Sayfa Yükleniyor...
ETİK Başkanı Mehmet İşler, ‘100 Günlük İcraat Programı’ kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığının eylem planını değerlendirdi. İşler, açıklanan 100 günlük eylem planında eksik olan 4 konuya açıklık getirdi
KENAN YEŞİL / ÖZEL HABER
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni sistemin ilk kabinesinin 100 günlük eylem planını açıkladı. 400 maddenin yer aldığı icraat programında, Kültür ve Turizm Bakanlığı kapsamında hayata geçirilecek projeler de detaylarıyla belli oldu. ‘100 Günlük İcraat Programı’ kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığının eylem planını Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler değerlendirdi. Bakanlığın eylem planında daha çok kültür ağırlıklı bir söylem olduğunu belirten İşler, turizmin dinamik ve etkinsel yapısına ait çok fazla kalemin yer almadığını söyledi. Turizm alanında 100 günlük eylem planında eksik olan konuları bir dosya haline getirerek Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a sunacaklarını dile getiren İşler, “İmaj ve tanıtımın yapılması, mevzuatların ve yönetmeliklerin bekleyen dosyalarının ortadan kaldırılması gerekiyor. Türkiye’nin yurt dışı ile yapmış olduğu teşvik anlaşmasına göre tur operatörlerine 2017’deki uçak teşviklerinin ödenmesi, kamu ve özel bankalar ve Eximbank’ın kredi imkanlarını biraz daha açarak kredisini uzatabilme kabiliyeti verilmesinin sağlanması gerekiyor. 100 günlük eylem planı içerisine alınmayan bu maddeleri Bakan’a sunacağız” diye konuşarak turizm eylem planındaki eksik noktalara açıklık getirdi.
KÜLTÜR AĞIRLIKLI EYLEM PLANI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı 100 günlük eylem planı kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığının hazırladığı raporu değerlendiren ETİK Başkanı Mehmet İşler, “Açıklanan 100 günlük eylem planında da daha çok kültür ağırlıklı olan kültürel değerlerin öne çıkartılmasına yönelik hedefler var. Oysa bugün Türkiye’nin içine düşmüş olduğu döviz sıkıntısı, sıcak para sıkıntısı ve istihdam sıkıntısı var. Aslında bunların hepsini çözecek olan tek sektör turizm sektörüdür. Çünkü turizm sektörü hem yarattığı kapasiteden dolayı kalifiye olmayan elemanları sektöre kazandırmayı ve bunları meslek sahibi yapabilme kabiliyetine sahip. Hem de yurtdışından ihracat yapma gücü var.Yani satacağımız malı yurt dışına göndermek yerine o malı tüketmek için dışarıdan turisti getirtiyorsunuz ve böylece yerinde ihracat oluyor. Yerinde ihracat ile Türkiye’nin en fazla döviz getiren sektörünün turizm olduğunu gördük. Çünkü 2016-17 yılında turizm sektörü daraldığı zaman gördük ki ciddi bir kayıp var. Bu kayıp için sektörün eski haline gelmesi gerekiyor” diye konuştu.
EYLEM PLANINDA 4 EKSİK ÖNE ÇIKIYOR
Turizm eylem planında açıklanmasını bekledikleri 4 maddeyi açıklık getiren Mehmet İşler, şöyle konuştu: “100 günlük eylem planı içerisinde olmasını istediğimiz 4 tane önemli kalemin açıklanmasını bekliyorduk. Bunlardan bir tanesi önümüzde dosyalar halinde bekleyen turizmcinin iş yapmasına engel olan mevzuat, yönetmelik ve dosyaların bir an önce eritilmesi lazım. İkinci olarak Türkiye’nin imajı konusu. Şu anda ne kadar başarılı ve iyi hizmet verirsek verelim Türkiye’nin imajı yurt dışında oldukça yanlış algılanıyor. Türkiye’nin daha demokratik, daha özgür bir ülke olarak imajının çizilmesi gerekiyor. OHAL kaldırılması ile bir nebze imajımızı güçlendirsek de sadece bu yetmiyor. Türkiye üzerinde hem FETÖ’den kaynaklı hem de terörden kaynaklı ciddi bir imaj zedelenmesi var. Burada yapılması gereken en öneli şey Türkiye’nin yurt dışındaki imajının düzeltilmesi. 100 günlük eylem planı içerisinde bu algıyı düzeltecek bir tanıtım bütçesi ve bu bütçe ile ilgili gerekli atılımların yapılacağı bir çalışma bekliyorduk. Bugün turizmcinin en önemli sıkıntılarından bir tanesi yurt dışındaki mevcut uçaklara verilen teşviklerin ödemelerinin yapılması. Tur operatörlerinin bu konuda bizden ödemeyle ilgili bir beklentileri var. Son olarak ise istihdamı artıracak paketlerde bizim yatırım yapmamız için aldığımız mevcut kapama kredilerinin uzatılabilme avantajının verilmesi lazımdı. Bankalar şu anda çok yüksek faiz uyguluyorlar. Faiz oranların makul bir orana çekilmesini istiyoruz.”
ÇİN EYLEM PLANI ÖNEMLİ
100 günlük eylem planı içerisinde alınmış olan Çin turizm pazarındaki Türkiye’nin payının arttırılması için Çin Eylem Planı’nın hazırlanması konusunu çok önemsediklerini ve desteklediklerini belirten İşler, “Çünkü sadece mevcut pazarların dışında başka pazarlara da girmemiz gerekiyor. Gelecek 10 yılda Çin dünya için çok önemli bir ekonomi, çok önemli bir pazar. Çinliler de kum, deniz, güneş yerine kültür ve gastronomiye önem veren bir millet. Özellikle düne kadar Türkler Dubai’ye giderek alışveriş yapıyordu. Dövizin artmasından dolayı Türkiye’deki fiyatların düşmesi ile Orta Doğu ülkeleri bize alışverişe geliyorlar. Bunlar da kültür, gastronomi ve alışverişe geliyor. O yüzden Çin ile ilgili ciddi bir Ar-Ge çalışması çok faydalı olur. Çünkü Avrupa pazarı yerine kriz anlarında yerine koyabileceğimiz başka pazarların olması lazım. Bu konuda Çin, Hindistan ve Pakistan gibi ülkeler ciddi nüfusa artışlarından dolayı çok önemli. Sadece Çin’den yurt dışına giden turist sayısı 300 milyon. Bize gelen toplam turist sayısının ise 40 milyon olduğunu düşünürsek ciddi atılımlar yaparak turizmde büyümemiz için Çin’e yeni bir Ar-Ge pazarı olarak yatırım yapmamız son derece isabetli bir karar olacaktır” dedi.
CALİPSO PROJESİ
Önümüzdeki dönemde çeşitli projeler yapacaklarını belirten İşler, Calipso projesi hakkında bilgiler vererek şöyle devam etti: “Personel eğitimi ve sektöre eğitilmiş personel kazandırma projesi yapacağız. Bir de Calipso projemiz var. Bu proje ise kışın kapatılan otellerde açıkta kalan personele iş imkanı sağlayacak. Sektörde özellikle resort otellerde bulunan birçok tesis kışın kapatılıyor. Buralar kapanınca personel dışarı çıkartılıyor ve işsiz kalıyor. Oysa 3. yaş kuşağı veya sağlık turizmi adı altında gazi ve şehit ailelerine özel fiyat vererek ağırlamak ve kışın bu tesislerde personeli istihdam etmek istiyoruz. Ama bunun için tuttuğumuz personelin ise bizden sigortasını alınmamasını sağlamak istiyoruz. Çünkü işten çıkan personel devletten işsizlik maaşı alıyor. Devlet işsizlik maaşı vereceğine bu personel bizde çalışmaya devam etsin ve istihdam rakamları yükselsin. Hem devlet kazanır hem sektör kazanır. Calipso modelinin bir örneği İspanya’da mevcut. Ama bu projeyi bir türlü kabul ettiremiyoruz.”
TURİZM ÇEŞİTLİLİĞİNİ ARTIRMALIYIZ
Türkiye’nin ciddi bir turizm potansiyeline sahip olduğunu vurgulayan İşler, “Aslında şu anda 100 milyon turisti ağırlıyor olmamız gerekir. Ancak şu anda 40 milyon seviyesindeyiz. Bizim ulaşmak istediğimiz hedef 100 milyon turist ağırlamak. 2023 hedefimiz 50 milyon turist 50 milyar dolar hedefimizdi. Biz bunu 2023 yılında yakalarız. Daha fazla turisti çekmek için yeni pazarlara girmemiz gerekiyor. Turizm çeşitliliklerini artırmamız gerekiyor” dedi.
TURİZMDE İZMİR’E BÜYÜK İŞ DÜŞÜYOR
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ‘100 Günlük Eylem Planı’nda Turizm konusunu değindi. Turizmde yeni pazarlara açıldıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, nüfus ve ekonomi olarak dünyanın en büyük gücü haline gelmiş olan Çin’in turizm pazarındaki yerinin artırılması için eylem planı hazırladıklarını söyledi. Öte yandan Çin’de 2018 yılının ‘Türk Yılı’ ilan edilmesi ile 100 günlük eylem planında Çin turizm pazarındaki yerini artırılması için hazırlanan eylem planı bire bir örtüşüyor. Bu noktada turizm konusunda İzmir’e büyük iş düşüyor. Deniz, kum, güneş turizmin yanında tarih, sağlık, gastronomi ve din turizmi açısında çok geniş bir yelpazeye sahip olan İzmir, 100 günlük eylem planı içerisinde Çinli turistleri Türkiye’ye ve İzmir’e çekmek adına önemli bir yer teşkil ediyor. Ayrıca geçtiğimiz günlerde İzmir’e gelen ve içlerinde Çinli medya temsilcilerinden kanaat önderlerine, sosyal medya fenomenlerinden seyyah ve pop stara kadar 16 kişiden oluşan heyet İzmir Ticaret Odası’nı ziyaret ederek şehir hakkında bilgi aldı. Bu noktada turizm alanında önemli yatırımları İzmir’de yapılması, kruvaziyer turizmin canlandırılması, yat limanı projesinin hayata geçmesi, Çandarlı Limanının yapılması gibi çeşitli projelerin Türkiye’nin batıya açılan kapısı olan İzmir’de hayata geçmesi bekleniyor.
Haber Merkezi