meşcere özellikleri ve insan faaliyetlerinin etkili olduğunu anımsatan dernek, bu faktörlerden etki edilebilir olan meşcere bakımlarının ise idarece ihmal edildiğini bildirdi.

DOĞAL YANGIN REJİMLERİ DE DEĞİŞTİ 
Öte yandan, artan sıcaklık ve kuraklıkların yangınların başlamasına yol açmadığını ama insanların başlattığı yangınların iklim değişikliğine bağlı olarak kısa sürede geniş alanlara yayılarak mega yangınlara dönüştüğünü ve söndürülmesinin güçleştiğini vurgulayan Türkiye Ormancılar Derneği, “Artık değişen koşullardan ötürü doğal yangın rejimleri de değişti ve büyük yangınlar ekosistemleri olumsuz etkileyebiliyor. Durumun bu hale gelmesinin nedeni ise yine insanlar ve onların kontrolsüz faaliyetleri. Özelliklede yangın sonrası yangına uyarlanmış ekosistemlerdeki olumsuz insan faaliyetleri büyük sorunlar yaratabiliyor” bilgisini paylaştı.
 
250-300 YILDA BİR BÜYÜK YANGINLAR MEYDANA GELİYOR 
Son olarak, “Biz yangınlara kötü diyemeyiz, çünkü yangın doğanın bir parçası ve 420 milyon yıldır var. Bitkilerin hayvanların evriminde ekolojilerinin, ekosistemlerinin şekillenmesinde günümüzdeki peyzajın ve çeşitliğin ortaya çıkmasında yangınların çok önemli rolleri var. Boreal ekosistemlerde doğal bir süreç olarak 250-300 yılda bir büyük yangınlar meydana geliyor ve milyonlarca hektar orman yanıyor ve doğa kendini yeniliyor. Akdeniz ekosistemlerinde ise bu doğal süreç 40-50 yılda bir gerçekleşiyor. Ekosisteme olumsuz insan etkileri, yanlış müdahaleler bu doğal süreci değiştirebiliyor” mesajı verildi. 

SULTAN GÜMÜŞ KAYA

Yazarımız Kim ?

SULTAN GÜMÜŞ KAYA