“Pandemi ile mücadele ederken çevreyi unutmayalım”

Pandemi ile mücadele edilirken çevresel sorunlara da dikkat edilmesi gerektiğini belirten E. Helil Kınay, “Tek kullanımlık ürünlerin kullanımı bulaş riskini azaltırken çevresel sorunlara da neden oluyor” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 13.05.2020 07:35
  • Güncelleme Tarihi : 13.05.2020 07:35
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
“Pandemi ile mücadele ederken çevreyi unutmayalım”

NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER
Koronavirüs salgınıyla beraber marketlerde tek kullanımlık plastik kullanımı da arttı. Uzmanlar ise “Bu gereksiz önlemin hiçbir bilimsel dayanağı yok. Bu plastiklerin çoğunun sonu denizlerde bitecek. Unutmayalım ki bizi plastik değil, hijyen koruyacak” ifadelerini kullandı. Konuyla ilgili gazetemize değerlendirmelerde bulunan TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı E. Helil Kınay, salgınla mücadele edilirken, insanların çevresel sorunlara da duyarlı olunması gerektiğinin altını çizdi.



Salgın sürecinde Atık Yönetimi’nin önemine değinen Kınay, “Yaşadığımız süreç; hijyenin sağlık için önemi ile birlikte sağlıklı şehirlerde yaşayabilmek için çevre sağlığı hizmetlerinin de önemini ortaya koymuştur. Koranavirüs salgını nedeni ile çevre sağlığı ve kişisel hijyene yönelik hassasiyetin ve zorunluluğun arttığı bu dönemde Atık Yönetimi bu sürecin de en önemli parçalarından birisidir. Ülkemizde virüs öncesi koşullarda dahi atık yönetimi sürecinde yaşanan eksiklik ve aksaklıklar, sokak toplayıcıları tarafından sağlıksız koşullarda yürütülen geri kazanılabilir atıkların toplanması süreci, atık ithalatının yarattığı çevresel ve yaşamsal riskler, içinde bulunduğumuz olağanüstü koşullarda çok daha büyük öneme ve doğru ve etkin yönetim zorunluluğuna sahiptir” diye konuştu.
TEK KULLANIMLIKLARA DİKKAT!
Salgınla beraber tek kullanımlık poşetlerin kullanımın zorunlu hale getirilmesinin ciddi çevresel sorunlara neden olduğunun altını çizen Kınay, “Atık Yönetimi ve plastik poşet kullanımının azaltılması amacı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından poşetlerin ücretli kullanımı süreci hayata geçirilmişti. Bu noktada; uygulamanın sonuçlarına ilişkin Bakanlık tarafından resmi veriler paylaşılmamış olsa da Sıfır Atık ve Ücretli Poşet Uygulamalarına yönelik çalışmalar ile ilgili çalışmalar yürütülüyordu. Ancak salgın süreci ile tüketim ve atık alışkanlıklarımız da değişiklik gösterdi. Bu noktada Salgın süreci kapsamında Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgeler ile hijyen koşulları nedeni ile marketlerde satılan ürünlere poşet kullanımı zorunluluğu getirilmesi, özellikle evlerde kalmaya çalıştığımız süreçte; sağlık ve hijyen nedeni ile ambalajlı ürün kullanımına yönelik artış, sağlık koşulları nedeni ile tek kullanımlık ürünler ve plastiklere yönelik eğilim, poşet kullanımı, tek kullanımlık eldiven maske vb. ürünler atık miktarı ve içeriğinde de değişikliklere ve yarattığı çevresel sorunlara neden oluyor” ifadelerini kullandı.
ÇEVRESEL YÖNETİM VURGUSU
Salgın sürecinde çevresel atık sorunlarının da doğru yönetilmesi gerektiğini belirten Kınay, “Dünyada ve ülkemizde de tek kullanımlık plastiklerin kullanımının azaltılması yönündeki çalışma ve eğilimler, salgın süreci ile birlikte bu ürünlerin tercih edilmesi noktasında miktarlarda artışa yol açtı. Çevre Mühendisleri olarak her zaman belirttiğimiz gibi, gerçekleştirilen her faaliyetin çevresel bir boyutu bulunuyor. Bu kapsamda; bir taraftan sağlık koşullarımızın korunması amacı ile önlemler almaya çalışırken, diğer taraftan bu önlemler neden ile oluşan başka bir çevresel etkiyi atık sorununu da doğru yönetmek gerekiyor. Üstelik oluşan bu atıkların kullanıcı durumuna göre virüs taşıma riski de bulunmaktadır. Bu süreçte atık yönetimin de çok etkin ve planlı yürütülmesi çevre ve halk sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır. Vatandaşlar olarak bizlerin tüketim noktasında ihtiyacımız kadar ve kontrollü tüketim alışkanlığını yürütmemiz ve oluşan atıklarımızı evlerimizde ayrı toplamamız gerekirken, yerel yönetimler ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığının da bu atıkların evlerimizden alınması ve türlerine göre ayrı toplanarak geri kazanım ve bertarafına yönelik işlemlerin çevre ve halk sağlığına zarar vermeden gerçekleştirilmesi ve sürecin etkin yönetim ve denetimi en önemli faktördür” diye konuştu.
MASKE, ELDİVEN DUYARLILIĞI
Tek kullanımlık maske ve eldivenleri kullanan vatandaşları, çevre konusunda da duyarlı olmaya davet eden Kınay, “Vatandaşlarımızı sokaklarda gelişigüzel atılmış, herkes için sağlık riski oluşturan, tek kullanımlık maske, eldivenler ile ilgili duyarlığın, kullandıktan sonra diğer atıklardan ayrı biriktirilmesi ve bertarafının, atık yönetimi sürecinde kişisel sorumluluklarının yerine getirilmesinin, merkezi ve yerel idareler tarafından atıkların toplanması ve bertarafına yönelik toplama ekipmanı ve sistemi kurulması ve atık yönetim ve denetim sürecinin etkin yürütülmesinin yaşamsal önemini bir kez daha vurguluyoruz” şeklinde konuştu.





 

Haber Merkezi