Patates üreticisi dertli

Ülkenin patates ambarlarından İzmir'in Ödemiş İlçesi'ndeki çifrçiler, patatesin 35-40 kuruştan dahi alıcı bulamaması yüzünden sıkıntılı günler yaşıyor. Uzmanlar ise üretim planlaması ve gerekli depolama yöntemlerinin sağlanması gerektiğini savunuyor


  • Oluşturulma Tarihi : 01.03.2016 09:50
  • Güncelleme Tarihi : 01.03.2016 09:50
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Patates üreticisi dertli haberinin görseli

E. ÇAĞLA GENİŞ

Ülkenin patates ambarlarından İzmir'in Ödemiş İlçesi'ndeki çiftçiler, geçen yıl kilosu 5 liraya kadar çıkan ürünün bu yıl 35-40 kuruştan dahi alıcı bulamaması yüzünden sıkıntı yaşıyor.

Üreticiler, ihracatın arttırılması ya da kamu kuruluşlarının menülerinde patates yemeklerine ağırlık verilerek çiftçilerin ürünü satmasına olanak sağlanması için çağrı yaparken, uzmanlar üretim planlaması ihracata artırılması ve gerekli depolama yöntemlerinin sağlanması gerektiğini savunuyor.

ÜRETİCİDEN KAMUYA ÇAĞRI

Ödemiş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kocaağa,patatesin fiyatının çok düşük olması ve talep bulamayışı nedeniyle depolarda durduğunu açıkladı.Patatesin dış ülkelere de gitmeyişi nedeniyle, üreticinin zor durumda olduğunu vurgulayan Kocaağa, ihracatın önünün açılması veya kamu kurumlarındaki yemek menülerinin patatese biraz daha ağırlıklı verilmesini istedi.Patates üreticileri ise, şu an ellerinde üretim fazlası patates olduğunu ifade ederek, depolarda bulunan ürünün bir an önce kaldırılması konusunda yardım beklediklerini açıkladı.

“ÜRETİCİ BUNLARI HER YIL YAŞIYOR”

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ferdan Çiftçi, üretim fazlası nedeniyle depolarda bekleyen ve alıcı bulamayan patates üreticilerinin yaşadığı sıkıntıyı değerlendirerek, “Birkaç yılda bir tekrar eden bir olay yaşıyoruz, rutine binmiş durumda nerdeyse. Bunun temel nedeni, üretim plansızlığı ve doğru politikaların uygulanmamasıdır. Yurtdışı ihracatının önü tıkandığında, sorun oluyor ve iç piyasa şişiyor. Üretici bunları her yıl yaşıyor. Bazen kötü hava koşulları nedeniyle üretim azalıyor ve gene üretici zarar görüyor. İç piyasada fiyatlar yükseldiğinde de üretici için kazanç değişmiyor. Burada öncelikli olarak yapılması gereken bir üretim planlamasıdır. Bunun da yolu doğru destekleme politikalarından geçiyor. Doğru destekleme yaparak desteklemeyi bir üretim planlama aracı olarak kullanmazsanız bunları hep yaşarız ne yazık ki” diye uyardı.

“İHRACAT OLANAKLARI ARTIRILMALI”

Komşu ülkelerle olan dış ilişkilerdeki uyumu güçlendirip ihracat olanaklarını artırmamız ve sürekli kılmamız gerektiğine dikkat çeken Çiftçi, “Çiftçi için bir diğer sorun da girdi maliyetlerinin(mazot, gübre, tohum, elektrik vb.) yüksekliğidir. Bu girdi maliyetlerinin düşürülmesi gerekiyor. Bir diğer sorun da ihracat. Patatesin dış ülkelere de gitmeyişi nedeniyle, üreticimiz burada sıkışmış vaziyette, zorlanıyor ve talep az. Komşu ülkelerle olan dış ilişkilerdeki uyumu güçlendirip ihracat olanaklarını artırmamız ve sürekli kılmamız gerekiyor. Şu anda ihracatının istenen ölçüde ve genişlikte yapılamıyor. İhracatın önünün açılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“DEPOLAMA OLANAKLARI YOK”

Gıda maddelerinin düzenli ve karlı bir biçimde pazarlanması için gerekli depolama olanaklarının kısıtlı olduğunu vurgulayan Çiftçi, “Bir diğer neden de depolama olanaklarının olmamasıdır. Küçük Menderes Havzası’nda bir soğuk hava deposu eksikliği söz konusudur. Şu an patates üzerinden bu sorunu yaşasak da diğer ürünler için de domates, karpuz gibi ürünlerde de depolama sıkıntısını yaşıyoruz. Ürünün çeşidine göre birkaç gün ve ya birkaç ay bekletebileceğiniz depolar olmalıdır. Kaldı ki, patatesi uygun koşullarda uzun süre bekletebilirsiniz. O zaman fiyatları da kontrol etme şansınız olur. Bunun için de üreticinin aynı zamanda örgütlenmesi gerekiyor; kooperatifleşme burada öne çıkıyor. Üretim planlaması, kooperatifleşme, girdilerin desteklenmesi, ihracat ve olmazsa olmaz olarak da gerekli depolama yöntemlerinin sağlanması gerekiyor. Bunları yapmazsak çiftçiler aynı döngüleri sürekli yaşayacaktır. Bu tedbirlerin bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor” şeklinde açıklama yaptı.