Özalp: PDYS fos çıktı 

Türk Haber-Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı İsmet Özalp, PTT Genel Müdürlüğü Performans Daire Başkanlığı’nın 1 Ağustos 2015 tarihinde uygulamaya geçirdiği PDYS’yi eleştirdi. Uygulamaya geçtikten sonra, İzmir’de sadece 5 kişinin PDYS’den yararlandığını iddia etti

  • Oluşturulma Tarihi : 19.10.2015 07:46
  • Güncelleme Tarihi : 19.10.2015 07:46
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Özalp: PDYS fos çıktı  haberinin görseli

Türk Haber-Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı İsmet Özalp, Performans Değerlendirme Yönetim Sistemi’ni (PDYS) eleştirerek, nasıl uygulanacağını özel açıklamalar yaparak anlattı. Özalp, Türkiye genelinde eylül ayında İdari Hizmet Sözleşmeli personelden yalnızca yüzde 10 yani en iyimser rakamla 300-400 kişinin performans primi alabildiğini açıklayarak, İzmir içinde ise yaklaşık 5 kişinin alabildiğini öne sürdü.

“BASKISI OLUŞTURULMASINA MÜSAADE ETMEYECEĞİZ”

Türk Haber-Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı İsmet Özalp, sorumlu bir sendikacılık yaptıklarını, ilkelerinin ise tüm personelin eşit haklara sahip olması şeklinde açıkladı. Özalp, “Canını dişine takarak gece gündüz demeden mesai mefhumu gözetmeden çalışan tüm personelin işleri ayrı ayrı sorumluluk gerektirmekte. Bu şekilde verilen hizmet adet bazına indirgenip, personel arasında ayrımcılık yapılması durumunda iş barışı bozulması kaçınılmazdır. Halbuki şu anda PTT’nin tüm birimleri eksik personelle hizmet üretmeye çalışmaktadır. Eksik personelin işini yanındaki, arkadaşı yapmaktadır yani tüm personelin yükü en az iki kat artmıştır. Performans ölçme değerlendirme sistemi tamamen ilkel sisteme dayandırıldığı için asla PTT için yapılabilecek bir sistem olamaz. Örneğin gişede sürekli vatandaşa hizmet veren arkadaşımızın performansını işleme göre ölçüp değerlendirebilirsiniz ama ona lojistik ve yardımcı hizmet veren muhasebeciye hizmetliye nasıl bir ölçüm yapacaksınız. Bizlerin çalışma alanları imece usulü götürülmekte olup, tüm personelin işi birbirinden ayrı olsa da birbirine bağlantılı olarak gerçekleşmediği sürece kaliteden ve hizmetten söz edilemez. Performansın yalnızca gişe memuru ve dağıtıcı personel üzerinde değerlendirilmesindeki amaç performans vermek için değil vermemek ve işlem adedi üzerinde baskı oluşturmayı düşünmektir. Bu nedenle Performans ücreti ödenmesine evet ama Performans değerlendirmelere yeni bir cezai işlem ilave edilmesi, çalışanların üzerinde bir balyoz baskısı oluşturulmasına asla müsaade etmeyeceğiz. Performansta personel aleyhine çıkan tüm maddeler Sendikamızca iptal istemi ile mahkemeye verilmiştir” diye konuştu.

“KİŞİ SAYISINI NASIL TAMAMLAYACAK?”

Türkiye genelinde eylül ayında performans alan kişilerin pirimi nasıl aldıklarını da anlatan Özalp, “Gişe kısmında çalışan arkadaşlarımızın yapması gereken işlem 350. Bugün bizim adliye PTT’ye 250 kişi geliyor. Geriye kalan kişi sayısını nasıl tamamlayacak? Bu performans primini almak için ne yapması lazım? Sokağa çıkıp ‘hadi gelin ben elektrik, su ve doğalgaz gibi faturaları kabul edeceğim’ mi diyecek” ifadelerini kullandı.

“GÜYA BİRİLERİ GÜNDE 120 ADET TEBLİGAT DAĞITIYORMUŞ”

Özalp, performans priminin alınabilmesi için sınır olarak konulan 7 bin puanı eleştirerek, sözlerine şu şekilde devam etti: “İstanbul’da güya birileri günde 120 adet tebligat dağıtıyormuş. 7201 sayılı tebligat kanununa göre; 1 tebligatın teslim süresi 10 dakika. Dağıtıcı adrese gidecek. Gittiği adresteki kişi kapıya çıkacak. Eğer tebligat sahibi kişi evde ise kişiye teslim edeceksin. Bu yapılacak olan işlerin süresi 10 dakika olarak belirlenmiş. 1 tebligata 10 dakika veriliyorsa 120 tebligat ne yapar? Bin 200 dakika yapar. Bu sayıyı 60’a böldüğünde dağıtıcının 20 saat sahada tebligat dağıtması lazım. Bizim mesai saatimiz zaten 8 saat. Dağıtıcının sokakta karşılaştığı sorunların haddi hesabı yok zaten. Köpek saldırılarına uğruyorlar. Evlerine giden kişiler tarafından terslenebiliyorlar. Eğer çalışanlara gerçekten pirim verilmek isteniyorsa başka yolların izlenilmesi gerekiyor. O zaman arkadaşlarımız daha istekli ve net bir şekilde çalışırlar.”

“SAVUNAN AMA ASLA SAVUNMAYAN BİR SENDİKA”

Türk Haber-Sen olarak İzmir İli içinde tüm dağıtım birimlerini dolaşarak çalışan personeli bilgilendirdiklerini de sözlerine ekleyen Özalp, uygulamaya konulan PDYS’ye itiraz etmek için 60 günlük bir süre olduğunu ve bu süre içinde dava açtıklarını söyledi. Davanın yaklaşık olarak 2 aya kadar sonuçlanacağını da ifade eden Özalp, personelin de mağdur olmasını bu şekilde engellediklerine dikkat çekti. Özalp, sözlerini şu şekilde bitirdi: “Birlik Haber-Sen hükümet ve kurumla masaya oturuyor. Toplu sözleşmede bizim haklarımızı güya savunan ama asla savunmayan bir sendika. Bu sendikadan hiçbir ses yok. Performans ile ilgili her 3 ayda bir müjde veren yetkilendirilmiş yandaş sendikadan bugün çıt yok. Sadece mahkemeye biz verdik. Sonuç olarak uygulamaya geçen bu PDYS ile tüm çalışanlar mağdur olacak. Çalışan arkadaşlarımız da hakkını savunan sendikaları görsünler. Kim kendisi için çaba gösteriyorsa o sendikaya üye olsunlar.”

 

Kabul Ediyorum
İlkses Gazetesi olarak sistemimizde sadece sizin izinleriniz doğrultusunda bilgilerinizi kullanıyoruz. Detaylı Bilgi cookie script