Ortam sanal “suç” gerçek

İzmir Barosu Bilişim Hukuku Komisyonu üyesi üç avukat ve bir psikolog, son yıllarda artan ‘Bilişim Suçları’na ilişkin öğrencileri ve eğitimcileri bilgilendiriyor; verdikleri seminerlerle bilinçlendiriyor


  • Oluşturulma Tarihi : 13.05.2019 08:01
  • Güncelleme Tarihi : 13.05.2019 08:01
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Ortam sanal “suç” gerçek haberinin görseli

SULTAN GÜMÜŞ / ÖZEL HABER
İzmir Barosu Bilişim Hukuku Komisyonu üyelerinden Av. Tuğba Yaylamış, Av. Çağatay Üsküdar, Av. Ceyda Kırcalı ve İzmir Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nden Klinik Psikolog Metin Olataş, ‘Bilişim Suçları’ seminerlerini vermeye başladı. Karşıyaka Zeki Şairoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde ilki gerçekleştirilen seminerde en fazla karşılaşılan suç tipinin ‘bilişim yoluyla işlenen cinsel istismar’ suçu olduğu vurgulandı. Bilişim suçu işleyen çocuklara yönelik, onları bilgilendirmek, duyarlılığı artırmak adına faaliyetler yaptıklarını, okullarda sunumlar gerçekleştirdiklerini kaydeden Av. Çağatay Üsküdar, şunları belirtti: “Onlarla birlikte bilişim suçlarının hangileri olduğunu, bu suçların nasıl işlendiğini, bu suçların mağduru veya suça sürüklenen çocuk olarak kendilerinin işlediklerinin farkındalığını kazandırmaya çalışıyoruz. İlk önce temel hak ve özgürlüklerden bahsediyoruz. Aslında baktığınız zaman cezaların, kanunlarla düzenlenen cezaların neden düzenlendiğinin mantığını anlatmaya çalışıyoruz. Bu yüzden de temel hak ve özgürlüklerden giriyoruz.”



TEK BİR TIK İLE…
Öğrencilerle internet, sosyal medya ve teknolojik cihazların kullanımına yönelik olarak verileri paylaştıklarını söyleyen Üsküdar, “Günümüzde her üç kişiden bir kişi internet kullanıyor. Böylelikle aslında baktığınız zaman tek bir tık ile bütün kişisel verilerinizi, bütün bilgilerinizi üçüncü kişilerle paylaşabiliyorsunuz. Farkında olmadan bu onların özel hayatının gizliliğinin ihlal edilmesi de olabiliyor. Başka şekilde de karşılarına gelebiliyor. Biz bu suç tiplerinden bahsedip bu suçları anlatıyoruz. Özel hayatın gizliliğini anlatıyoruz, özel hayata ilişkin verilerin kaydedilip ardından paylaşılmasının ne denli yanlış veyahut suç olduğunu aktarıyoruz.” Üsküdar, “Sadece okullardan değil, bizlere kurumlardan da talep geliyor. Eğitimcilere de seminerler veriyoruz ki yarın bir gün kendi bulundukları kurumlarda buna benzer bir suç işlendiği zaman ne yapmaları gerektiği hakkında bilgi sahibi olabilsinler” diye konuştu.



CİNSEL İSTİSMAR
Aynı zamanda İzmir Barosu Çocuk Hakları Merkezi üyesi de olan Av. Tuğba Yaylamış ise şu bilgileri verdi: “Avukat arkadaşlarımızla beraber adliyelerde en fazla karşılaştığımız suçlardan biri maalesef ki çocuklarımızın işlediği bilişim suçları. Bizler de buna istinaden Bilişim Hukuku Komisyonu üyeleri olarak toplandık, çocuklarımız için neler yapabileceğimizi tartıştık. En güzel ulaşabileceğimiz yer ve yol olarak okulları tercih ettik. Onların dillerine hitap edecek şekilde bir çalışma başlatarak bugün üçüncü okulumuza ulaştık.” Öğrencilerin bilişim suçunu işlediklerinin farkında olmadığını vurgulayan Yaylamış, “Seminerleri verdikten sonra çocukların ‘bu suç muymuş?’ dediklerini görüyoruz. Geri dönüşler gerçekten çok farklı” dedi. En fazla karşılaştıkları suç tipinin ‘bilişim yoluyla işlenen cinsel istismar’ suçu olduğunun altını çizen Yaylamış, şöyle devam etti: “Haberlerde ve toplumda infial yaratan bir suç tipi. Bu anlamda biz çocukların maalesef kendi aralarında bir eğlence olarak yaptıkları şeyin daha sonrasında kendilerine suç olarak dönebileceklerini anlatmaya çalışıyoruz. İki arkadaşın ya da iki sevgilinin birbirine göndermiş olduğu görüntülerin daha sonra onların aleyhine çevrilebileceğini ya da ayrıldıklarında şantaj / tehdit yoluyla kullanabileceklerini anlatmaya çalışıyoruz. Akabinde işlenen suçun kişinin bütün ömrünce neye mal olabileceğini, alacağı cezaların sicillerine işlendiğinde 15 yıl boyunca o sicilinden silinmeyeceğini, toplum içerisinde damgalanacağını, bu suça nasıl sürüklendiklerini, bilişim suçuna sürüklenirken bu suçun mağduru da olduklarını belirtiyoruz.”
“GÜVENLİ İNTERNET KULLANIN”
Son zamanlarda yaygınlaşan ‘siber zorbalık’ oyunlarına karşı da bilgilendirme yapan Yaylamış, “Farkında olmadan çocuklar bu suçun içerisine çekilebiliyor. Bunun altında yatan temel bir neden var, internet bağımlılığı. Artık her şey, herkes sosyal medyada. Sadece güvenli internet kullanın diyoruz. ‘Ucuza bir oyun indireceğim’ diye bilgisayarlarınıza o virüsleri yüklemeyin mesela” diyerek sözlerini tamamladı. Son olarak konuşan Av. Ceyda Kırcalı da, “Çok fazla polis arkadaşımla bir arada çalışma fırsatım oldu. Gerçekten adliyelerde hiç farkında olmadan bu suça sürüklenen çocuklarla karşılaşıyoruz. Bir bilinç uyandırmak istiyoruz” dedi.