- Gündem
- 20.04.2025 12:54
Güvenilir ve şeffaf bir seçim için gönüllü kişilerle 46 ilde örgütlenen Oy ve Ötesi, 1 Kasım seçimine sayılı günler kala yaklaşık 60 bin gönüllüye ulaştı
E. ÇAĞLA GENİŞ
1 Kasım seçimleri öncesinde herkesin merak ettiği sorulardan biri de sandık güvenliğinin nasıl sağlanacağı hususunda. Bu konuda sivil inisiyatif kullanarak son iki yıldır sandık başında örgütlenen Oy ve Ötesi Derneğinin Ege Bölge Koordinatörü Melek Demir, tüm Türkiyede gönüllü sayısının 60 bine yaklaştığı bilgisini verdi. Hala gönüllü ihtiyaçları olduğunu belirten Demir, Ege Bölgesinin tamamında 8 il 31 ilçede varız. Bazı illerimiz sürece daha çabuk dahil oldu, hala gönüllü ihtiyacımız var. Cuma gecesine kadar herkesi oyuna sahip çıkması için gönüllü olmaya çağırıyoruz dedi.
HER PARTİ SANDIĞIN BAŞINDA OLAMAYABİLİYOR
Gönüllülerin daha çok 18-45 yaş arası genç profesyonellerden oluştuğunu ancak her kesim ve yaştan vatandaşların ahenk içinde çalıştığını söyleyen Demir, sandık başında görevli olmak isteyen insanların daha çok hangi kaygılarla başvuru yaptığını ise şu sözlerle ifade etti: 2015 nisan ayında yapılan bir seçmen eğilimleri araştırmasına göre, seçimlerin adil olmayacağını düşünen seçmen oranı 2007de yüzde 28, 2011de yüzde 30 iken, 2015te yüzde 43e çıktığı görülüyor. Seçim süreçlerinin işleyişine, oy verme süreçlerinin usulüne uygun bir şekilde yürütülmesine yönelik bir denetim ve doğrulama mekanizması olarak hem siyasi partilerin, hem de sivil toplumun katılımı önem kazandı. 7 Haziran gönüllü anketimizi yanıtlayan 10 binden fazla gönüllümüzden yüzde 98i, görevinde etkili olduğunu düşündüğünü belirtti. Yüzde 99u Oy ve Ötesine gelecekteki seçimlerde ihtiyaç olduğunu belirtti. Seçimlerde gözetmen görevi, gönüllülerimiz tarafından bir ihtiyaç olarak görülüyor. Partiler açısından ise, her parti her sandığın başında olamayabiliyor. Bağımsız adayların oylarının korunması ise daha da zor, onlar çoğu sandığa bir temsilci gönderemiyorlar.
46 İLDE SANDIK BAŞINDA OLACAĞIZ
Oy ve Ötesinin, Türkiyede demokratik değerlere toplum olarak sahip çıkma kültürünün yerleşmesi için gönüllü bir bilinçlendirme ve sivil toplumu güçlendirme hareketi olarak 2013 yılının aralık ayında doğduğunu anlatan Demir, nisan 2014 tarihinde dernekleşerek tüzel kişiliğe kavuştuklarını ifade etti. Demir, Oy ve Ötesi olarak 30 Mart 2014 Yerel seçimlerinde 30 binin üzerindeki gönüllü ağıyla ilk defa seçimleri sivil olarak gözlemledik; tekrarlanan Yalova Seçiminde, ağustos 2014te gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı Seçiminde ve 7 Haziran 2015 Genel Seçimleri'nde de aktif olarak oy verme ve oy sayımı süreçlerine hakim gönüllülerimizle yer aldık. 7 Haziran seçimlerinde 46 ilde yaklaşık 56 bin gönüllü ile sandıklara sahip çıktık ve T3 (Türkiye Tutanak Teyit) sistemi sayesinde sonuç tutanaklarının dörtte üçünü teyit edebildik diyerek 1 Kasım seçimlerinde ise 46 ilde sandık başında bulunacaklarını açıkladı.
Demir, bu kadar büyük bir çalışmanın nasıl finanseedildiğini ise dayanışma vurgusu yaparak şu sözlerle ifade ediyor: En önemli kaynağımız, bugüne kadar Oy ve Ötesi mutfağından geçmiş 100 binin üzerindeki gönüllümüzün ücret almadan hatta bazı masrafları karşılayarak üstlendiği görevler. Büyük toplantılarımız için ayırdığımız bir bütçemiz var. Yaptığımız işi çok küçük maliyetlere yapıyoruz. Bunun da sebebi ülkemizde sandıklara sahip çıkmak isteyen çok sayıda insan olması. Bireysel bağış ve aidatlar finansman kaynağımız. Derneğimizin mali denetimden geçen raporu sitemizde yayındadır.
TOPLUMUMUZ DEMOKRATİK SÜREÇLERİ SAHİPLENİYOR
Bugüne kadar 2 sene içerisinde 4 seçim geçirdiklerini beliren Demir, sandık başında edindiği tecrübelerden bahsetti. Demir, 2 sene içinde toplamda 4 seçimi sandık başında gönüllü olarak geçirdik. Toplumumuz demokratik süreçleri sahipleniyor ve verdiği oyun doğru yansıdığını görmek ve sürece katılmak istiyor. Kutuplaşmanın arttığı bu dönemde tarafsızlığımızın ne kadar önemli olduğunu da tecrübe etmiş olduk. 7 Haziran genel seçimlerine dair hazırladığımız raporu da ilgilenenler sitemizden bulabilirler. Biz de olabildiğince tecrübelerimizi paylaşmaya çalışıyoruz diyerek oy verme ve süreçleriyle ilgili farkındalığın her geçen gün arttığını gözlediklerini ifade etti.
OYUNA SAHİP ÇIK
1 Kasım seçimlerine günler kala Ege Bölgesindeki gönüllü sandık görevlisi hakkında bilgi veren Demir, hala gönüllü ihtiyaçları olduğunu belirterek gönüllü olmaları için herkese çağrı yaptı. Demir, Ege Bölgesinin tamamında 8 il 31 ilçede varız. Bazı illerimiz sürece daha çabuk dahil oldu, hala gönüllü ihtiyacımız var. Cuma gecesine kadar herkesi oyuna sahip çıkması için gönüllü olmaya çağırıyoruz dedi.
KAYITLAR 30 EKİM CUMA GECESİNE KADAR SÜRECEK
Demir, sandık başında görevli olmak isteyenlerin gönüllü kaydı yaptırmaları için geç olmadığını paylaşarak şu bilgileri verdi: Sandık gözlemcisi kayıtları 30 Ekim Cuma gecesi 24.00'da kapanacak. Gönüllülerimizin illerinde yüz yüze düzenlenecek eğitimlere katılmak istiyorsanız size uygun eğitimi oyveotesi.org adresi eğitim takvimi bölümünden bulabilirsiniz. Henüz kayıt olmadıysanız www.oyveotesi.org adresinden kayıt olabilirsiniz. Kaydolduktan sonra e-postanızı onaylamanız gerekiyor. Hemen sonrasında seçtiğiniz binanın sorumlusu sizinle telefon/e-posta yoluyla iletişime geçiyor olacak.
İnsanların, İradelerinin tamamen sandığa yansıdığından emin olmaları gerektiğine dikkat çeken Demir, Bunu tarafsız, seçim gününü çok iyi bilen, yönetmeliğe hakim bir ekibin parçası olarak, katkı koyarak yapmak istiyorlarsa www.oyveotesi.org adresinden kayıt olmaları için hala geç değil şeklinde konuştu.
Foto altı: Oy ve Ötesi Derneği Ege Bölge Koordinatörleri Melek Demir ve Pınar Yapıcılar sandık başında görevli olmak isteyenlerin gönüllü kaydı yaptırmaları için geç olmadığı bilgisini paylaşarak, sandık gözlemcisi kayıtlarının 30 Ekim Cuma gecesi 24.00'da kapanacağını belirttiler.
OY VE ÖTESİ NEDİR?
OY ve ÖTESİ, tamamen gönüllü ve siyasi partilerden bağımsız genç bireyler olarak yola koyuldu. Bir avuç insan olarak başlayan girişim dört ayda şeffaf ve demokratik seçim bilincinin yerleşmesini isteyen 30 binin üzerinde gönüllüden oluşan bir gönüllü platformuna dönüştü ve farklı illerden gönüllülerin katılımıyla 50 bine yaklaşarak artmaya devam ediyor. Tüzel bir kişilik altında çalışmalarını gerçekleştirmek için 24 Nisan 2014 tarihinde OY ve ÖTESİ Derneği kuruldu. 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde İstanbulda, Haziran 2014 Yalovada tekrar eden seçimlerde ve 10 Ağustos 2014 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sandıklara sahip çıkmak üzere sandıklarda gönüllü gözlemcilik yaptılar ve sayım tutanaklarını topladılar. Oylara sahip çıkmanın ötesinde 3 farklı alandaki ÖTESİ çalışmalarını belirlediler: Gönüllü sandık gözlemci organizasyonunu genişletmek ve etkinleştirmek, seçim sistemindeki aksaklıkların giderilmesine yönelik bir baskı grubu olmak ve son olarak sosyal ağı güçlendirme çalışmalarını gerçekleştirmek.
NE YAPIYORLAR?
Demokratik süreçlerin pekiştirilmesi ve geliştirilmesinde ilk adım olan adil, güvenilir ve şeffaf seçimler için tarafsız, partiler üstü ve sivil seçim gözlemciliğinin önemine inanarak, seçimlerin şeffaf ve kanunlara uygun bir şekilde yapılıp tamamlanabilmesi için gönüllü sandık gözlemci organizasyonunu İstanbul, İzmir, Adana, Bursa, Ankara ve Antalyayı kapsayacak şekilde büyüttüler. 2015 Genel Seçimlerinde ise sivil seçim gözlemciliğini Türkiye genelinde de yaygınlaştırdılar ve 46 şehirde gönüllüler ile seçimleri gözlemlediler.