Sayfa Yükleniyor...
Sürdürülebilir Pamuk Tedarik Zinciri; İzmir ve Egeli pamuk sektörü paydaşlarını bir araya getirdi. Sektör paydaşları, sürdürülebilir pamuk için güç birliği ve desteklenmelerin önemine vurgu yaptı
NURETTİN BAKİ
Sürdürülebilir Pamuk Tedarik Zinciri Buluşması etkinliği İzmir Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Bloomberg HT Tarım Editörü İrfan Donat’ın yaptığı etkinliğin açılış konuşmalarını, İyi Pamuk Uygulamaları Derneği (IPUD) Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tanman, European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) Teknik İşbirliği Yöneticisi Nemanja Grgic ve Tarım Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü İyi Tarım Uygulamaları ve Organik Tarım Daire Başkanı Başak Egesel yaptı. Türk pamuğunun dikkat çektiği ve sürdürülebilir pamuk üretimi için desteklemelerin gerektiğine dikkat çekilen toplantıda, desteklemelerin artırılması gerektiği vurgulandı. Fuat Tanman, busezonunun çiftçi için pamuğun tekrar beyaz altın olduğu döneme girildiğini ancak artan maliyetlerle üreticinin kar marjının düşük olacağını öngördüklerini söyledi.
ÇİFTÇİ BEYAZ PAMUĞA GERİ DÖNDÜ AMA…
Çiftçinin pamuğun beyaz altın olduğunu hatırladığını ve pamuk üretimine geri döndüğüne dikkat çeken İyi Pamuk Uygulamaları Derneği (İPUD) Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tanman, ancak artan girdi maliyetlerle üreticinin kar marjının düşeceğini öngördüklerini söyledi. Tanman, “Derneğimizin faaliyetlerine çiftçilerimiz gönüllü olarak katılım sağlarlar. Çiftçilerimiz, bizden aldığı hizmetler karşısında hiçbir ücret vermezler. Arkada bıraktığımız sezon çiftçi, pamuğun tekrar beyaz altın olduğunu hatırladığı ve pamuk üretiminden vazgeçen çiftçilerimizin tekrar üretime geri döndüğü bir sezon oldu. Pandemi uluslararası lojistik krizi, Çin’in stok yapma politikası gibi nedenlerle pamuk da diğer emtialarla birlikte zirve yaptı. Bunun yanında geçen sene düşük olan maliyetler maalesef birkaç kat daha yüksek olmakta, bu nedenle üreticinin kar marjı da daha düşük olacağı öngörülmektedir” ifadelerini kullandı.
KAMUDAN DESTEK BEKLİYORUZ
Sürdürülebilir pamuk üretiminin yaygınlaştırılması için kamudan destek beklediklerini de dile getiren Tanman, şu ifadelere yer verdi: “İklim krizi nedeniyle her aşamasının sürdürülebilir olduğu bir üretim zincirinin yaygınlaştırılması odak noktamız olursa hem çevre ve insan saygın bir üretim gerçekleştirmiş hem de lokomotiv sektörlerimizin rekabet gücünü artırmış oluruz. Bu çerçevede sektörler derneğimizin faaliyetlerini üyemiz olarak veya projemizin yanında bulunarak desteklemesini bekliyoruz. Sürdürülebilir pamuk üretiminin yaygınlaştırılması için kamudan beklentimiz ise destekleme politikasından tarımsal eğitim ve yayın politikasına kadar her tarımsal politikanın ana ekseninin sürdürülebilirlik olması gerektiği, sürdürülebilirlik politikasına uygun üretim yapan çiftçilerimiz teknik altyapı ve finansal olarak da desteklenmelidir.”
EBRD’DEN 1,6 MİLYARLIK YATIRIM
EBDR’nin Türkiye’de 371 proje gerçekleştirmiş önemli bir yatırımcı olduğunun altını çizen European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) Teknik İşbirliği Yöneticisi Nemanja Grgic, “Tarım gıda sektöründe değer zinciri geneline 1,6 milyar Euro’luk yatırım yapıyoruz. EBRD olarak gıda üretimini verimli bir şekilde artırmayı ve tüm değer zincirini desteklemeyi amaçlıyoruz. Özellikle Türkiye’de sektörün benimsenmesi yoluyla verimliliği daha da artırmayı hedefliyoruz. Türkiye’de pamuk üretimi çok önemli, ancak üretim için yüksek miktarda kimyasal girdilerin kullanımını gibi sorunlar var. Bu sorunlarla mücadele etmek için bu projeyi destekliyoruz” dedi.
ORGANİK PAMUK VURGUSU
Tarım Bakanlığı olarak dünyada gelişen bütün sürdürülebilir teknikleri takip ederek, buna yönelik projeler gerçekleştirdiklerini vurgulayan Tarım Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü İyi Tarım Uygulamaları ve Organik Tarım Daire Başkanı Başak Egesel ise, “Sektörün taleplerini gözetirken, toprak, hayvan, çevre refahını da gözetiyoruz. Aynı zamanda, yeni trendlere göre tüketicinin yeni taleplerine cevap verecek şekilde üretim modeli gerçekleştirmek istiyoruz. Yeni üretim modellerine üreticileri adapte etmek ve yeni politikalar geliştirmek üzere çalışıyoruz. Organik tarımın dünyada artan bir trendi var. Türk pamuğu çok kıymetli ve dünya pazarına çıkması büyük önem taşıyor. Dünyada yaklaşık 26 milyon tonluk pamuk üretimi var. Bunun yaklaşık yüzde 2,6’sı oranında organik pamuk üretiliyor. 250 bin tonluk da organik pamuk lifi var. Organik pamuk üretimini talebe yönelik artırmamız gerekiyor” diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından Tedarik Zinciri Paneli ve Proje Paneli, İyi Pamuk Uygulama Ortakları Deneyim Paylaşımı konulu toplantı gerçekleştirildi.
Haber Merkezi