Oruçluyken spora dikkat

Fitness Antrenörü ve Kişisel Eğitmen Anıl Yörük, sporcular için Ramazan ayı, oruç ve egzersiz döngüsünü yorumladı


  • Oluşturulma Tarihi : 10.06.2016 07:44
  • Güncelleme Tarihi : 10.06.2016 07:44
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Oruçluyken spora dikkat

EMİRCAN IŞILDAK – ÖZEL HABER

Fitness Antrenörü ve Kişisel Eğitmen Anıl Yörük, Ramazan ayında sporcu sağlığı açısından ipuçları verdi.

Birçok kişinin merak ettiği ‘Oruç tutarken spor yapılır mı?’ sorusuna da açıklık getiren Yörük, “Profesyonel sporcular için oruç tutmak sakıncalı olabilir fakat amatör sporcular aktivite yapabilir” diyerek sporculara uyarılarda bulundu.

“PROFESYONELLER ORUÇTAN UZAK DURMALI”

Yörük, Ramazan ayı nedeniyle oruçluyken spor yapılıp yapılamayacağı konusuna açıklık getirdi. Oruçluyken egzersiz yapmanın amatör sporcular için uygun olabileceğini ifade eden Yörük, “Eğer kişi profesyonel bir sporcuysa kesinlikle oruç tutmamalıdır. Amatör sporcular ise dozajını biraz düşürerek günlük aktivitelerine devam edebilirler. Öğleden sonra yapılan sporlarda, uzun süre vücut aç kaldığı için kan şekeriyle ve metabolizmayla ilgili sağlığımızı olumsuz etkileyebilecek olan hipoglisemi ya da daha farklı sorunlar oluşabilir. Onun için oruç tutanlar, herhangi bir sportif faaliyette bulunmak istiyorlarsa bunu ya sahurdan sonraki süreçte ya da iftardan sonraki süreçte almış oldukları besin gruplarına göre yapabilirler. Tabi bu egzersizlerde normal günlerin aksine biraz tempoyu düşürmeliler. Kontrollü ve düşük yoğunluklu egzersizlerle formlarını korumalarına yardım etmeliler” yorumunu yaptı.

EGZERSİZ YAPARKEN DİKKAT

Antrenmanlardan sonra vücudun ihtiyaç duyduğu besinlerin alınması gerektiğine dikkat çeken Yörük, “Normal beslenme koşullarında, spor yapmanın yaratacağı olumlu metabolik değişiklikler çok iyi bilinmektedir. Bununla ilgili de birçok uzman tarafından yapılmış çalışmalar bulunmaktadır. Buna karşılık, oruç tutarken yapılan spora vücudun ne şekilde cevap vereceğine dair bilimsel olarak yapılmış yeterli sayıda araştırma yoktur. Çünkü antrenman esnasında vücudumuz için gerekli olan yakıtların kullanılması gerekmektedir. Egzersiz sırasında vücut karaciğer ve kaslardaki yakıtı kullanarak spor aktivitesini yapabilmektedir. Ayrıca en önemli etkenlerden biri de spordan sonraki süreçte vücudumuzun nasıl çalıştığını bilmektir. Antrenmanlardan sonra vücudumuzda katalizör devreye girer ve enerjide bir düşüş başlar. Bu ters etki anlamına gelen katalizörü durdurmak için de vücudun ihtiyaç duyduğu besinlerin alınması gerekir. Oruçluyken bunu yapamayacağımız için sürekli düşük şeker ve düşük enerji ile beyin-sinir ilişkisi azalacaktır. Buna bağlı olarak da refleksler azalma eğilimi gösterecektir” dedi.

“ORUÇLUYKEN HAFİF TEMPODA ÇALIŞIN”

Yörük ayrıca, “Hem edinilmiş bilimsel tecrübeler hem de bu çalışmaları yapan uzmanlar ile sağlıklı ve genç kişiler, bilinçli egzersiz anlayışıyla ağır egzersizlerden kaçıp hafif egzersizlere yer verebiliyorlar. Buradaki asıl kıstas ise egzersizin kısa süreli ve hafif yoğunlukta olması şeklindedir. Fakat profesyonel sporcular ve yoğun egzersiz yapan kişilerde oruçluyken spor yapılmasının hem sağlık açısından bir tehdit oluşturabileceği hem de sporda branşa yönelik performansta düşüş sağlayacağını unutmamak gerekir” şeklinde konuştu.

Haber Merkezi