Pamukta tehlike çanları çalıyor!

Pamuk üreticisinin artan maliyetler karşısında ciddi sıkıntılar içinde olduğunu belirten Başkan Barış Kocagöz, “Böyle devam ederse pamukta 15 yıl geriye gideriz” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 25.09.2020 08:51
  • Güncelleme Tarihi : 25.09.2020 08:51
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Pamukta tehlike çanları çalıyor! haberinin görseli

NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER
Kalitesiyle ünlü Ege Bölgesi’nin beyaz altını pamuğun hasadı bazı alanlarda başladı, bazı alanlarda da yakın zamanda başlayacak. Pamuk hasadı mevsimiyle birlikte pamuk üreticilerinin yaşadıkları da merak konusu oldu. Özellikle döviz kuruyla birlikte üreticilerin maliyetlerinin arttığına dikkat çeken İzmir Ticaret Borsası (İTB) Meclis Başkanı Barış Kocagöz, artan bu maliyetlerle beraber pamuk üretiminde yıldan yıla ciddi düşüşlerin yaşandığına dikkat çekti. “Bu şekilde devam ettiği taktirde pamuk üretiminde 15 yıl geriye gideriz” diyen Başkan Kocagöz, Tarım ve Orman Bakanlığının desteğini bu sene artırarak açıklamasını beklediklerini söyledi.



ÜRETİCİNİN KEYFİ YOK!
Üreticinin uğraştığı üründen istediği karşılığı alamadığını dile getiren Başkan Kocagöz, üreticinin bu şekilde ciddi sıkıntılar içinde olduğuna vurgu yaptı. Başkan Kocagöz, “Üretici ne yazık ki çok büyük bir sıkıntı içerisinde. Pamukta özellikle artan dövizle birlikte maliyetler de ciddi anlamda yükseldi. Bunun yanı sıra Ege Bölgesi’nde özellikle Aydın Söke taraflarında zararlarla mücadele ettik. Bu mücadeleyi ilaç ile yaptık, dolayısıyla ilaç kullanımı maliyetlerimizi ekstra artırdı. Bugün Türkiye’de kim hesaplarsa hesaplasın pamukta malıç (lif pamuk) bazında üreticinin maliyeti 12 TL. Yani aslında üreticinin keyfi yok. Çünkü uğraştığı ürünün parasını alamıyor. Zaten kazanamadığı için geçen sene ekim alanlarımız azaldı” diye konuştu.
15 YIL GERİYE GİDERİZ!
Bakanlığın geçen sene yaptığı desteklemelere de değinen Başkan Kocagöz, üreticinin geçen sene beklentisinin gerçekleştirilmediğini anımsattı. Pamukta işler bu şekilde devam ettiği taktirde 15 sene geriye gideriz” diyen Başkan Kocagöz, pamukta üretimin yıldan yıla düştüğüne dikkat çekti. Başkan Kocagöz şunları söyledi: “Tarım ve Orman Bakanlığının geçen sene yaptığı destekleme değişmemişti, destekleme miktarı bir önceki seneyle aynı açıklanmıştı. Dolayısıyla pamuk üreticisinin buradan da beklentisi karşılanmamıştı. Bakanlık bu desteği bu yıl daha açıklamadı ama desteklemenin artacağını umuyoruz ve bekliyoruz. Bakanlıktan en az 1,5 TL destek bekliyoruz. Umarım olur, çünkü eğer olmazsa geçen sene düşen ekim alanları bu sene de düşecektir. Zira, bu tabloda pamuk üreticisinin psikolojisi ciddi anlamda başka ürünlere kayma yönünde. Bu psikolojiyi değiştirmek için hem alıcıların daha milli pamuğa pozitif ayrımcılık yapıyor olması hem de Tarım ve Orman Bakanlığının destek oluyor olması lazım. Yoksa bu sene 550-600 bin tonlarda bir üretim olacak bu da geçen seneye göre ciddi bir düşüş olmuş olacak. Dolayısıyla kötü bir sezon geçireceğiz. Bunun arkasından da herhalde büyük bir ihtimalle olumlu bir şey yaşanmazsa gelecek sene 400 bin tonlara düşeriz. Böyle devam ederse 15 yıl geriye gideriz.”
PANDEMİ PAMUĞUN TUZU BİBERİ OLDU
Bütün bu sıkıntıların yanında yaşanan pandemi ile birlikte tekstil sektörünün satışlarında ciddi düşüşün yaşandığını da sözlerine ekleyen Başkan Kocagöz, bakanlık tarafından yapılan desteklemelerin üreticinin motivasyonunu etkilediğini belirtti. Başkan Kocagöz, “Pandemiden dolayı da tekstil sektöründe ciddi bir satış düşüşü var. Bu da pamuk sektörümüzün tuzu biberi oldu. Şu anki gerçeklerimiz bu. Bakanlık desteklemelerinin geç açıklanması da üreticinin motivasyonunu ister istemez düşürüyor” dedi.