Sayfa Yükleniyor...
EGOD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa İduğ, otomotiv sektöründe ÖTV inecek-çıkacak söylemlerine karşın öncelikle sabit kur düzenlemesi yapılmasının piyasayı rahatlatacağını söyledi
ÖZKAN PEKÇALIŞKAN (özel haber)
Maliyenin ÖTV sisteminde değişikliğe gideceğini açıklaması otomotiv sektöründe endişeye yol açtı. Otomobillere uygulanacak yeni ÖTV düzenlemesinin içeriği ile ilgili henüz detaylı bir bilgi yok.
Sadece ortada bir tasarı ve Maliye Bakanı Naci Ağbalın açıklamaları var. Ağbalın yaptığı açıklamalardan motor hacmi 1.6 litre ve altındaki binek otomobil kategorisine yönelik ÖTVde yeni bir sınıflandırma ile birlikte indirim ve artışın olması öngörülüyor. Ancak ÖTV sisteminde yapılması planlanan değişimler kamuoyuna uygulama tarihinden önce yansıdığında mevcut talebi de beklentiye sokarak alım kararlarının ertelenmesine neden olabiliyor.
Ege Otomotiv Derneği (EGOD) Başkanı Mustafa İduğ, öncelikle ÖTVnin otomobilin donanımına göre planlanmasının gündemde olduğuna değinerek, İki aynı motora sahip aracın donanımlarına göre ÖTVde değişikliğe gidilmesi öngörülüyor. Buna göre örnek vermek gerekirse BMW 1.16 Motor ile 1.6 Renault Clio arasında bir ÖTV farkı gerçekleşecek. Donanımına göre ÖTV konusunun haricinde ticari otomobillerde yılbaşına kadar ÖTV bilindiği gibi kalktı. Hükümet bunun kalıcı hale gelmesini sağlayıp piyasada otomobil satışlarının ivmesini yukarı çekmeye çalışıyor. Burada bir fedakârlık var. Bu fedakârlığın ekonomiyi canlandırma adına çok doğru olduğunu söyleyebilirim. ÖTVnin donanımına göre fiyat gerilemesi ithal otomobil satın almayı da biraz azaltacak çalışmadır. Yani hükümet ithalat ile ilgili olan otomobil satışını geriye çekmek için bir çaba sarf ediyor. Bu çerçeveden bakıldığında yapılan çalışmaları olumlu buluyorum ifadelerini kullandı.
ZAMANLAMA YANLIŞ
Yapılan çalışmaların tüketiciye daha iyi yansıyacağını düşünen İduğ, Ancak bu aşamada yapılan açıklamaları doğru bulmuyorum. Çünkü eğer tüketici bir beklenti içerisine girerse Türkiyede önümüzdeki iki ay içerisinde satış olmaz. Satış ertelemesi gerçekleşir. O açıdan da insanların ihtiyaçlarını ertelememesi adına açıklamaları doğru bulmuyorum. Zamanlamanın yanlış olduğunu düşünüyorum dedi.
BEKLENTİ 2017YE TAŞINMALI
Şu anda ÖTV ile ilgili eğer bir niyet varsa yılbaşına kadar bunun açıklanmaması ve yılbaşına kadar piyasaların olağan seyriyle devam etmesi gerektiğini belirten İduğ, Bugünden yapılacak spekülasyonlar piyasanın durmasına neden olur. Türkiyenin içinde bulunduğu ekonomik durum dolayısıyla bu tip açıklamalar tüketicinin aklını daha çok bulandırır. Siz böyle bir açıklama duyduktan sonra araba alır mısınız? Dolayısıyla piyasadaki talebi bekletmemek adına beklentileri 2017ye taşıyıp, pazardaki mevcut avantajları değerlendirmek gerekir. Kuru biraz daha düşük kabul etmemiz gerekir. Türkiyenin otomobil ithalatı daha çok AB üyesi olan Almanya ağırlıklı olduğu için kur farkından otomobil sektörü de etkileniyor. Şu anda kurun yükselmesinden dolayı fiyatlarda yüzde 5 oranında artış oldu. Bu çerçeveden bakıldığında asıl yapılması gereken sabit kur uygulaması ile otomobil satışını desteklemektir. 2017 öncesi tüm satışlarda sabit kur uygulamasını tüm bayilerden ve ana üreticilerden bekliyoruz diye konuştu.
Haber Merkezi