Patatesin alternatif pazarı yok!

Patatesin üreticisinin elinde kaldığını söyleyen Başkan Veli Kenar, “Alternatif pazarlama şeklimiz yok. Bölge ülkelerindeki ekonomik krizlerden dolayı ihracat da yapamıyoruz “ dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 12.03.2021 07:14
  • Güncelleme Tarihi : 12.03.2021 07:14
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Patatesin alternatif pazarı yok!

NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları patates ve soğanın depo ömrünü azaltıyor. Pandemi döneminde ihracatın da yavaşlaması ile birlikte patateste stok fazlası oluştu. Öte yandan, önümüzdeki günlerde de hava sıcaklıklarının artacak olması patates ve soğanda erken hasat dönemine işaret ediyor. Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, “Pandemiden dolayı bu yıl patateste önemli sorunlar yaşadık. Adana, Ödemiş, İnegöl, Tokat gibi bölgelerde yazlık patates yetişiyor. Bu bölgelerde otellerin açılmayışı, yurtların daha sonra devreye girmesi, yemekhanelerin stok yapmaması gibi nedenlerle patates elde kaldı. Patateste alternatif pazarlama şeklimiz yok” dedi.

PAZARLAMADA SIKINTILAR VAR!

Patatesin pazarlanmasında büyük bir sıkıntı olduğunu dile getiren Kenar, herhangi bir alternatif pazarlama şekillerinin olmadığına da dikkat çekti. Kenar, şunları söyledi: “Alternatif pazarlama şeklimiz yok. İhracat yapamıyoruz, Suriye, Irak bölgelerinde de ekonomik krizler oluştu ve bu bölgelerle de patates ticaretimiz durdu.” Yazlık patates üreten bölgelerde de kısıtlamalar nedeniyle patatesin elde kaldığını ifade eden Kenar, her şeye rağmen üreticinin patates ekiminden vazgeçmeyeceğinin altını çizdi.

ERKEN HASAT OLABİLİR

Kenar, “Patates ve soğanda erken hasat olabilir. Patates ekimleri yine aynı miktarlarda olur gözüyle bakıyoruz. Ödemiş’teki gibi bu yıl patates yerine başka bir ürün ekelim diyemiyoruz. Niğde’de alternatif ürünümüz yok. Bu nedenle patates ekilen alanlarımızda azalma olacağını düşünmüyoruz. Patates üretimimiz şu anda zaten Niğde’de fazla değil. Toplam patatesin yüzde 17’sini üretiyoruz. Pandemiden dolayı bu yıl patateste sıkıntı yaşadık. Adana, Ödemiş, İnegöl, Tokat gibi bölgelerde yazlık patates yetişiyor. Bu bölgelerde otellerin açılmayışı, yurtların daha sonra devreye girmesi, yemekhanelerin stok yapmaması patatesin elde kalmasına sebep oldu” diye konuştu.

SICAKLAR SORUNLARI BÜYÜTTÜ

Küresel iklim değişikliğinin de patates üzerindeki etkilerinin olduğunu ve patatesin depolama ömrünü azalttığına vurgu yapan Kenar, “Mevsim normallerinin üzerindeki sıcaklık patatesin ekonomik değerinin hızlı bir şekilde düşmesine sebep oluyor. Bunun için ihracat kanalları açılmalı, ihracata teşvik verilmeli. Ticaret Bakanlığı tarafından teşvik veriliyor ancak bunlar tek başına çare değil. Patatesi pazarlayacak ülke bulamadığımızdan bu durum çözülmüyor. Patates iç piyasada da yeterince tüketilmeyince, ihracatımız yıllık 150 bin ton civarında ancak bu yıl düşmüş olacak” ifadelerini kullandı.

TAPULAŞTIRMA SORUNU VAR

Patates üretiminde yılların biriktirdiği sorunlar olduğunu ve bu sorunların kalıcı çözümler yerine geçici çözümlerle atlatıldığını belirten Kenar, “Yetkililerle bir araya gelerek bu sorunlara kalıcı çözümler bulmak için çalışmalar yapmalıyız. Sıkıntılı olduğu yıllarda patates üretimi ve ihracatı ile ilgili çözümler arıyor, sorunların görülmediği zaman ise her şeyi unutuyoruz. Türkiye’de patates konusunda bir üretim planlaması yapılması gerekiyor. Arazilerin tapulaştırma ve toplulaştırmasının gerçekleştirilmesi gerekiyor. Ekim yapılan tarım arazileri; hala babanın, dedenin üzerine, vefat edenlerin üzerine. Tarla var, ekiliyor ancak mirasçılar bu konuda beyanda bulunamıyor. Hal böyle olunca üretimimiz anca bizim ülkemize yetiyor” ifadelerine yer verdi.

Haber Merkezi