Sayfa Yükleniyor...
İkinci el araç fiyatlarının yaklaşık 3 aydır geriye gittiğini fakat aynı şekilde oto galericilerin işlerinin ileri gitmediğini belirten Demir, “İşler bu şekilde 3 ay daha devam ederse birçok meslektaşımız kepenk kapatmak zorunda kalacak” dedi
KEMAL ÖZKUR – ÖZEL HABER
Türkiye’de son iki yıldır aralıksız yükselişini sürdüren ikinci el araç fiyatları, son dönemdeki durağanlığının ardından yaklaşık 3 aydır düşüş trendine girdi. Fiyatların düşmesiyle satışların yükselmesi ise aynı orantıda gerçekleşmedi. Araç almak için parasını denkleştirmeyen vatandaşlar bankaların yolunu tutsa da buralarda da yüksek faizlerle ve yeterli miktarda çıkmayan kredilerle karşılaştılar. Türkiye genelinde olduğu gibi İzmir’de de oto galericiler sinek avlıyor. Satışlarda yaşanan bu düşüş sebebiyle derneğe kayıtlı 1670 üyesinin ciddi sorunlar yaşadığını ve bu kötü gidişatın 3 ay daha devam etmesi durumunda kepenk kapatacak oto galericilerin sayısının oldukça fazla olacağını belirten İzmir Otokent Galericiler Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Feyzi Demir, “Fiyatlar düştüğünde işlerin yükselmesini bekliyorduk fakat tam tersi oldu. İzmir’de Otokentin komplesinde 6 – 6 bin 500 araç oluyordu şu anda gidin bakın 8 binin üzerinde araç var galericilerin elinde. Derneğimizde şu anda 1670 üye var. İşler bu şekilde 3 ay daha devam ederse birçok meslektaşımız kepenk kapatmak zorunda kalacak” dedi.
BÖYLE GİDERSE KEPENK KAPATACAĞIZ
İkinci el araç fiyatlarında düşüş yaşanmasına rağmen oto galericilerin işlerinin çok düşük olduğunu belirten Demir, “Fiyatlar düştüğünde işlerin yükselmesini bekliyorduk fakat tam tersi oldu. İzmir’de Otokentin komplesinde 6 – 6 bin 500 araç oluyordu şu anda gidin bakın 8 binin üzerinde araç var galericilerin elinde. Dükkanlarının önü araçtan geçilmiyor. Çoğu esnafımız yılbaşından sonra fiyatlar yükselir mi diye umut bağladı ama öyle bir şey de gözükmüyor. Bir zamanlar günde 500, 550 araç satışı yapardık. Hatta Otokent’teki tek noter satış işlemlerine yetişemeyince, ikinci noteri açtırmıştık. Bugün günde 150 araç satışı bile olmuyor. Bazı zamanlar 100 satışa kadar düşüyor. Derneğimizde şu anda 1670 üye var. İşler bu şekilde 3 ay daha devam ederse birçok meslektaşımız kepenk kapatmak zorunda kalacak” ifadelerini kullandı.
FİYATLAR 3 AYDIR GERİYE GİDİYOR
İkinci el araç fiyatlarında yeni yılının ortalarına kadar düşüşün devam edeceğini ifade eden Demir, “2023’ün başlarında pandemi sebebiyle araç üretim ve tedarikinde yaşanan sıkıntıların henüz çözülememiş olması da ikinci ele talebi artırmıştı. Ancak ikinci el pazarı, kurlarda yükselişin başladığı haziran ayında keskin bir daralma yaşadı ve piyasa, temmuz ve ağustos aylarında da yeterince toparlanamadı. İkinci el araç fiyatları yaklaşık üç aydır geri gidiyor hiç ileri gitmedi. Yılbaşından sonra, yaz aylarının başlarına kadar fiyatların düşeceğini tahmin ediyoruz. Daha önceki yıllarda sene sonuna doğru sıfır araç bayileri araç kampanyaları yaptığı için bu dönemlerde piyasada hareketlilik olurdu. Ancak şu an hem sıfır hem ikinci el piyasasında durağanlık olduğunu gözlemliyoruz. Şu anda sıfır araç alanda zarar etti ikinci el alanda” diye konuştu.
2024’DE DURGUN SEYREDER
Pazardaki daralmanın ve işlerin düşmesinin başlıca sebeplerinin faiz oranlarının yüksek, vade sayılarının düşük olması yüzünden vatandaşların finansmana erişimde yaşadığı sıkıntılardan kaynaklı olduğunu dile getiren Demir, “Önceden taşıt kredisi kullanımında araç tutarının yüzde 70’ini kredi olarak alabiliyordunuz, fakat şu an yüzde 30’unu kullanabiliyorsunuz. Piyasanın canlanması için vatandaşın banka kredisi kullanırken yaşadığı sıkıntıların ortadan kalkması gerekiyor. Bu konuda iyileştirme yapılmadığı takdirde piyasa 2024 yılında da durgun seyredecektir. Araç alımında vatandaşlarımıza destek verilirse biz de rahat bir nefes almış oluruz. Ayrıca fiyatlar daha düşecek diye vatandaşlarımızın da araç alma isteklerini ertelememeleri gerekiyor. Biz galericiler olarak şu anda önümüzü göremiyoruz. Araç fiyatlarının yaşanan herhangi bir hadiseyle hangi yönde seyredeceğini tahmin etmek çok da mümkün değil” dedi.
HABER MERKEZİ