Sayfa Yükleniyor...
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, İHA’ların 24 saat uçarak gece ve gündüz, 23 bin feette bulunduğu noktadan 3,5 milyon hektarlık orman alanlarını gözetlediğini söyledi
ÖZKAN PEKÇALIŞKAN
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Adnan Menderes Havalimanı’nda düzenlediği basın toplantısında yeni yangın uçaklarını tanıttı. Toplantıya İzmir Valisi Erol Ayyıldız, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli ve bakanlık bürokratları katıldı. Ormanların ‘yan yana gelmiş basit bir ağaç topluluğu’ tanımından ibaret olmadığını vurgulayan Pakdemirli, “Orman başlı başına bir ekosistem, küresel ısınmanın engellenmesi için ön saflarda savaşan cevval bir ordudur. Aralık 2019’dan beri dünya Kovid-19’dan dolayı, yoğun bakımlarda, hastanelerde, maskelerin ardında, evlerinde sürekli ‘Nefes alamıyorum.’ diyor. İşte ormanlar, insanoğlunun en vazgeçilmez nefes kaynağıdır. Oksijen depomuz, akciğerlerimiz, süsümüz ve gücümüz; ancak ve ancak ormanlarımızdır” dedi. Ağaçlandırma çalışmaları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde Bakanlık olarak 57 yılda yapılan ağaçlandırmanın 1,5 katını son 18 yılda gerçekleştirdiklerini söyleyen Pakdemirli, yanan ormanların 40 misli kadar alanı ağaçlandırdıklarını belirtti.
EN BÜYÜK YANGINIMIZ 2 GÜN SÜRDÜ
Türkiye’nin Akdeniz çanağında yangınla mücadelede birinci olduğunu söyleyen Pakdemirli, şöyle devam etti: “European Forest Fire Information System (EFFIS) sitesine girdiğinizde, Türkiye’nin bu konuda dünyanın lider ülkelerinden olduğunu görebilirsiniz. Akdeniz ülkeleri arasında ülkemizde ortalama yanan orman alanı; Portekiz’den 94 kat, İspanya’dan 12 kat, İtalya’dan 19 kat, Yunanistan’dan 13 kat daha azdır. 2020 yılında Avustralya’da meydana gelen orman yangını 3 aydan fazla sürmüş ve yağmurlarla sönmüştür. Bu yangında 16 milyon hektar alan, 1,3 milyar hayvan yanmıştır. 2019 yılında Kaliforniya’da meydana gelen orman yangını 1 ay sürmüştür. Bu yangında 64 bin hektar alan zarar görmüştür. 2019 yılında Amazon’da meydana gelen orman yangını 1 ay sürmüş, bu yangında 5 milyon hektar alan zarar görmüştür. Ülkemizde ise 2019 yılında en büyük yangınımız sadece 2 günde söndürülmüştür.”
YÜZDE 55’İ RİSKLİ BÖLGEDE
Bakan Pakdemirli, Türkiye’yi çevreleyen 22,7 milyon hektarlık orman varlığının yüzde 55’inin riskli ve yangına çok hassas bölgede yer aldığını hatırlatarak, bu varlığı korumak için bilimsel çalıştıklarını söyledi. Nitelikli bir insan gücüne sahip olduklarını, 10 bin 500 yangın işçisi, 3 bin teknik personel, 5 bin memur, 11 bin 500 yangın gönüllüsünün her an tetikte beklediklerini belirten Pakdemirli, orman yangınları ile mücadelede kara ve hava araç gücüne sahip olduklarını aktardı.
İHA İLE GÖZETLİYORUZ
Çalışmalarında uzay aracı hariç her teknolojiyi kullandıklarını ifade eden Pakdemirli, şöyle konuştu: “Ormanlarımızı artık İHA ile gözetliyoruz. Bu sayede sahadan alınan görüntüler canlı olarak yangın yönetim merkezi ile paylaşılarak, yangınlara daha etkin ve hızlı müdahale fırsatı oluşacaktır. İHA, 24 saat uçarak gece ve gündüz, 23 bin feet de bulunduğu noktadan 3,5 milyon hektarlık orman alanını gözetleyerek, 361 adet yangın gözetleme kulemizin yaptığı görevi yerine getirmektedir. Bu sayede zaman ve kaynak tasarrufu sağlanacaktır. İnşallah bu güçlü yangınla mücadele ordumuzu, yeni ekipman ve araçlarla daha da güçlendireceğiz. Ayrıca, başta Türk Hava Kurumu olmak üzere, diğer kamu, kurum ve kuruluşları ile de iş birliğimiz devam etmektedir.”
YÜZDE 88’İ İNSAN KAYNAKLI
İnsan kaynaklı yangınlara vurgu yapan Pakdemirli, yangınların yüzde 88’inin insan kaynaklı olduğunun altını çizerek şöyle devam etti: “Geçen sene Aydos Ormanları’nı İstanbul’da yakan şahıs, hızlı bir şekilde yakalandı ve müebbet hapis aldı. Ormanı bilerek yakmanın bedeli, kişiye müebbet hapistir. Bilmeyerek dahi yaksanız, yedi ceddinizin ödeyemeyeceği yükle karşılaşırsınız. Ormanlar 83 milyonun, hepimizin. Ateş yakarken, mangal yakarken çok ciddi sonuçlar doğuyor. İhmal, kasıt 100 yıllık ormanı yok ediyor. Son 10 yılda çıkan ortalama yangın sayısı yıllık 2 bin 200 zarar gören alan ortalaması ise 7 bin 330 hektardır. Bu nedenle ormanlarımıza gözümüz gibi, gönlümüz gibi, akciğerlerimiz gibi özenle bakmaya dikkat edeceğiz.”
18 YILDA 4,7 MİLYAR ADET FİDAN
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “17 Haziran Dünya Çölleşme ile Mücadele Günü” etkinlikleri kapsamında “Toprağına Sahip Çık, Çölleşmeye Dur De” sloganıyla, video konferans yöntemiyle toplantı düzenledi. Bakan Bekir Pakdemirli, Tarım ve Orman İzmir Müdürlüğünden katıldığı toplantıda, geçen yıldan bu yana dünyada birçok şeyin değiştiğini vurguladı. Pakdemirli, “Yaklaşık 1,1 milyon hektar alanda, yani Kıbrıs adası kadar büyük bir alanda, erozyon kontrol çalışması yaptık. Son 18 yılda, 5 milyon 402 bin hektar alanda çalışma yaparak, yaklaşık 4,7 milyar adet fidanı toprakla buluşturduk” dedi.
SU ÜRÜNLERİ SALGINDA YARA ALMADI
Dikili İlçesi’nde su ürünleri yetiştiriciliği yapan bir firmayı ziyaret eden Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, su ürünleri sektörü değerlendirdi. Pakdemirli, “Su ürünleri sektörümüz yara almadan pandemiyi geçti. İç piyasada tüketimin artışı gibi konularda inisiyatifler alarak balıkçılık sektörümüzü ayakta tutmayı başardık. Su ürünleri sektörümüz yara almadan pandemiyi geçti. Şimdi daha emin adımlarla ihracatlarımız da açıldı. Üretilmiş ve işlenmiş balığın kilogramına da 2 lira destek açıkladık. Bu 2 lira destek de üreticimizin moral motivasyonunu yüksek tutmak için çok önemliydi” dedi.
Haber Merkezi