- Gündem
- 05.05.2025 00:30
İMDER’in ziyaret ettiği Betonstar firmasının Kurucu Ortağı Oğuz Diken, Betonstar’ın Ar-Ge merkezi gibi çalıştığına dikkat çekerek, “2020 yılı içinde 60-65 metreye basacak pompa üzerine çalışacağız” dedi
ÖZKAN PEKÇALIŞKAN
Türk iş ve inşaat makinaları sektörünün öncü kuruluşu Türkiye İş Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği (İMDER), İzmir’deki üye firmalarını ziyaret etti. İMDER üyesi Hidromek firmasının ardından ikinci günde Betonstar firmasının ziyaret edildiği programda; İMDER Yönetim Kurulu Başkanı Merih Özgen, üye firmaların temsilcileri ve ekonomi gazetecileri de hazır bulundu.
GENİŞLEMEYE DEVAM EDİYORUZ
Betonstar fabrikasında basın mensuplarına firma ve sektör ile ilgili bilgi veren Betonstar Kurucu Ortağı Oğuz Diken, Türkiye’nin dünyada her zaman beton üretimi konusunda ilk üç ülke arasında olduğunu belirterek, “Bu yüzden Türkiye büyük bir pazardı. Türkiye’de yılda 500 tane pompa satılıyordu. 2018 Ağustos’tan sonra yurtiçine bir tane pompa satamadık. Ancak bizde her şeyi Türkiye’ye düşünerek yapmıyoruz. Bütün büyük şirketler buradaydı. İnanılmaz bir rekabet vardı. Buna rağmen biz bir saat bile fabrikayı kapatmadık. Yüzde yüz yerli sermaye ile üretim yapıyoruz. Genişlemeye devam ediyoruz. Üretimde hiç kısma yapmadan yolumuza devam ediyoruz. Almanya, ABD; İsveç, Polonya ve Japonya gibi ülkelere satış yaptık” dedi.
AVRUPA’YA 60 POMPA SATTIK
Betonstar’ın aynı zamanda bir tasarım merkezi olduğuna dikkat çeken Diken, “Gelişme anlamında dünya lideriyiz. Şu anda Ar-Ge’de öncü firmayız. Şu anda 144 beton pompası üretebilecek durumdayız. 2020 yılı içinde 60-65 metreye basacak pompa üzerine çalışacağız. Pompanın gelişiminde dünya lideriyiz. Bu sene sadece bir Ar-Ge projesi yapacağız. 6-7 yıldır Ar-Ge ile çok uğraştık. Beton pompası üretmek kolay değildir. Dünyada bunu üretebilen beşinci ülkeyiz. Ar-Ge ile çok uğraşınca üretim satışın gerisinde kalıyor. Türkiye’de işin içinde olsa siparişe yetişemezdik. 12 yıllık firmayız ve bunun yanında 30 yıllık bir geçmişimiz var. Bir yılda sadece Avrupa’ya 60 tane pompa sattık. Almanya’ya tarım sektöründe kullanılan farklı bir makine yaptık. İtfaiye içinde talepler var. Beton pompasının amacının değiştirilerek farklı biçimde kullanılması bizim için avantajdır” diye konuştu.
40 METREYE BASAN POMPA ÜRETTİK
Beton pompasının yerleştirilebildiği iki tip kamyonun olduğunun altını çizen Diken, “Üç akslı ve dört akslı olmak üzere iki çeşit kamyon var. 3 akslı kamyonda yük olarak 26 tonu, 4 akslı kamyonda ise 32 tonu geçemezsiniz. Dünyada ilk kez üç akslı beton pompasını yükleyen bir sistem yaptık ve 40 metreye basan beton pompası ürettik. 4 akslı kamyon için de 47 metre kapasitesine sahip beton pompası yaptık. Sabit pompalar için ise herhangi bir sınırlama yoktur” şeklinde konuştu.
SEKTÖRDEN HÜKÜMETE DESTEK TALEBİ
Beton pompası üretiminde aşırı rekabet varken hükümetten destek istediklerini de sözlerine ekleyen Diken, “Hükümetten ve bakanlıklardan ilgi ve alaka gördük ancak sonuç göremedik. Hem Hazine ve Maliye hem de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na taleplerimizi ilettik. Bizim maliyetimizin altında satış yapan ülkeler varken rekabet koşullarının oluşmadığını söyledik. Yüzde 1,5 ek vergi kondu ama o ne kadar etkili olabilir ki? Yeni hazırlanacak pakette listeye iş ve inşaat makinaları eklenirse kamu ve kamuya kaynağı kullanılarak yapılacak işte yerli ekipman kullanan firmaların desteklemesi şartı getirilebilir. Devlet alıcı değil ama kullanıcımız buna hazırlanmalıdır. Yurt dışında ise pazar çok rahat ve fiyat politikası çok iyi. Burada durum öyle değil” ifadelerini kullandı.
HER AN DESTEK VERİYORUZ
Betonstar olarak satış sonrası desteklerinin de devam ettiğini belirten Diken, sözlerini şöyle sonlandırdı: “ABD’ye sattığımız beton pompasının ardından iki yıl boyunca iki personeli orada görevlendirdik. Her yerde mühendis ve eleman desteği veriyoruz. Beton pompası çok sık arıza veren bir makinedir. Bu yüzden her an destek vermek zorundasınız. Bayileri eğitiyoruz ve sürekli temastayız. Biz makinelerimizi sattık değil kiraladık gözüyle bakıyoruz. Ortaya çıkan problemleri yazılım ile aşıyoruz. Bir pompanın garanti süresi 1200-2000 saat arasında değişiyor. Avrupa’da yılda 360 saat, Japonya’da 500 saat bir pompa kullanılırken Türkiye’de beton pompası yılda 1000 saatin üzerinde çalışıyor. Haliyle yıpranma Türkiye’de daha fazla oluyor. Bu yüzden Türkiye’deki firmalar sürekli destek istiyordu. İç Pazar daralınca Türkiye’den gelen destek talepleri de azaldı.”