Öztürk: “4 gençten bir tanesi işsiz” DTO’ da istihdam teşviki

DTO İzmir Şubesi Başkanı Yusuf Öztürk, “Her 4 gençten bir tanesi işsiz. Türkiye’ye önümüzdeki günlerde bu sıkıntının çözülmesinde önemli görevler düşüyor” dedi.


  • Oluşturulma Tarihi : 28.03.2019 12:54
  • Güncelleme Tarihi : 28.03.2019 12:54
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Öztürk: “4 gençten bir tanesi işsiz” DTO’ da istihdam teşviki haberinin görseli

SULTAN GÜMÜŞ
‘Burası Türkiye Burada İş Var’ sloganıyla başlatılan İstihdam Seferberliği 2019 Bilgilendirme Semineri, Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi’nde düzenlendi. İŞKUR İzmir İl Müdürü, SGK İzmir İl Müdürü ve İzmir Vergi Dairesi Başkan Yardımcısı’nın katılımlarıyla gerçekleşen İstihdam Seferberliği 2019 Bilgilendirme Semineri, Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Erdoğan Yılmaz Meclis Salonu’nda yapıldı. ‘Burası Türkiye Burada İş Var’ sloganıyla başlatılan proje, faydalanma düzeyinin yükseltilmesini amaçlıyor. Seminerde, İstihdam Seferberliği 2019 kapsamında sağlanan teşvikler ve işletmelere uygulamada kolaylık getiren güncel SGK hizmetleri konu başlıkları olarak sunulurken DTO İzmir Şubesi Başkanı Yusuf Öztürk, açılış konuşmasını yaparak, “Her 4 gençten bir tanesi işsiz. Türkiye’ye önümüzdeki günlerde bu sıkıntının çözülmesinde önemli görevler düşüyor” dedi. SGK İzmir İl Müdürü Ekrem Gülcemal ise önümüzdeki hafta iş yeri ziyaretlerine başlayacaklarını belirtti. Gülcemal sunum yaparak uyguladıkları 19 tane istihdam teşvikinde de bahsetti.
İstihdam Seferberliği 2019 Bilgilendirme Semineri’nde; Yeni İstihdama Ücret Desteği, Yeni İstihdamın SGK Primine ve Vergisine Destek, Kısa Çalışma Ödeneği, Asgari Ücret Desteği, Düzenli Ödemeye Devamlı Destek, Kalkınmaya İlave Destek, Önce İşbaşı Eğitimi Sonra İstihdam Desteği, Nitelikli İşgücü Eğitimine Tam Destek şeklinde açıklanan teşvik mekanizmaları ayrıntılarıyla ele alındı.
“ÖNEMLİ GÖREVLER DÜŞÜYOR”
Açılış konuşmasını yapan DTO İzmir Şubesi Başkanı Yusuf Öztürk, şunları söyledi: “Sayın Cumhurbaşkanımızın çağrısı ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız, Hazine ve Maliye Bakanlığımız ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği işbirliğinde hazırlanan ‘Burası Türkiye Burada İş Var’ sloganıyla İstihdam Seferberliği 2019 programı 25 Şubat 2019 tarihinde iş dünyamız ile paylaşılmıştır. Türkiye’de ikincisi gerçekleştirilen istihdam seferberliği aracılığıyla önemli çalışmalar yapmaktayız.” Türkiye’de her 4 gençten bir tanesinin işsiz olduğunu kaydeden Öztürk, “Türkiye’ye önümüzdeki günlerde bu sıkıntının çözülmesinde önemli görevler düşüyor. Çoğu arkadaşımızın üretime katılması için birçok adım sunacağız. Bir takım faaliyetler gerçekleştiriyoruz” dedi.
DANIŞMA MASASI KURULDU
Oda olarak bir danışma masası kurduklarını aktaran Öztürk, “İşin ehli olan insanları bu masa etrafında bir araya getirdik. Çalışmaları derleyen toparlayan arkadaşlarımız bu kişiler. Dışarıdan gelen arkadaşlarımıza bir bilgi danışma masası olacak. Hem gazete ilanlarında hem meclis toplantılarında tüm meclis üyelerimize bilgilendirme yapıyoruz. Arkadaşlarımızın bir şekilde bu konuya omuz vermelerini sağlıyoruz” cümlelerini kullandı. Projeye ilişkin çok önemli bir çalışma da bulunduklarını söyleyen Öztürk, “17 üniversite var. 9 Eylül Üniversitesi yönetiminde önemli bir kariyer programı yaptık. Bu çalışmada meslekte çok iyi olan arkadaşlarımızı topladık. Hem mesleği tanıttılar hem de mesleği kendi meslekleri olarak değerlendirdiler. İstihdam sağlandığında ne avantajları olacak, sizlere ne katılacak bunları öğreneceğiz. Umarım bulunduğumuz veriyi almaya gayret göstereceğiz. Bugün bizler de işsiz kalabiliriz. Bunun olmaması için mücadele vermemiz lazım” yorumunda bulundu.
“HARİKA BİR SLOGAN”
Öztürk’ün ardından SGK İzmir İl Müdürü Ekrem Gülcemal kürsüye davet edildi. Önümüzdeki hafta iş yeri ziyaretlerine başlayacaklarını belirten Gülcemal, Deniz Ticaret Odası’na özgü olan ‘Denizde İş Var’ sloganına da değindi. “Harika bir slogan bulmuşsunuz” diyen Gülcemal, “Hem tebrik ediyorum hem de projeye verdiğiniz destekten dolayı teşekkür ediyorum” dedi. 19 tane istihdam teşvikini uyguladıklarını kaydeden Gülcemal, yaptığı sunum ile “Üç aylık ücret desteği, ilave istihdam teşviki, asgari ücret desteği, kadın, genç ve mesleki yeterlilik belgesi olanların teşviki, 5 puanlık indirim teşviki, ilave 6 puanlık indirim teşviki var” sözlerini kullandı. İş dünyasını bu teşviklerden daha fazla yararlanmaya davet eden Gülcemal, “Çünkü sürecin başarıya ulaşması için şirket sahiplerimize, muhasebe ve insan kaynakları yöneticilerimize önemli görevler düşüyor. İstihdam teşviklerinin iyi anlaşılması ve uygulanması konusunda ekstra hassasiyet gerekiyor” diye konuştu.



“1,5 MİLYON EK İSTİHDAM”
İŞKUR İzmir İl Müdürü Kadri Kabak da, son yılların çeşitli nedenlerle zor geçtiğinin altını çizerek, şunları ekledi: “Fakat bu süreçte iş dünyamız her türlü zorluğa rağmen istihdam, milli gelir ve ekonomik hacim üretmeye devam etti. Çalışma hayatında ve istihdamda en önemli sıkıntılarımızdan birisi istihdam üzerindeki vergi ve Sosyal Güvenlik Kurumu primlerinin yüksek olmasıydı. Bizi yavaşlatan diğer önemli eksikliğimiz ise nitelikli işgücü teminindeki yetersizlikti. Bu hususları Cumhurbaşkanımız ve Bakanlarımızın katıldığı TOBB bünyesindeki Ekonomi Şuralarında sıkça dile getirdik. Hükümetimiz de taleplerimizi karşılıksız bırakmayarak, iş dünyasının gücünü ve istihdamı koruma ve arttırma hususlarında ekonomimizi ayakta tutan özel sektörümüze ve çalışanlarımıza yönelik önemli desteklerin verildiği İstihdam Seferberliği sürecini başlattı.” 2017 ve 2018 yıllarını kapsayan ilk dönemde teşviklerden yararlanılmasıyla Kamu Özel Sektör İşbirliği İle Türkiye genelinde 1,5 milyon ek istihdam sağlandığını vurgulayan Kabak, “Şimdi 2019 yılındaki süreçte de benzer bir başarıyı gerçekleştirme zamanı” dedi.



“TEŞVİK PAKETLERİ HAZIRLANMALI”
Düzenlenen seminerde konuşma yapan İzmir Vergi Dairesi Başkan Yardımcısı Metin Sakarya da “Küresel ölçekte gelişmeler, ticarette zayıflama, jeopolitik gerginlikler, gelişmekte olan ülkelere yönelik sermaye akımlarında azalma ve bölgesel risklerden dolayı ekonomide bir daralma ve durgunluk yaşanmıştır. Bu ekonomik durgunluğu ve daralmayı hafifletmek ve atlatmak için hükümet çeşitli yatırım ve üretimi özendirici ekonomik paketler devreye alır. Bölgeler arası kalkınmışlık farklılıklarını ortadan kaldırmak için hükümetler çeşitli ekonomik enstrümanlara başvurur. Adil bir gelir dağılımının sağlanması için ekonomi yönetimleri mali yapıyı iyileştirici argümanlar geliştirirler. Bu kapsamda özellikle doğrudan yabancı sermaye yatırım girişleri tasarruf açığı bulunan ülkelerin ekonomik gelişimleri için önemli bir kaynak olmuştur. Biz iş dünyası ve reel sektör olarak beklentimiz ilimizin ve bölgemizin özel durumunu yani jeopolitik ve jeostratejik konumunu, gayri safi yurtiçi hasılaya verdiği katkıyı, ülkenin milli gelirinde aldığı payı, küçük ve orta ölçekli işletmelerin mali yapıları ve işsizlik oranları göz önünde bulundurularak il, bölge ve sektör bazlı ekonomik teşvik paketleri hazırlamalıdır” sözlerine yer verdi.