Paket servisle direnemeyen esnafa elektrik şoku!

Elektrik dağıtıcısı firmanın, kepengi kapalı işletmenin elektriğini direkten kestiğini gündeme getiren Lokantacı Okyay, kendini sahipsiz kalmış hisseden esnafın paket servisle artık direnemediğini kaydetti


  • Oluşturulma Tarihi : 04.02.2021 07:12
  • Güncelleme Tarihi : 04.02.2021 07:12
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Paket servisle direnemeyen esnafa elektrik şoku! haberinin görseli

Pandemi sürecinde yeme-içme sektörünün sorunlarını ele alan Adil Müftüoğlu Lokantası sahibi Alpay Okyay, gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Pandeminin birinci yılını doldurmak üzere olduğunu belirten Okyay, salgın ile mücadele kapsamında alınan önlemlerin yeme içme sektöründeki esnafı bitirme noktasına getirdiğini vurguladı. Açıklanan destek paketlerinin yetersiz kaldığını ifade eden Okyay, “Kemeraltı’nda lokantacısı, pidecisi, kahvecisi, tatlıcısı derken 700’e yakın esnaf mağdur durumda. Kiracı esnaf kirasını ödeyemezken, mal sahipleri kirasına zam yapma peşinde. Elektrik dağıtıcısı firma ise kepenki kapalı işletmenin elektriğini direkten kesiyor. Kendini sahipsiz kalmış hisseden esnaf, devleti yanında görmek istiyor” dedi. “Paket servisle mücadele olmaz” diyen Okyay, “Büyük bir işletme sahibi olarak ben idare edemiyorsam dışarıdaki meslektaşım nasıl idare etsin? Salgın bitti diyelim. Hemen ardından aldığımız kredilerin yapılandırmaları başlayacak. 15 Temmuz’da bizleri meydanlara çağıranları bizde esnafın evine davet ediyoruz” isyanında bulundu.

AHİLİK KÜLTÜRÜNE DARBE VURUYOR

Yaşanan krizin esnaf kesiminde geçmişi yüzyıllara dayanan ahilik kültürünü erozyona uğrattığını ifade eden Okyay, “2’nci, 3’üncü kuşak esnaf çarşıdan koparsa, yerine gelen kim olacak? Borcu borçla kapatamayız. Esnaf borç değil, hibe istiyor… Kış turizmi otelleri açık, AVM’ler açık, bizler kapalıyız. Endişemiz, bu krizi atlatamamak. Çiçekyağı toptancıda 85, zeytinyağı kilogramda 30 TL. Meyve, sebze, bakliyat, et deseniz aynı şekildi. 66 yıllık bir markanın 3. kuşak temsilcisiyim. Bu süreci esnaf olarak ben idare edemiyorsam, kimse idare edemez. Yapılması gereken pandemi bitene kadar esnafın birikmiş borçlarının alınmaması ve sonrasında bunun uygun vade ve ödeme imkanlarıyla tahsil edilmesi” dedi. Pandemi sürecinde sadece paket servisi yapmalarına izin verilen İzmir’deki lokantaların sahipleri ayakta kalma mücadelesi verirken, üyesi oldukları İzmir Lokantacılar ve Gazinocular Odası’ndan hiçbir destek göremediklerini belirterek tepkilerini dile getiren Okyay, “Bu süreçte diğer esnaf odaları üyelerine her türlü desteği sağladı. Ancak kendi odamız üyelerinin hiç yanında olmadı. Yeterli desteği alamamak bizi üzüyor. Esnafın kötü günde yanında olmayan oda başkanını göreve çağırıyorum” diye konuştu.

“FAİZLE AİDAT İSTENDİ” İDDİASI

Odalarının pandemi döneminde faizle aidat istediğini, aidatlarını ödeyemeyen bazı üyeler için icra işlemi başlattığına işaret den Okyay, şöyle konuştu: “Oda yönetimi birikimlerini doğru değerlendirseydi pandemi bitene kadar üyelerinden aidat almasına gerek kalmazdı, hatta üyelerine destek de olurdu. Depremde esnafımızın vatandaşımızın yanında olduk. Maalesef Odamız bu konuda çalışma yapmadı. Hatta Oda Başkanımız İzmir’de bile değildi. Türkiye Lokantacılar Federasyonu yönetimi hakkında birçok suç duyurusunda bulunduğundan, diğer odalara seçim ziyaretleri yaptığını gördük. İzmir’e dönüp maddi manevi yanımızda olmasını isterdik. Maalesef bizim Oda Başkanımız beyanat vermekten başka bir şey yapmıyor. Başkanın ne yazık ki artık misyonu ve vizyonu bitmiştir. Esnaf kötü gününde yanında olmayan başkan istemez.”

KABUS GİBİ BİR YIL OLDU

2020’nin kendileri için kabus bir yıl olduğunu ifade eden Okyay, “Mart ayında dükkanlarımız kapatıldı. 2,5 ayda devlete olan borçlarımız, elektrik, su, kira giderlerimiz birikti. Bu süreçte ayakta kalabilmek için krediler kullandık. Normalleşme döneminde ne yazık ki Mart öncesindeki işlerimizi yapamadık. Borçlarımız daha da arttı. Paket servis ile lokantaların ayakta kalması mümkün değil. Bu nedenle birçok lokanta kapatmak zorunda kaldı. Binlerce çalışan işsiz kaldı. Esnafımızın ayakta kalması için sorunlarımıza çözüm bekliyoruz. SSK ve vergi borçlarımız, bankalara olan kredi borçlarımızın çözülmesini, işyeri, kira, elektrik, su borçlarımızın borçlarının ertelenmesini bekliyoruz” yorumunda bulundu.

ESNAFIN ELEKTRİĞİ DİREKTEN KESİLİYOR

“Paket servisle mücadele olmaz” diyen Alpay Okyay, “Hala paket servis ile direnenler var. Fakat baş edemeyenler kapatıp gitti. Meyhaneci neyin paket servisini yapsın? Böyle giderse nice ocaklar sönecek. Her şey bir tarafa diyelim yasaklar bitti, müşteri hemen ertesi gün gelmez ki. Geldi diyelim, bu kez aldığımız kredinin yapılandırmaları başlayacak. Borçları ötelendirmeyin, tamamen silin, kaldırın. Kredi neden verilir? Adam bir işe başlar, destek almak için kredi çeker, açtığı işten kazandığı parayla da borcunu öder. Peki, biz olmayan işle bu krediyi nasıl ödeyeceğiz? Alınan önlemler yeme içme sektöründeki esnafı bitirme noktasına getirdi. Açıklanan destek paketleri yetersiz kaldı. Kemeraltı’nda lokantacısı, pidecisi, kahvecisi, tatlıcısı derken 700’e yakın esnaf mağdur durumda. Kiracı esnaf kirasını ödeyemezken, mal sahipleri kirasına zam yapma peşinde. Elektrik dağıtıcısı firma ise kepenki kapalı işletmenin elektriğini direkten kesiyor. Kendini sahipsiz kalmış hisseden esnaf, devleti yanında görmek istiyor. 15 Temmuz’da bizleri meydanlara çağıranları bizde esnafın evine davet ediyoruz” cümlelerini kullandı.