OTİZMLİ GENÇLERDEN BİR İLK: “Göz teması”

Küçük yaşlarda müzikle tanışıp hayata tutunan absolut kulağa sahip üç otizmli gencin kurduğu “Göz Teması” adlı rock grubu, Buca’da sahne almaya başladı. Gençler, otizm konusunda farkındalığı arttırmayı amaçlıyor


  • Oluşturulma Tarihi : 28.05.2018 07:22
  • Güncelleme Tarihi : 28.05.2018 07:22
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
OTİZMLİ GENÇLERDEN BİR İLK: “Göz teması” haberinin görseli

E. ÇAĞLA GENİŞ-ÖZEL HABER

Beril, Kaan ve Batuhan... Küçük yaşlarda müzikle tanışan bu üç otizmli genç, kelimeler yerine müzikle kendilerini ifade ediyorlar. Yaşları 14 ila 24 arasında değişen gençler, birçok müzik dehası gibi absolut kulağa sahip. Yani herhangi bir sesi referansa gerek olmadan doğrudan notaya dökebiliyorlar. Dünyanın en büyük otizm korosu olan İZOT’ta yıllarca beraber müzik çalışmaları yapan gençler, farklı kitlelere ulaşıp farkındalık yaratabilmek için yola çıktılar. Rock müziği çok seven ve dinlemekten keyif alan otizmli gençler, müzik eğitmenleri Emre Çoptur’un desteğiyle bir rock grubu kurdular. Gruba, otizmli bireylerin genelde kurmakta zorlandığı “Göz Teması” adını verdiler. Beril klavyenin başına geçti, Batuhan çellosunu ve Kaan ise elektro gitarını eline aldı. Müzik eğitmenleri Emre Koptur ve Uğur Erbil de onlara sahnede eşlik etti. Birkaç etkinlikte kendilerine yer bulan gençler, daha sonra gelen teklif üzerine Buca’daki ünlü bir mekanda sahne almaya başladı. Tamamı otizmli bireylerden oluşan Türkiye’nin ilk rock grubu olan Göz Teması, dinleyicilerden büyük ilgi gördü. Otizm konusunda farkındalığı arttırmayı, öğrenme güçlüğü yaşayanların sorunlarına dikkat çekmeyi amaçlayan gençler, “Sahnedeyken mutlu olduğumuzu, heveslendiğimizi ve önemsendiğimizi hissediyoruz” diyor.

KENDİ BAŞLARINA ÇALIP SÖYLÜYORLAR

Göz Teması adlı rock grubunun kurulma sürecini anlatan müzik eğitmeni Emre Koptur, “Beril, Kaan ve Batuhan İZOT Otizm Korosu’nda birlikte müzik yapan çocuklardı. Bu yetenekli gençlerle, yaptıkları müziği farklı kitlelere nasıl ulaştırabiliriz diye düşünürken aklımıza bir rock grubu kurma fikri geldi. Böyle bir müzik grubunun insanlarda farkındalık yaratabileceğini düşündük. Başta çocuklarla ayrı ayrı çalışmalar yaparak şarkıların akorlarını ve ezgilerini çalıştık. Hiç toplu prova almamıştık. Nisan ayında Otizm Farkındalık Haftası dolayısıyla Mavi Işık Özel Eğitim Merkezi’nin etkinliğinde ilk kez birlikte sahne aldılar. Çok beğeni topladılar. Çocuklar, müzikle uğraştıkça problem davranışlarından daha da sıyrılmaya başlıyor, kendilerini daha iyi ifade ediyor. Otizmli öğrencilerimizin kurduğu bu grubun özelliği, sahnedeyken tamamen kendi başlarına çalıp söylemeleridir. Gençlerimizden Beril Zorlu klavyede, Kaan Aybacak elektro gitarda, Batuhan Kil ise çelloda görev aldı” dedi.

İSTEK PARÇA ALACAKLAR

Yaklaşık 1 ay önce Buca’da hizmet veren ünlü bir işletmeden teklif alarak sahneye çıkmaya başladıklarını dile getiren Koptur, “Buradaki gençler müzik çalışmalarında kendilerini ifade etmeyi öğrendiler. Buca Leman Kültür’ün işletmecileri farkındalık çalışmaları kapsamında neler yapabiliriz diye bize danıştılar ve grubumuz burada sahne almaya başladı. İki haftada bir burada sahneye çıkıp bir saatlik performans sergiliyorlar. Yaklaşık on şarkı çalıp söylüyorlar ama bunları çeşitlendireceğiz. Hatta çaldığımız şarkıları istek boyutuna taşımak istiyoruz. Sevdikleri şarkıları otizmli bireylerden dinlemek insanlar için güzel bir şey olacaktır. Gençlere kolay ezberletebileceğim aynı zamanda dinleyicinin çocuklara reaksiyon verebileceği şarkıları seçiyoruz. Örneğin sahnede Barış Manço’dan Karasevda şarkısını çalıp söylüyoruz. Bunun dışında MF֒den Ele Güne Karşı, Vurgun Yedim, Gripin’den Beş gibi şarkılara yer veriyoruz. Bunlar herkesin bilebileceği ve aynı zamanda bizim güzel bir müzik ortaya koyabileceğimiz parçalar” ifadelerini kullandı.

OTİZMLİ GENÇLERDEN BİR İLK

Zamanla gruba başka otizmli gençlerin de katılabileceğini söyleyen Koptur, grubun isminin neden ‘Göz Teması’ olduğunu ise şöyle açıkladı: “Şimdilik sahnede ben ve başka bir müzik eğitmeni arkadaşım onlara eşlik ediyoruz. Ama biz zaman içerisinde çekileceğiz. Tamamen gençler sahne alacak. Gruba başka otizmli gençler de katacağız. Şimdi sadece burada sahne alıyoruz ama belki daha sonra farkındalık yaratmak adına Türkiye’nin başka yerlerinde de sahneye çıkarız. Zaten temel hedefimiz insanlarda farkındalık yaratabilmek ve bunu yaparken gençlerin yetenekleri doğrultusunda keyif alabilecekleri şeyler yapabilmek. Müzik de bu anlamda bize bir farkındalık yaratma kapısı açıyor. Otizmi çok rahat betimleyebileceğimiz bir şey göz teması. Bu yüzden grubun adını ‘Göz Teması’ kurduk. Daha önce içinde farklı engel gruplarını barındıran hatta Eurovision’a katılmış bir grup vardı. Ama Göz Teması için sadece otizmli bireylerden oluşan Türkiye’nin ilk rock grubu diyebiliriz.”

“SAHNEDEYKEN MUTLUYUM”

Sahnedeyken çok mutlu olduğunu ve önemsendiğini hissettiğini söyleyen 20 yaşındaki Beril Zorlu, “Müziği çok seviyorum. Grupta klavye çalıyorum, bazen şarkı da söylüyorum. Sahnedeyken mutlu olduğumu, heveslendiğimi ve önemsendiğimi hissediyorum. İyi bir müzisyen olmak istiyorum” dedi.Görme engelli ve otizmli 24 yaşındaki Batuhan Kil, müziğe olan ilgisi ve yeteneği ile hayata tutunduğunu ifade ederek, “Genel olarak müzikle ilgileniyorum. Zamanımın tamamına yakınını buna ayırıyorum. Piyano, gitar, ud ve çello çalıyorum. Şarkı söylemeyi de çok seviyorum. Bizi dinleyemeye gelen ve destek veren herkese çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu. Küçük yaşlarda müzikle tanıştığını ifade eden 14 yaşındaki Kaan Aybacak ise şunları kaydetti: “Güzel Sanatlar Lisesi’ne hazırlanıyorum. Rock müziği çok seviyorum. Grupta elektro gitar ve klavye çalıyorum. Bir ilki başardığımız için çok mutluyum.”

NOTALARLA KONUŞUYOR

14 yaşındaki otizmli Kaan Aybacak, küçük yaşlarda müzikle tanıştı. Anne Nevin Yörür, yaşadığı ilk şoku atlattıktan sonra oğlunun müziğe olan yatkınlığını fark etti, özel ilgi ve eğitimle bunun üzerine yoğunlaşmasını sağladı. Oğlunun eğitim alabilmesi için araştırmalara başladı ve yolları İZOT İzmir Otizm Orkestrası ve Korosu’nun kurucusu Orçun Berrakçay ile kesişti. Özel eğitim öğretmeni derslerde ödül olarak Kaan’a gitar çalıyordu. Kaan, gitarın tellerine dokunabilmek için derslerine daha iyi odaklanıyordu. Müziğe olan ilgisi konuşmasını kolaylaştırmıştı. 3 yaşında birkaç kelime konuşabilmesine karşılık, duyduğu şarkıları baştan sona söyleyebiliyordu. 4 yaşındayken annesi ona bir org aldı. Kaan, cümleler kurmaktan ziyade şarkı söylüyordu. 2013 yılından bu yana müzik eğitimi alan Kaan, Göz Teması adlı grupta elektro gitar çalıyor.

İZMİRLİ MOZART’A KULAK VERİN

Görme engelli ve otizmli Batuhan Kil, müziğe olan ilgisi ve yeteneği ile hayata tutundu. Çocuklarının 3 aylıkken görme engelli olduğunu ve 4 yaşında ise otizmli olduğunu öğrenen Öznür ve Aydın Kil çifti, Batuhan için mücadeleden kaçmadı. Özel bir rehabilitasyon merkezinde eğitim alan Batuhan'ın öğretmenleri onun müziğe olan yeteneğini keşfetti. Mozart, Beethoven, Chopen gibi sanatçılarda görülen, herhangi bir sesi referansa gerek olmadan doğrudan notaya dökebilme olarak adlandırılan üstün müzik yeteneği ‘absolut kulağa’ sahip olduğunu saptadı. Azmi ve hayata bağlılığıyla müziğe yoğunlaşan Batuhan Kil; piyano, çello, gitar ve ud çalmayı öğrendi. Güzel Sanatlar Lisesine girmeyi başaran ve 4 yıl önce mezun olan Batuhan, üniversite sınavındaki 100 puan barajını geçemediği için hayalini kurduğu konservatuvara giremiyor. 4 senedir baraj engelini aşmaya çalışan yetenekli genç, kendisine üniversite kapılarının açılacağı günü bekliyor. Batuhan, Göz Teması adlı grupta çello çalıyor.

MUCİZE PARMAKLARININ UCUNDA

19 yaşındaki otizmli Beril Zorlu, özel eğitime ihtiyaç duyan binlerce çocuk ve genç gibi birçok engelle karşılaştı. Kızlarının sosyal yaşama tutunması için hiçbir fedakarlıktan kaçınmayan Zorlu ailesi, önlerine çıkan zorluklar karşısında her zaman mücadele etmeyi seçti. Beril, normal gelişim gösteren çocuklarla aynı okula gidip kaynaştırma sınıflarında eğitim almaya başladı. Öğretmenleri tarafından keşfedilen müzik yeteneği ve daha 13’ündeyken piyano çalmaya başlaması ise hayatındaki değişimin başlangıcı oldu. 2011 yılında piyano dersleri almaya başlayan Beril, İZOT İzmir Otizm Orkestrası ve Korosu’nda önce korist ardından da piyanist oldu. Yaklaşık 6 yıldır parmaklarıyla piyanoda harikalar yaratan 19 yaşındaki Beril, birçok müzik dehası gibi referans ses verilmeden, duyduğu sesin frekansını belirleyip doğru notalara dönüştürebilme yeteneğine sahip. Beril, Göz Teması adlı grupta klavye çalıyor.