- Gündem
- 04.07.2025 23:31
‘Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Kent Planlama Yaklaşımı- Çiğli Örneği’ projesinin sonuçlarının paylaşıldığı toplantıda konuşan Başkan Özgener, “Kadının üretim sürecinde olmadığı bir ekonominin büyüyemeyeceği inancındayız” dedi
NURETTİN BAKİ
İzmir Ticaret Odası (İZTO)’nın Çiğli Belediyesi ile birlikte gerçekleştirdiği ‘Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Kent Planlama Yaklaşımı- Çiğli Örneği’ projesinin sonuçlarından örnekler paylaşıldı. İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener ve Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü’nün katılımıyla İZTO Meclis Salonu’nda gerçekleşen toplantıda Proje yürütücüsü Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü, Şehircilik Ana Bilim Dalı 3 Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mercan Efe Güney, projeyle ilgili bilgiler verdi.
TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ EĞİTİMİ VURGUSU
Toplantının açılış konuşmasını yapan İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, “Ülkemizde maalesef kadına yönelik şiddet gündemden düşmüyor. Kadın cinayeti haberi almadığımız gün yok. 7 Kadına yönelik şiddetin ne gerekçesi ne de sebebi olabilir. Kadına şiddetle mücadelede alınabilecek her önlemde İZTO olarak yer alacağımızı ve her türlü desteğe hazır olduğumuzu da belirtmek isterim. Eğitim, bu konuda hepimizin en önemli önceliği olmalı. İlkokuldan üniversiteye, eğitimin her aşamasında bu konu mutlaka gündemimizde yer almalı.Özellikle Hukuk fakültelerinde öğrencilerin konuya farkındalığını artırmak için kadın hakları dersleri konulmasını, toplumun her kesimine toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimi verilmesini, 7 gün 24 saat hizmet sunan ‘Acil Şiddet Hattı’ kurulmasını, kadınlara ait cep telefonlarına Acil Şiddet Hattı ve kısa adı KADES olan Kadın Destek Uygulaması için bilgi mesajları gönderilmesini, Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezlerinin sayılarının ülke genelinde artırılmasını diliyoruz” ifadelerine yer verdi.
KADIN YOKSA EKONOMİ BÜYÜMEZ!
Üretim süreçlerinde kadın yoksa ekonominin büyüyemeyeceğine dikkat çeken Özgener, “İZTO olarak kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda ciddi ve samimi bir çaba içindeyiz. Odamızda, Üniversitemizde ve Vakfımızda görev yapan toplam 954 çalışanın 548’i kadın. (yüzde57’si) 14 İnanıyoruz ki bir ülkede kadınlar iş ve çalışma hayatında etkin değilse o ülkeden hedeflerini, hayallerini gerçekleştirmesi beklenemez.Kadının üretim sürecinde olmadığı bir ekonominin büyüyemeyeceği inancındayız.Bu vesile ile; İŞKUR İzmir Bölge Müdürlüğü ve Çiğli Belediyesi ile yaptığımız kadın çalışan sayısını artırmayı amaçlayan protokollerin başarıyla sürdüğünü de belirtmek isterim” diye konuştu.
PROJENİN ÖRNEK OLMASINI HEDEFLİYORUZ
Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü ise, “Çiğli, İzmir içinde kenarda kalmış hak ettiği potansiyeli ortaya çıkaramamış bir ilçe. Çiğli’nin İzmir’in geleceğinde büyük rol oyması gerektiğini düşünüyoruz. Bu çalışmada Çiğli’nin geleceğini planlama noktasında önem verdiğimiz bir çalışma. Köyiçi mahallesinde planlamalara başladık. Köyiçi, vatandaşın en yüksek ölçüde değişim talep ettiği bir bölge. Kadınların güvenle yaşayabileceği bir alan yaratmayı ve projenin bu anlamda örnek olmasını hedefliyoruz. Bu anlamda, yaptığımız çalışmalarla öncelikle Çiğli’yi üç boyutlu olarak modelledik. Kadınlar çok önemli bizler için. Atatürk’ün devrimi aslında bir kadın devrimiydi. Kenti dönüştürmek istiyorsanız kadınları güçlendirerek başlamanız doğru olur. Bugün burada bulunan hem kadın meclis üyelerimiz hem yüzde 45 oranda kadın başkan yardımcılarımız, Çiğli’yi kadının güçlü olduğu bir kent haline getirmek için gereken çabayı gösteriyoruz. Umuyorum bu çalışmalar bize büyük bir katkı sağlayacaktır. 4 katlı bir binayı kadın çalışmaları için açtık. Bu konuda çözümü bir borç olarak biliyoruz” şeklinde konuştu.
ANLATMAKTAN GURUR DUYUYORUM
Projeyi anlatmaktan gurur duyduğunu belirten Proje yürütücüsü Mercan Efegüney da şunları söyledi: “Bugün 2019 yılında başlattığımız, bir pilot bölgede çalıştığımız projeyi geliştirmek üzere İzmir Ticaret Odası’nın kadına yönelik şiddetle mücadele projesi başlığı altında kadın dostu kent planlama projesini geliştirmeye çalıştık. 2 önemli kurumu, bir protokol imzalayarak yürütücülüğünü gerçekleştirdiğim projenin gerçekleştirilmesini sağladılar. Elbette ki bu proje, pek çok aşamasıyla İzmir’imize, Ege Bölgemize ve tüm Türkiye’mize örnek oldu. Başkanlığını erkeklerin yaptığı iki kurum kadın dostu kent projesini yapmak için bir araya geldiler. Bu proje 5 kadın şehir plancısını istihdam etti. Bu projeyi anlatmaktan tamamlamış olmaktan gurur duyuyorum”
5 TEMEL BAŞLIK BELİRLEDİK
Efegüney, “Başlangıç aşamasında planlamanın cinsiyet körlüğünü kesişimsellik körlüğünü, güvensiz ve aidiyetsiz alanlar sorununu çözme hedefiyle başladık. Köyiçi mahallesinde çalıştık. Merkez içi olması, pek çok kurumu içinde barındırması, ulaşım bağlantıları, sosyal yapısı itibariyle çeşitlilik gösteren bir alan. 5 Temel başlık belirledik: Erişilebilirlik, güvenlik, yeşil alanlar, sosyal donatı alanları, yoksunluk kapsamında kendimize kriterler belirledik. Öneriler geliştirdik. Sokak sokak incelemeler yaptık” diye konuştu.
İzmir yine hayalet şehir oldu
İzmir otogarındaki yangın korkuttu