Pandemide de uçan sektör oldu!

Türkiye’nin en büyük ihracat kalemlerinden biri olan kanatlı hayvan sektörü, salgın döneminde de üretimini artırdı. Sektörün tek olumsuz kalemi ise Irak’ın kapılarını kapatmasıyla yumurta üretiminin azalması oldu


  • Oluşturulma Tarihi : 22.08.2020 09:19
  • Güncelleme Tarihi : 22.08.2020 09:19
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Pandemide de uçan sektör oldu!

NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER
TÜİK verilerine göre ocak-haziran döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre hindi eti üretimi yüzde 9,4, tavuk eti üretimi yüzde 6,1, kesilen tavuk sayısı yüzde 5,4, tavuk yumurtası üretimi ise yüzde 0,9 arttı. Haziran ayında bir önceki aya göre tavuk eti üretimi yüzde 2,4 artarak 187 bin 979 ton olarak gerçekleşti. Kesilen tavuk sayısı ise bir önceki aya göre yüzde 3,3 artarak 105 milyon 629 bin adet oldu. Haziran ayında bir önceki aya göre tavuk yumurtası üretimi yüzde 8,5 azalarak 1,5 milyar adet oldu. Haziran ayında bir önceki aya göre hindi eti üretimi yüzde 23,2 artarak 6 bin 294 ton olarak gerçekleşti.  Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Türkiye Kanatlı Hayvan Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Abdullah Koç, tüketimde insanların her şekilde tercihlerinin beyaz et olduğunu vurguladı. Irak’ın kapılarını kapatmasıyla, yumurta üretiminde sektörün zarar ettiğini de açıklayan Koç, sektörün genel olarak üretimini arttırdığını belirtti.



SALGIN SÜRESİNCE ÜRETİM DEĞİŞMEDİ
Türkiye Kanatlı Hayvan Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Koç, kanatlı sektöründe üretim planlamalarının yıllık olarak yapıldığını kaydetti. Koronavirüs sürecinde de üretimin değişmediğini belirten Koç, “Önümüzdeki yıl üreteceğimiz tavuk miktarları aşağı yukarı belli. Çok büyük bir aksilik olmadığı sürece miktar değişmez. Koronavirüs salgını süresince üretim çok değişmedi ama bir önceki aylarda küçük bir miktar düşüş yaşandı. Bu durum bazı kesimhanelerin çalışamamasından kaynaklandı. Bizde üretim yıllık planladığı için çok fazla oynama olmadı. Toplam üretimde bir artış söz konusu. Kesimhanelerin kapandığı sürede bir miktar etkilendik. Kesimhane çalışanlarından virüse yakalananlar da oldu. Fakat sonuç itibariyle üretimde bir sorun yok. Geçen yıl yapılan planlamaya göre gidiyor. Yıl sonuna kadar da bu şekilde devam edecek. Ağustos ayı ve önümüzdeki ay artış devam eder. Bir önceki aya göre de 10’ncu ayda itibariyle düşüş başlar. Fakat bir önceki yıla muhtemelen göre artış olacaktır. Genel olarak planlama bu şekilde olduğu için bizim için görünen tablo, normal bir tablo” diye konuştu.
IRAK ZARAR ETTİRDİ!
Yumurta üretimindeki düşüşe ilişkin de değerlendirme yapan Koç, Irak’ın kapılarını kapatmasıyla üretimde düşüşün yaşandığını bildirdi. Koç, şunları söyledi: “Geçen yıl Türkiye yumurtada ihracatının büyük bir kısmını Irak kapısı oluşturuyordu. Irak yumurta yönünden kapıları kapattığında iç tüketimde fiyatlar ciddi oranda düşüş yaşadı. Ardından yumurtacılar da zarar etmeye başladı. Bu şekilde olunca ülkemizde yumurta üretimini azaltma kararı alındı. Çünkü tüketimin üzerinde bir üretim oldu. Bu süreçte en yoğun talebin olduğu Irak’a ihracat yapılmadığı için ve aynı zamanda yurt dışına da ihracat yapılmadığı için üretimi kısma kararı aldılar. Bu azalma planlanmış bir azalma. Plan dışı gerçekleşen bir üretim azalması değil. Öte yandan iç tüketimde azalma yok ama sadece yurtdışına yolladığımız yumurta miktarında azalma var.”
İNSANLARIN TERCİHİ BEYAZ ET
İnsanların et tüketiminde tercihlerinin beyaz et olduğunu vurgulayan Koç, beyaz et tüketiminin korona virüs sürecinden çok etkilenmediğini belirten Koç, “Eskiden insanlar beyaz eti dışarıda tüketiyordu, şimdi ise evinde tüketiyorlar. Zaten baktığınızda en ekonomik, en ulaşılabilir, en sağlıklı protein kaynağı hala beyaz et. Bu şekilde olduğu için vatandaşlar evde de olsa dışarıda da olsa ilk tercihleri beyaz et oluyor. Hem sağlık açısından iyi, hem fiyat açısından gayet ekonomik. Dolayısıyla korona virüs süresince tavuk eti tüketimi değişmedi, tüketim arttı. Sektörümüzde olumsuz yönde etkilenme yok” değerlendirmesinde bulundu.
 

Haber Merkezi