Pandemiden milyar dolarlık patlama!

Pandemiyle gıda destek ürünlerine olan rağbetin vitamin endüstrisinde patlama yaptığını dile getiren EBSO Meclis Üyesi Olgunsoy, “Sektör milyarlarca dolarlık bir büyüklüğe ulaştı” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 29.01.2021 07:41
  • Güncelleme Tarihi : 29.01.2021 07:41
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Pandemiden milyar dolarlık patlama!

NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER

Yaşanan koronavirüs salgınıyla beraber insanlar, virüse karşı bağışıklı sistemini güçlendirdiğini düşündüğü vitamin-takviye gıdalarına rağbet ederken, sektör milyarlarca dolarlık bir büyüklüğe ulaştı. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Meclis Üyesi ve ilaç ve kozmetik firmasının sahibi Enver Olgunsoy, pandeminin vitamin ve gıda destek ürünleri kullanım oranını patlattığına vurgu yaptı.

AVUÇ AVUÇ YUTUYORUZ!

Yaşadığımız ve bütün dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınıyla gıda destek ürünlerine olan rağbete dikkat çeken Olgunsoy, insanların bu ürünleri avuç avuç tükettiğine vurgu yaptı. Olgunsoy, “Pandemi vitamin ve gıda destek ürünleri kullanım oranını patlattı. Kim neyi söylerse, ya da sosyal medya da bağışıklık sistemine destek olduğu söylenen ne varsa, hemen eczanelere koşuyor ve avuç avuç onları yutuyoruz. Sonuç bugün vitamin, mineral ve gıda destekleri günümüzün en popüler sağlık ürünleri olarak milyarlarca dolarlık bir büyüklüğe ulaştı. Peki, hiç düşündünüz mü; ya iddia edildiği gibi bunlara gerçekten gereksinim duymuyorsak? Yalnızca “dolduruşa” geldiğimiz için avuç avuç bunları yutuyorsak? Tabii bu “dolduruş” ta bu ürünleri üretenler başı çekiyor. Büyük, büyük ilaç firmaları bile, bu tür ürünlerde, ilaçta olduğu gibi fiyat denetimi olmadığı için bu sektöre tüm güçleri ile abanmış durumda. Ayrıca bu ürünlerde reklam da serbest. İlaca benzemiyor, ilaçta reklam yapamazsınız. Hoş o da son yıllarda aşındırıldı ya. Halk ilacı olarak değerlendirilen bazı ilaçların bile reklamları TV’lerde boy boy yer alabiliyor artık. Bazı dostlar bu reklamları görünce beni arıyor ve hayretlerini ve kaygılarını iletiyor. Halbuki bilinçsizce tüketimine davet çıkaran bu reklamlarla alıp tükettiğimiz en basit vitamin bile uzmanlarca önerilmediği için sağlığımızı tehlikeye atabilir. Ayrıca “bitkiseldir, zararsızdır” sloganı ile satılıp, tüketilen birçok ürüne de bazen gizlice ilaç hammaddeleri ilave ediliyor ve ancak gözümüzü hastanede açınca durumun vahametini kavrayabiliyoruz” diye konuştu.

BÜYÜK BİR PATLAMA YAPTI

Vitamin ve gıda destek ürünlerinin tarihinden kısaca bahseden Olgunsoy, vitamin endüstrisinin büyük bir patlama yaptığının altını çizdi. Olgunsoy, “Neyse bu tür ürünlerden ve yararlarından-zararlarından söz edecek olursak, aslında insanlık tarihi 1911 yılında ilk kez bu tür ürün olan ‘vitamin’ ile tanıştı. Polonyalı kimyacı Casimir Funk, Beriberi hastalığını önleyen pirinç kepeğinin içindeki kimyasal maddeyi ayrıştırmayı başararak adına da “vitamin” dedi. İşte bu B1 vitaminin bulunuşu ile insanlık vitaminlerle tanışmış oldu. İnsan vücudunda yeteri kadar üretilmediği için doğru yiyeceklerden temin edilmesi gereken bu tür maddeler o günden bu güne geliştirilip duruyor. ABD 1924 yılında sofra tuzuna iyot ekleyerek guatr hastalığına, 1933’te süte D vitamini ekleyerek raşitizme ve 1941 yılında una çeşitli vitamin ve minareler ekleyerek bazı hastalıklara engel olmaya çalıştı. Yani bu “ekleme” işini ilk devletler yapmaya başladı. Şimdi firmacılar katkı maddeleri kullandığı için kızıp duruluyor. İlk başlatan devlet bunu, fırıncılar tuzcular değil. Günümüzden söz edecek olursak. Dediğim gibi bu endüstri büyük bir patlama yaptı. Bu destek ürünlerinin sayısı bu gün yüzlerle markaları ise binlerle ifade edilir hale geldi. Bazı ülkelerde nüfusun yarısı en az bir takviye ürünü kullanır halde bu gün. Ülkemiz dünyaya oranla her konuda olduğu gibi gecikerek bu piyasaya girdiyse de çok büyük bir hızla gelişerek günümüzde onlara yetişti diyebiliriz” ifadelerine yer verdi.

Haber Merkezi