Pazarcı yükün altından kalkamıyor: “Bıçak kemiğe dayandı!”

Salgın, depremin geri de bıraktığı enkaz ve Bayraklı Belediyesi’nin kurulmayan tezgah için istediği işgaliye ücreti pazarcıları sokağa döktü: “Bıçak kemiğe dayandı”


  • Oluşturulma Tarihi : 17.02.2021 09:52
  • Güncelleme Tarihi : 17.02.2021 09:52
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Pazarcı yükün altından kalkamıyor:  “Bıçak kemiğe dayandı!”

SULTAN GÜMÜŞ / ÖZEL HABER

Bayraklı Manavkuyu’da bulunan Çamkıran Pazar Yeri esnafı, Bayraklı Belediyesi’nin önünde toplanarak, Başkan Serdar Sandal’a sesini duyurmaya çalıştı. Kovid-19’un ülkemizde görüldüğü Mart ayı itibariyle yaşanan mağduriyeti gazetemize aktaran pazarcılar, haftanın bir günü tezgah açmalarına rağmen iki işgaliye bedeli verdiklerini vurguladı. Parayı ödeyemedikleri takdirde ise bankadaki hesaplarına, ellerindeki mallara haciz konulduğunu belirten esnaf, ‘tefeci bir belediye’ ile karşı karşıya olduklarını söyledi. 30 Ekim 2020 tarihinde İzmir’de yaşanan şiddetli depremin Manavkuyu bölgesinde göçe neden olduğunu, bu sebeple Çamkıran Pazar Yeri’nde yüzde 50 oranında müşteri kaybı yaşandığını da kaydeden esnaf, “Pazarcı bu yükün altından çıkamaz oldu. Bıçak kemiğe dayandı artık” dedi.

Sandal ile yapılacak olan görüşme neticesinde hareket edeceklerini, verilen sözler tutulmadığı takdirde belediyenin önünde büyük bir protesto gerçekleştireceklerini dile getiren esnaf, “Gerekirse benzinimizle, pankartlarımızla, yumurtalarımızla geleceğiz. Bir Özkanlar vakası daha yaşatmasınlar” sözlerini kullandı.

İŞGALİYE PARALARI ÇOK YÜKSEK

Görüşlerine yer verdiğimiz bir esnaf, deprem bölgesinden en çok etkilenen Çamkıran Pazar Yeri’ndeki pazarcıların belediyeden hiçbir destek görmediğini dile getirmek için toplandıklarını söyleyerek, “Ben de dahil tüm esnaf, kısıtlamalardan dolayı pazarlarını hafta sonu açamıyor. Borçlarımızı ödeyemiyoruz. İşgaliye paraları çok yüksek. Haftada bir gün çıkıyoruz ama iki günün işgaliye parasını veriyoruz. Zabıtalar pazarımızı asla denetlemiyor. Elektrik yok, bu başlı başına bir problem zaten. Sigortalar bozuk. Defalarca bu sorunu dile getirmemize rağmen kimse bizi ciddiye almadı. Seçim zamanı siyasiler pazara uğrayıp önlerini ilikleyerek oy istiyor, ancak seçim sonrasında bizi tanımıyorlar. Seçimden sonra ben başkanın yüzünü dahi görmedim” dedi.

PAZARCILAR BU HALKIN BEL KEMİĞİ

En azından ödemeleri başlayan borçların silinmesini isteyen pazarcı, “Çıkmadığımız günlerin parası alınmasın. Devlet salgın sürecinde karar çıkardı. Bir dükkan içerisinde satış yapan esnafın kira yardımı alacağını duyurdu. Biz neden böyle bir destek görmüyoruz? Balçova Pazar Yeri’nde esnaftan son 3 ay borçları istenmedi. Bu ayrımcılığın kalkmasını istiyoruz. Başkan Serdar Sandal pazarcılara karşı çok pasif kalıyor. Çamkıran bölgesinde ciddi bir göç oldu. Yüzde 50’ye yakın insan Manavkuyu’yu terk etti. Bir zabıtayı dahi bizlere çok görüyorlar. Pazaryerinde aydınlatma, elektrik sıkıntısı olduğu için esnaf olarak kendi elektrik düzenimizi kuruyoruz. Fakat bu kurduğumuz sistem hırsızlar tarafından çalınıyor. Kamera sistemleri de yetersiz. Pazarcılar bu halkın bel kemiği. Pandemiden dolayı pazarcı zaten tezgahını kuramıyor. Marketler ise fahiş fiyatlara ürünü satıyor. Ne halk ne de yetkililer maalesef değerimizi bilmiyor” eleştirisinde bulundu.

İŞGALİYEYİ ÖDEMEYEN ESNAFA ‘HACİZ’

Yaşadıkları mağduriyeti anlatan bir başka pazar esnafı da “Vergi veriyorum, Odaya para veriyorum, çıkmadığım günün parasını veriyorum. Daha önceden işgaliyenin gecikme faizi yoktu. 1 seneden beri gecikme faizi var. Belediye resmen tefeci gibi olmuş. Hem pandemiyle, hem depremin geri de bıraktığı enkazla, hem de belediyenin bindirdiği yük ile uğraşıyoruz. Karantinada 2 ay pazara çıkmadık, onun bile işgaliye parasını aldılar. Fakat diğer belediyeler pazarcısından bunu almadı. Sayın Kılıçdaroğlu tüm belediyelerine seslenip, ‘Esnaf arkadaşlarımıza yardımcı olun’ diyor. Hani nerede bu arkadaşlara yardım? Bugün Bornova Belediyesi 700 TL işgaliye ücreti alıyor ise Bayraklı Belediyesi pazar günleri çıkmadığımız halde 1400 TL işgaliye bedeli alamaz. Eskiye rağmen tezgah açma günlerimiz azaldı ancak ne masrafımız, ne işgaliye ücretimiz, ne de ödemelerimiz azalmadı… Bu süreçte pazarcılığı bırakan çok fazla esnaf oldu. Her pazar yerinde tahminen 3-5 kişi tezgahını kaldırdı. İşgaliye borcunu ödeyemediğin zaman belediye arabana, bankadaki hesaplarına, diğer mallarına haciz koyuyor. Onları satmaya kaktığın an haciz karşına çıkıyor” bilgisini kaydetti.

PAZARCI YÜKÜN ALTINDAN ÇIKAMAZ OLDU

“Depremden en çok etkilenen pazar yeri Çamkıran” diyen bir diğer esnaf ise “Arkamızda kimse olmadığı için belediye pazarcı esnafıyla istediği gibi oynuyor. Artık bıçak kemiğe dayandı. Buradaki arkadaşlarımızın hepsi emekçi. Adam yeri geliyor halin kapısında yatıyor, yeri geliyor tarla başında arabasının içinde yatıyor. Ne yapıp edip yine bu halka hizmet sağlıyor. Fakat şimdi bu arkadaşlara baktığınız zaman herkes mağdur. Kimse evine ekmek götüremiyor artık. Ortaya koyduğumuz sermayenin karşılığını alabilmek için canımız çıkıyor. Sözde bir belediyecilik anlayışı var. Bir günde yanımıza belediye başkanı ya da yardımcısı, zabıtası, amiri gelsin. Çamkıran, Manavkuyu depremden en çok etkilenen bölgeler oldu. Biri de gelip demedi ki ‘esnaf ne halde’… Üstüne üstelik bir de bu tezgahların gecikme zammını, faizini bindiriyorlar. Millet bu yükün altından çıkamaz oldu artık” dedi.

İKİNCİ GELİŞİMİZ BÖYLE OLMAYACAK!

Son olarak, pazarcı, “Sorunumuza çözüm üretmek zorundalar. Üretemezlerse eğer buradaki esnaf yaklaşık 10 gün sonra büyük bir protesto yapacak. Pazar yerini açmayacak. Pazara gelen sayılı müşteri de artık mağdur olacak. Market sahipleri bire 10 katarak zengin oluyor. Bırakın sosyal aktivitelerimizi, çocuklarımızın, eşimizin, evimizin normal ihtiyaçlarını karşılayamıyoruz. Çarkımız dönsün diye yemeden içmeden kıstık. Pazarcı esnafının kullandığı araç, maldan dolayı büyük olur genelde. Bu araçların yıllık vergisi, sigortası, harçları, masrafları zaten bize yetiyor. Artık son noktaya geldik. Çözüm bulunmaz ise çoğu pazarcı işine son verecek, kimi tezgahını, arabasını satacak. Birazdan Başkan Sandal ile görüşme yapacağız. Eğer sorunlarımıza ilişkin olumlu ve yapıcı yanıtlar almazsak buraya ikinci gelişimiz böyle olmayacak. Bugün eylem yapmadan, sakince dertlerimizi dile getirmeye geldik ancak cevap aksi bir şey olursa ikinci gelişimiz daha farklı olacak. Gerekirse benzinimizle, pankartlarımızla, yumurtalarımızla geleceğiz. Bir Özkanlar vakası daha yaşatmasınlar”

Haber Merkezi