- Gündem
- 21.04.2025 12:27
Doğuştan gözleri görmeyen konservatuar öğrencisi İnci Genç, “Notaları parmaklarımla okuyorum” diyor. Genç, kendi gibi görmeyen öğrencilerin yaşadıkları zorlukları aşmalarına katkı sağlayacak
ÇAĞLA GENİŞ-ÖZEL HABER
Hakan ile Serpil Genç çiftinin doğuştan görme engelli kızları İnci Genç, gayretiyle engelleri aşanlardan. Çocukken hediye edilen orgla müziğe ilgi duymaya başlayan Genç, gözlerindeki karanlığı asla engel olarak görmedi. Doğu Akdeniz Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Rehberlik Bölümü’nden mezun olduktan sonra girdiği Ege Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Türk Sanat Müziği Anabilim Dalı’nda 3. sınıf öğrencisi olarak eğitimini sürdürüyor. Klasik kemençe, piyano ve yan flüt çalan Genç, ayrıca tiyatro oyunlarında sahne alıyor. Kabartma nota öğrenerek karanlık dünyasını müzikle aydınlatan Genç, “Notaları parmaklarımla okuyorum” diyor. Akademisyen olmayı hayal eden Genç, kendi gibi görmeyen öğrencilerin eğitim alanında yaşadıkları zorlukları aşmalarına katkı sağlamayı hedefliyor.
ASLA ENGEL GÖRMEDİM
Ailesiyle birlikte İzmir’in Bornova ilçesinde yaşayan 24 yaşındaki İnci Genç, “Ankara’da doğdum. Çocukluğum orada geçti. Babam emekli asker, annem ev hanımı. 3 yaşındayken ailem bana bir org hediye etti. Kucağımdan indirmiyordum, rastgele tuşlarına basıyordum. 7 yaşındayken piyano kursuna gitmeye başladım. Eğitmenler müziğe yetenekli olduğumu ve devam etmemi söylediler. Bir süre piyano kursuna gittim. Sonra devamlı şehir değiştirmek zorunda olduğumuz için müzikten koptum. Ege Üniversitesi’nden önce bir üniversite hayatım daha oldu. Kıbrıs’ta bulunan Doğu Akdeniz Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Rehberlik Bölümü’nden mezun oldum. KPSS sınavına girdim ama atanamadım. Tekrar sınavlara girmeye karar verdim. Gözlerimin görmemesini asla kendime olarak engel görmedim. Bu işi başaracağıma inandım. Belki binlerce kişinin hayalini süsleyen konservatuar bölümünü kazandım. Aldığım eğitimle kendimi geliştiriyorum. Eğitimimi tamamlayıp iyi bir akademisyen olmayı hedefliyorum. 5 yaşından beri müziğe ilgi duyuyordum. ‘Madem bu işi seviyorum, eğitimini alayım’ dedim ve sınavlara hazırlandım. Konservatuar bölümünü kazandım” dedi.
KAYNAK SAYISI ARTMALI
Eğitim materyallerini kabartma çıktı olarak alabilen yazıcı ve bilgisayar sistemi sayesinde zorlanmadığını söyleyen Genç, “Okuldaki derslerimde ses kayıt cihazı kullanıyorum. Derslerimdeki çalışmalarım konusunda en önemli materyal benim için ses kayıt cihazı. Dersteki notları ya da ders sonrası arkadaşlarımın bana okuduğu notaları ben kayda alıp sonra yazıyordum. Diktem iyiydi. Dikte, hiç bilmediğiniz bir şeyi dinliyorsunuz ve dinlediğinizi notaya alıyorsunuz. Bende bu şekilde dinleyip yazıyordum. Dolayısıyla kendi notamı kendim yazıyordum. Nota, teori gibi ders kitaplarından diğer arkadaşlarımız evinde ya da okulda çalışıyor o şekilde sınavlara hazırlanıyordu. Ancak benim kitapları okuyabilmem için printer gerekiyordu. Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarı ile TÜRGÖK işbirliğiyle hayata geçirilen, “Türk Müziği Eğitiminde Kabartma Nota Materyalleri Geliştirme” projesi başlatıldı. Görme engellilere nota dersi verildi. Şimdi bölümümüzde eğitim materyaline kolaylıkla ulaşabilmemiz için Braille Alfabesi esas alınarak kabartmalı çıktı veren bir sistem var. Ama kütüphanede daha fazla kaynak olursa kendimi daha çok geliştirebilirim. Kabartma kaynakların sayısının artmasını istiyorum” ifadelerini kullandı.
ENGELLİLER İÇİN ÇALIŞACAK
“Müzikte görmek ve görmemek arasında fark yok” diyen Genç, müziğe olan bağlılığını şöyle anlattı: “Zamanımın büyük çoğunluğu müzikle geçiyor. Hayatımın parçası oldu. Müzikle uğraşırken rahatlıyorum. Özellikle klasik kemençe sesi beni çok etkiliyor. Müziğin engelle alakası yok; gören de yapıyor görmeyen de. Müzikle hayatımı şekillendiriyorum. Gözlerimizi kullanamadığımız diğer duyu organlarımız daha aktif. Mezun olunca akademisyen olmak istiyorum. Özel eğitim alanında müzikle ilgili çalışmalar yapmak istiyorum. Özel çocuklara müzik eğitimi vererek eğitim alanında yaşadıkları zorlukları aşmalarına yardımcı olmak istiyorum. Çünkü ben de çok zorluk yaşadım. Daha iyi olmalarını istiyorum onların da.”
KABARTMA NOTA ÖĞRENDİ
2015 yılında hayata geçirilen EÜ Devlet Türk Musikisi Konservatuarı ile TÜRGÖK işbirliğiyle, “Türk Müziği Eğitiminde Kabartma Nota Materyalleri Geliştirme” projesi sayesinde görme engellilerin kabartmalı müzik notalarındaki kaynak sıkıntısının ortadan kalktığının altını çizen Öğr. Gör. Birsen Buket Tüzün, “Bir dönem görmeyen öğrencilerimiz için nota işaretlerini keçelerden yapmıştım. Neye benzediklerini kafalarında canlandırabilsinler diye. Hatta kabartma kaynakları olmadığı için kitaptan bölümleri onlar için okuyup ses kaydı alıyordum; evde dinleyip çalışabilsinler diye. Onlar öğrenmeye istekli olunca siz de imkanları zorlayarak bir şeyler yapabilmek istiyorsunuz. Diğer öğrencilerin her ders için ayrı kuramsal kitapları vardı ama görme engelli öğrencilerin nota öğrenebilecekleri bir kaynak yoktu. TÜRGÖK ile ortak bir proje yürüttük. Kaynak sıkıntısını çözebilmek için baskı makinası alındı. Proje kapsamında ben de kabartma nota öğrendim. İnci, kabartma nota öğrettiğim ilk öğrencim. Kabartma Nota Uygulamaları dersinde ben ona nota yazdırıyordum sonra birlikte okuyup seslendiriyorduk. Önümüzdeki dönem sesli kitap projesi yapmayı düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
NOTALARI DOKUNARAK ÖĞRETİYORLAR
Görme engellilerin müzik eğitiminde, Braille alfabesiyle kabartma nota materyalleri önem taşıyor. Özelikle materyal yetersizliğinden dolayı görme engelli öğrencilerin çeşitli dezavantajlar yaşadığı biliniyor. 2015 yılında Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarı ile TÜRGÖK işbirliğiyle hayata geçirilen, “Türk Müziği Eğitiminde Kabartma Nota Materyalleri Geliştirme” projesi ise görme engelli müzik öğrencileri için ışık oldu. Çalışma sonunda, konservatuarda öğrenci olan ve daha sonraki yıllarda olacak görme engelliler için bir Braille nota arşivi oluşturuldu. Yeterli bilgiye sahip olmadıkları belirlenen görme engelli öğrencilere 12’şer haftalık iki dönem olarak planlanan Braille kabartma nota eğitimi verildi. Proje kapsamında görme engelli öğrencilere kabartma nota eğitimi verebilecek öğretim elemanı yetişmesi de sağlandı.