- Gündem
- 10.05.2025 15:39
2022 yılını ‘Pestisitle Mücadele Yılı’ ilan eden Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, uzman ekiple Kemalpaşa Bağyurdu’nda kiraz üreticileriyle bir araya gelerek, üreticilerin ilaçlamada yaşadıkları sorunları masaya yatırdı
NURETTİN BAKİ
Türkiye’ye 2021 yılında 189 milyon dolar döviz kazandıran, taze meyve ihracatında güçlü ürünlerinden kirazda üretici, aracı, komisyoncu, ihracatçı yeni sezona hazırlanıyor. 2021 yılında 1 milyar 182 milyon dolar dövizi Türkiye’ye kazandıran, 2023 yılı için 1,5 milyar dolar ihracat hedefi belirleyen, 2022 yılını ‘Pestisitle Mücadele Yılı’ ilan eden Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, Üretici Buluşmaları’yla üreticileri pestisitle mücadele konusunda bilinçlendiriyor. 1 Mart’ta çilek üreticileriyle Aydın Sultanhisar’da bir araya gelen Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, bu kez İzmir Kemalpaşa Bağyurdu’nda kiraz üreticileriyle bir araya geldi. Kiraz ihracatının sürdürülebilir olması için pestisitle mücadelenin önemi, üretici, aracı, komisyoncu ve ihracatçıların katıldığı toplantıda uzman isimler bilgilendirmelerde bulundu. Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak’ın ev sahipliği yaptığı toplantıya İzmir Vali Yardımcısı Hulusi Doğan, Kemalpaşa Kaymakamı Musa Sarı, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkanı Dr. Ersin Dilber, Bitki Koruma Ürünleri Daire Başkanlığından Ümit Uğur Bahçe, İzmir Zirai Karantina Müdürü Murat Çarkcı, İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen katıldı. Uzman isimler toplantıda üreticilerin sorularını da yanıtladı.
DOĞAN: KAYBA TAHAMMÜLÜMÜZ YOK
İzmir’in hayvancılık ve tarımda büyük potansiyeli olduğunu ifade eden İzmir Vali Yardımcısı Hulusi Doğan, “Tarımsal faaliyetlerin üretilmesinin yanında pazarlanması da önemli rol oynamaya başladı. Eskiden ne üretirseniz satardınız, artık pazar ne isterse onu satıyorsunuz. Ürettiğinizi en az maliyetle üreteceksiniz, az yerden çok ürün alacaksınız, ürünün kalitesi ve niteliği yüksek olacak. Üründe artık kayba tahammülümüz yok. En az toprakla, suyla, girdiyle, pazarın istediği malı üreteceksiniz. En hızlı şekilde pazara ulaştıracaksınız. Mevcut üretilen malları kayba uğratmadan üretmek zorundasınız. Pazarlama çok önemli. Dünya artık globalleşti. Her yerde her zaman her ürün bulunabiliyor. Bütün dünyayla rekabet içerisindeyiz. En ucuza en iyi maliyetle ürün üretilmeli ve en seri şekilde pazara ulaştırılmalı” diye belirtti.
ÖZEN’DEN KAÇAK YAPILAŞMA VURGUSU
İzmir’in kiraz üretiminde Türkiye birincisi, Kemalpaşa’nın da kiraz üretiminde İzmir’in birinci ilçesi olduğunu aktaran İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen, “İzmir’de 90 bin kiraz üretimi, Kemalpaşa’da 60 bin tona yakın üretim söz konusu. Kuzey yarım kürenin ilk hasat edilen kirazı diyoruz. Özellikle hasat öncesinde geçen yıl yapığımız 90 tane numune çalışmasının hiçbirinde olumsuzluk çıkmadı. Geçen yıl kiraz ilk çıktığı zaman üretici satış fiyatının, üreticiyi tatmin eden noktada olması güzel bir husus. Fiyat, üreticilerimizi tatmin eden seviyede giderken 2 gün içerisinde fiyatın aşağı düşmesi üreticiler adına kötü bir şey” dedi. Kiraz bahçelerinin içinde günden güne kaçak yapıların sayılarının arttığını belirten Özen, “Üretim miktarından, analizlerde olumsuzluk olmamasından, ilk hasat olmasından gurur duyuyoruz. Ancak varlığımızı korumamız, yarınki kuşaklara sağlıklı biçimde emanet etmemiz için iki husus var. Birincisi kiraz bahçelerini kaybetmemek. İkincisi ihracatçıların üreticilerimizin ürettikleri ürünleri hak ettiği değerden vermesi gerektiği” diye belirtti. Özen, üreticilerin kiraz bahçelerinin içerisindeki kaçak yapılaşmayla ilgili coşkuyla mücadele etmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
ÜRETİCİ KALINTI SORUNUNU SIFIRA İNDİRECEK
Türkiye’de ilk kiraz hasadının Kemalpaşa, Manisa Bozköy ve civar ilçe ve köylerinde başladığını belirten Hayrettin Uçak “Geçen sezon Türkiye genelinde 70 bin ton olan kiraz ihracatımızın bu sene artmasını ve katma değeri yüksek yeni pazarlar ile ihracatımızın yükselmesini temenni ediyorum. Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği olarak geçtiğimiz yıl ‘Kullandığımız Pestisitleri Biliyoruz’ adında bir proje başlattık. Ürünün ilaçlamasının doğru zamanda, doğru dozda, doğru alet ve ekipmanla, son ilaçlama ve hasat zamanı arasındaki süreye uygun, hedef organizmaya yönelik olarak yapılması gerekiyor. Aksi takdirde yapılacak olan pestisit uygulamalarında hem insan ve çevre sağlığına zarar vermiş oluyoruz hem de ihracatımızda sorunlar yaşıyoruz. Projemiz kapsamında İzmir, Manisa, Aydın ve Afyonda yer alan 85 kiraz bahçesinden numuneler aldık. Maalesef, analiz sonuçlarında Avrupa Birliği’ne uyumsuz 5, Türk gıda kodeksi’ne uyumsuz 13, Rusya Federasyonu’na uyumsuz 13, MRL değeri tespit edildi. Bu konu hakkında üreticilerimizin daha hassas davranacağı ve kalıntı sorununu sıfıra indireceği konusunda inancımız tam” ifadelerinde bulundu.
BİTKİ KORUMA ÜRÜNLERİNİ RUHSATLANDIRIYORUZ
Bitki koruma ürünlerinin tarımda kullanılmasının ciddi bir verim kaybı ve kalıntı problemine yol açtığına dikkat çeken Bitki Koruma Daire Başkanlığından Ümit Uğur Bahçe, “Bitki koruma ürünlerinin üretimi, ithalatı, piyasaya arzını takip ediyoruz. Ruhsatlandırma yaparken etkinlik ve tanıtım çalışmalarını inceliyoruz. Çevreye etkisi az olan veya olmayan bitki koruma ürünlerini ruhsatlandırıyoruz. En önemli kriterlerden bir tanesi AB ve G8 ülkelerinde ruhsatlandırılmış ürünleri ruhsatlandırıyoruz. Bakanlıkça onaylı bayilerden bitki koruma ürünlerini alabilirsiniz. Bitki koruma ürünleri takip sistemini kurduk. Üreticisinde ithalatçısından başlamak üzere bütün aşamalarını takip ediyoruz. Sistem yeni ama çok yol aldık” diye belirtti.
KARAKAYALI: KİRAZ BORSASI KURULACAK
“Kiraz bölgemizin baş meyvesi” diyen Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı, “Kuzey yarım kürede çıkan ilk meyve Kemalpaşa’dan çıkıyor. Değeri çok fazla. Şu anda maliyet fiyatları çok arttı. Girdi maliyetleri, işçi yevmiyeleri 200 TL’den az olmayacak. Gübre fiyatlarının, akaryakıtın fazla olması üretici maliyetlerine yansıyacak. Para kazanmamız için kiloda 80 TL kazanmamız gerekiyor. Kirazın değerlendirilmesi için İBB ile protokol imzaladık. Soğuk hava deposunu yapıyoruz. 2 yılda bitireceğiz. Üreticimize de katma değer kazandırarak belirli fiyatlarla alıp yardımcı olmaya çalışacağız. Kiraz alım merkezi çok hisseliydi, yüzde 90’ını kamulaştırdık. Kalan 20-25 kişiyi mahkemeye verdik. Kamulaştırdıktan sonra Kemalpaşa’da Bağyurdu Kiraz Borsası kurulacak” ifadelerinde bulundu.
CEZAİ YAPTIRIM UYGULANIYOR
Çok fazla üründe pestisit sorunu olduğunu söyleyen Tarım ve Orman Bakanlığı Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkanı Dr. Ersin Dilber, “Tarımda kimyasal kullanımını en aza indirerek pestisitlerle mücadele etmeye çalışıyoruz. Üreticilere doğru pestisit mücadelesini anlatan kimyasal kullanımının en az şekilde kullanılmasını ele alan bilinçlendirme çalışmalarını yürütmeye çalışıyoruz. Organik tarım, iyi tarım gibi pestisit kullanımına karşı yaklaşımları destekliyoruz. Ülkemizde pestisit kullanımını en aza indirme konunda biyolojik mücadeleye destek vermekteyiz. Bu mücadeleyi uygulayan çiftçilerimiz farklı ürün gruplarında destekleniyor. Çiftçilerimizin reçeteyle ilaç kullanması yönünde çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. 50 noktada kurulan tahmin sistemleriyle üreticilere doğru zamanda ilaçlama yapmaları için teşvik ediyoruz. En doğru zamanda en doğru ilacı yapma konusunda çalışmalar yürütüyorlar. Bu uyarılara uyduğunuz takdirde zararlılarla mücadele konusunda beklediğimiz optimum fayda sağlanıyor. Pestisiti yanlış kullananlara cezai yaptırımlar uyguluyoruz. Kemalpaşa’daki kiraz üreticisi pestisitin doğru kullanımı hakkında bilinçli. Kiraz üretiminde problemimiz kiraz sineği. Kiraz sineğiyle doğru zamanda ilaçlamayla başa çıkabilecek bir zararlı” diye konuştu.
KEMALPAŞA KİRAZI 14 ÜLKEYE İHRAÇ EDİLİYOR
2021 yılında Kemalpaşa’dan 14-15 ülkeye kiraz ihracatı yapıldığını belirten İzmir Zirai Karantina Müdürü Murat Çarkcı, “İhracatımız Potansiyeli oldukça yüksek. AB ülkeleri, Rusya, Singapur, Maldivler, Malezya, Endonezya’ya kadar devam ediyor. Kemalpaşa ilçesine ürettiğimiz kiraz, 14 ülkeye yetişebiliyor. Gönderdiğiniz zaman ürünün pazarda kalması önemli. Bu ürünlerin gümrükte takılmaması gerekiyor. Bizlerin üretici olarak hastalık ve zararlılarla ilgili gerekli tedbirler almamız gerekiyor. Almazsak emekle gönderdiğimiz ürünler gümrükte takılır, emeklerimiz boşa gider” ifadelerini kullandı. Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Bülent Oray ise “Kiraz üreticilerinin beklentisi Bağyurdu’na kurutma tesisinin kazandırılması. Bu hizmetin altını dolduracak olan bizler, üreticileriz. Sorunların ortadan kalkması için güçlü bir kooperatif oluşturulması gerekiyor. Birlikteliği sağladığımızda yapamayacağımız bir iş olacağını düşünmüyorum” dedi.