Sayfa Yükleniyor...
Sağlık Sen İzmir Şube Yönetimi, döner sermaye sorunlarını basın açıklaması yaparak gündeme taşıdı
EMİNE YALÇIN
Sağlık Sen İzmir Şube Yönetimi, düzenlediği basın açıklamasıyla döner sermaye sorunlarını gündeme getirdi. Doktor Behçet Uz Çocuk Hastanesi Bahçesinde gerçekleşen basın açıklamasına birçok üye katıldı.
Basın açıklamasını yapan Sağlık Sen İzmir Şube Başkanı Ekrem Özdemir, döner sermaye bütçesinin, ek ödeme, global bütçe, SUT fiyatları, girişimsel işlem puanları, kadro unvan katsayıları, tavan katsayıları, performans sistemi, çalışan personel sayıları gibi birçok karmaşık kavramdan oluştuğunu açıkladı.
AYRINTILARI BİLİNMEYEN BİR KAVRAM
Döner sermayenin en çok konuşulan ama ayrıntılarını en az bilinen ve sağlık çalışanlarının gelirlerinin en önemli kısmını oluşturan bir kavram olduğunu da anlatan Özdemir, Kamu sağlık tesisleri de tıpkı özel hastaneler gibi aslında ürettiği hizmeti ücretlendirerek karşılığında elde ettiği gelirle hizmetin devamlılığını sağlıyor ve hizmetin yüzde 95ten fazlasını da SGKya veriyor. Yani SGKlı hastalara sunduğu hizmetin karşılığında gelir elde ediyor ve bu gelirler döner sermaye bütçesini oluşturuyor. 2009dan bu yana da ortalama sağlık hizmeti verileri dikkate alınarak Sağlık Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve SGK arasında global bütçe protokolü imzalanarak ücretlendirme yapılmaktadır. Global bütçe ile Sağlık Bakanlığı SGKya ne kadar sağlık hizmeti faturası keserse o kadar para değil, ne kadarlık bir global bütçe anlaşması yapılmışsa o kadar para tahsil eder hale gelmiştir dedi.
DÖNER SERMAYE GERİYE GİDİYOR
Özdemir, döner sermaye bütçesinin, Sağlıkta Dönüşüm Programının ilk yıllarında sağlık tesislerinin giderlerinin bir kısmında ve daha çok sağlık çalışanlarının emeğinin karşılığını vermekte kullandığını ancak bugün gelinen noktada, sağlık tesislerinin tüm giderleri ve son yıllarda gelen yeni mali yüklerin tamamı döner sermayeye yüklendiğini öne sürdü. Özdemir, Son yıllarda hastanelerin gelirleri, sunulan hizmetin sayısal verileri artmaktayken sağlık çalışanlarının elde ettikleri döner sermaye artamamakta hatta geriye gidiyor. Bunun iki temel nedeni vardır. Birincisi sağlık tesislerinin üzerindeki mali yükün artması, diğeri de neredeyse 10 yıldır SUT fiyatlarının artmamasıdır. Diğer temel neden ise sağlık tesislerinin döner sermaye bütçesindeki aşırı yüktür. Bunlardan bazıları şu şekilde; giderek artan hizmet alım giderleri, kadroya geçmelerine rağmen döner sermaye bütçesinden maaş alan çalışanlar, hazine hissesi, Sağlık Bakanlığı merkez payı ve SHÇEK payı vergileri, 375 Sayılı KHK uyarınca ödenen sabit ek ödemeler, sabit ek ödemenin üzerinden ödenen gelir vergileri, özelikle 663 sonrası daha da artan standartlar ve kurumsal performans amaçlı hastane altyapı giderleri, nöbet ücreti, fazla mesai giderleri, dava masrafları, giderek artan tıbbi cihaz, sarf malzeme ve ilaç giderleri nedeniyle hastane giderleri giderek artmaktadır diye konuştu.
ACİLEN HAYATA GEÇİRİLMESİ GEREKEN ÖNLEMLER
Sağlık Bakanlığını döner sermayelerin düzeltilmesi için acilen göreve çağıran Özdemir, sağlık çalışanlarının emeğinin karşılığını alabilmesi ve sağlık kuruluşlarının hayatına devam edebilmesi için acilen alınması gereken önlemleri şu şekilde sıraladı: Döner sermaye bütçesinden maaş alanların genel bütçeye geçirilmesi gerekiyor. Diğer kamu kurumlarında olduğu gibi sabit ek ödemelerin genel bütçeden ödenmesi ve gelir vergisinden muaf tutulması lazım. Nöbet, fazla mesai yolluk gibi giderlerin genel bütçeden ödenmesi, hazine hissesi, Sağlık Bakanlığı merkez payı ve SHÇEK Payı vergilerinin kaldırılması ve büyük onarım giderlerinin genel bütçeden karşılanması gibi önlemlerin acilen hayata geçmesi gerekmekte. Bunların hayata geçmesi sadece sağlık çalışanlarının hak ettikleri ek ödemeyi alması için ve şu an borçluluk süreleri 200 günlere ulaşmış kamu sağlık tesislerinin de hayatını devam ettirebilmeleri ve sağlık sisteminin finansal sürdürülebilirliği için de oldukça önemlidir.
ADALETSİZLİKLER BÜYÜYEREK DEVAM EDİYOR
Özdemir, Sağlık Sen olarak döner sermayelerin tamamen kaldırılmasını ve net maaş olarak ücret almak istediklerini belirterek, illa döner sermaye dağıtılacaksa da gelirlerinin yüzde 80ini net maaş yüzde 20sinide döner sermaye olarak verilmesini Sağlık Bakanlığından talep etti. Özdemir, Şu anki yürütülen sistemle çalışanlar arasında adaletsizlikler çığ gibi büyüyerek katlanarak daha da artmaktadır. Sağlık Bakanlığı bir an önce özellikle hekim dışı sağlık çalışanlarının emeğinin karşılığının verileceği daha adil döner sermaye ve performansa dayalı ek ödeme sistemiyle çalışanların hakkının verileceği şeffaf ve adaletli bir sisteme bir an önce kavuşturmalıdır şeklinde konuştu.
Haber Merkezi