Sayfa Yükleniyor...
Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Uzm.Dr. Onur Oral, koronavirüs pandemisiyle artan spor ve fizik aktivitenin önemine vurgu yaptı
ONURHAN ALPAGUT/ÖZEL HABER
Sağlık ve sağlıklı yaşam kavramı koronavirüs pandemisiyle birlikte daha önemli bir hal aldı. Bu konuda yapılan araştırmalarda sporun ve sağlıklı beslenmenin değeri daha anlaşılır hale geldi. söyleyen Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Uzm.Dr. Onur Oral, içerisinde bulunduğumuz süreçte insan sağlığının ciddi anlamda riskte olması ile bireylerin daha sağlıklı olabilmeye karşı özenlerini ve dikkatlerinin arttığını söyledi.
BAĞIŞIKLIĞI GELİŞTİRİYOR
Uzm.Dr. Onur Oral, “Yapılan araştırmalar ile daha sağlıklı nasıl yaşanabilir? Sorusunun cevapları arandı. Sağlıklı yaşam; sadece hastalık veya herhangi fiziksel rahatsızlıktan uzak olması demek değildir. Bu yaşam tarzı bireyin hastalık veya sakatlık taşımadan fiziksel, psikolojik ve sosyal açıdan tam bir iyilik hali içerisinde olmasıdır. Bireyin herhangi bir rahatsızlığı olmasa da o kişinin sağlıklı olduğunu söylemek eksik olacaktır. Şu an dünyada hepimizin sağlığını tehdit eden Koronavirüs gerçeği var. Bu virüs ile mücadele veriyoruz. Sağlıklı yaşamayı pandemi sürecinde de sürdürmek istiyorsak yeterli dengeli beslenmenin yanında fizik aktivite de bulunmamız gerekli. Yapılan araştırmalar bu konuda fiziksel aktivitenin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Sportif aktivitelerin sağlığı korumada ki önemi bir kez daha bu şekilde anlaşıldı. Sporun birçok sağlık problemini engellediği hatta tedavi ettiği görüldü” diye konuştu. Fizik aktivitenin sağlıklı kalmak açısından önemine değinen Oral, “Koronavirüs pandemisi sürecini yaşarken spordan ve sporun getireceği faydalardan uzak kalınmamalıdır. Spor, bilimsel yayınlar ile de ispat edildiği gibi bağışıklığı geliştiren bir faktördür. Aynı beslenme gibi sportif aktiviteler; bağışıklık sisteminde meydana gelebilecek virüs, bakteri ve benzeri zararlı mikro organizmalara karşı vücudun savunma sistemini güçlendirmektedir. Spor yaparak olası bir korona tehdidine karşı kendimizi daha koruma altına alabiliriz. Karantina sürecinde bağışıklık sistemimizin düşmemesi için ev de spor etkinliğini sürdürmeliyiz. Aynı zaman süreç içinde yaşanabilecek sosyo psikolojik sorunların da bu şekilde önüne geçmiş oluruz. Spor ve egzersiz alışkanlığı haftada 3 kez 45 dakika devam ettirilmelidir. Böylece seratonin, endorfin ve dopamin hormonlarının salgısını da korumuş oluruz” dedi.
HASTALIKLARIN ÖNÜNE GEÇİYOR
Sporu bir yaşam biçimi olarak kabul etmek gerektiğini söyleyen Uzm.Dr. Onur Oral, “7 den 70’e herkes spor yapmalıdır. Yaşam kalitesini artırmak, sağlıklı yaşamı sağlamak ve bireysel metabolik koşulları sağlıklı bir şekilde devam ettirmek için fizik aktivite ön koşuldur. Tüm dünyada söylenen bir slogan olan ‘Spor tedavidir, spor ilaçtır’ söylemi boşuna dünyada yayılmıştır. Spor, kullanılan ilaçlar gibi vücuda katkı sağlayan bir alışkanlıktır. Bazı kronik hastalıkların önlemesinde ve tedavisinde kullanılır. Hatta ilaçtan daha da önemlidir. İlacın aksine fizik aktivitenin yan etkisi yoktur. Son derece masum en seçkin ilaçtır. Spor aktivitenin obezitenin önlenmesinde son derece katkısı vardır. Aktivite sonucunda fazla kalori yakılır, vücut kilo dengesini korur. Kalp ve damar hastalıkları üzerinde tedavi edici etkisi vardır. Fizik aktivite de kalp daha formda çalışarak, damar hastalıklarının önlenmesini sağlar. Hipertansiyon sorunun önüne geçer. Bu hastalıklara ek olarak diyabet gibi bir soruna faydaya sebep olur” diye konuştu.
Haber Merkezi