Sayfa Yükleniyor...
Öğretmen Leman Kırıcı öncülüğünde başlatılan ‘E-Twinning’ projesi kapsamında öğrenciler stant kurdu. Birçok okulun bir araya gelerek kurduğu stantlarda prematüre bebekler için el emeği, göz nuru ürünler dağıtıldı
SULTAN GÜMÜŞ / ÖZEL HABER
Toki Ahıska Kent Ortaokulu (Menemen), Behçet Uz Anadolu Lisesi (Karşıyaka), Haldun Koşay Anadolu Lisesi (Menemen) ve Kubilay İlkokulu (Menemen) öğrencileri ile eğitimcileri tek bir amaç için Menemen Meydan’da buluştu. ‘Prematüre Gücü’ adlı ‘E-Twinning’ projesi kapsamında bir araya gelip stant kuran öğrenciler kendi hazırladıkları el emeği ürünleri stant ziyaretçilerine ücretsiz dağıttı. Projenin öncülüğünü yapan ve bir prematüre annesi olan öğretmen Leman Kırıcı ile beraber diğer öğretmenler de desteğini esirgemedi. Öğretmen ve öğrencileri tarafından prematüre bebekler için bere ve kuvöz arkadaşı ahtapot örüldü, ürünlerin yeni doğan yoğun bakım ünitelerine teslim edileceği vurgulandı. Gönüllüler yaptıkları bu çalışmayla hem prematüre çocukların ve annelerinin yanında olup, ‘Prematüre doğsan da yalnız değilsin’ dedi hem de öğrencilerin el becerilerinin gelişmesine katkı sundu.
Toki Ahıska Kent Ortaokulu’ndan Leman Kırıcı, Behçet Uz Anadolu Lisesinden Demet Dönmez, Haldun Koşay Anadolu Lisesinden Ebru Bingöl Çağlar ve Kubilay İlkokulundan Hatıra Kırcaalili ile öğrencileri 17 Kasım Prematüre Günü’nde Menemen Meydan’da stant kurarak farkındalık yarattı. Etkinlikte broşürler dağıtıldı; paydaşların el emeği ve göz nuru ile yaptıkları ürünler ziyaretçilere hediye edildi.
“SOSYAL MEDYADA İLGİ GÖRDÜ”
Projenin devamında prematüre bebekler için bere ve kuvöz arkadaşı ahtapot örüldü, ürünlerin yeni doğan yoğun bakım ünitelerine teslim edileceği belirtildi. Proje gönüllülerinden Ebru Bingöl Çağlar,
“Öğrencilerimiz ve velilerimizle birlikte yardımlaşmayı geliştirmek için başlattığımız bu iyilik hareketine destek bekliyoruz” diyerek şunlara yer verdi: “Projenin öncülüğünü yapan Leman Kırıcı. Kendisi Menemen Kadın Kolları’nda da yer alarak projeyi ilerletti. Onunla birlikte ikinci turumuz. Kendisiyleberaber iki yıl önce bir kez daha bu çalışmanın benzerini yaptık. Leman Hanım ile şans eseri tanıştık. Her şeyden önce kendisi bir prematüre annesi. Hikayede böyle ortaya çıktı aslında. Onun hikayesi mutlu son ile bitti ama. Oradaki annelerin, çocukların ve doktorlar ile hemşirelerin psikolojisini bilen bir insan. İş bölümüyle çalışmalarımızı devam ettirdik. Herkes kendine verilen sorumluluğu başarıyla yapınca ilerlememiz gayet kolay oldu. Çalışmalarımız sosyal medyada da oldukça ilgi gördü, çok güzel bir yankı oluştu.”
“İNCE MOTOR KASLARI GELİŞİYOR”
İnternette yer alan örgücü grupların ilgisini çektiklerini kaydeden Çağlar, “Onların ilgisini çekip kendileriyle hareket etmeye başlayınca Danimarka’da yapılan ahtapot oyuncağını bizler de oluşturmaya başladık. Ahtapot oyuncağın amacı ise prematüre bebek ahtapotun ayaklarını anne kordonu sanıp tutmaya devam ediyor. Bir nevi yaşama tutunmak gibi düşünün. Ahtapotu tutma eylemi ince motor kaslarını da eyleme geçiriyor. Daha sonra bere örmeye başladık. Berelerin yapım amacı ise Kuvözdeyken en çok kafaları üşüyor. Tüm bu eşyalar bebekler erken doğumda küvezdeyken yanlarına koyuluyor. İnsanlar yapıp bizlere gönderiyor, biz de hastanelere yolluyoruz. Sadece dışarıda ki insanlar değil tekrar belirtmek gerekirse öğretmen ve öğrencilerimiz de marifetlerini konuşturuyor. Ki öğrencilerimiz için bu çok yararlı bir çalışma. Onların da ince motor kasları çalışmaya başlıyor, el becerileri gelişiyor” ifadelerini kullandı.
HASTANELERDEN TALEP
Ege Üniversitesi Hastanesine birçok bere ve ahtapot oyuncak gönderdiklerini aktaran Çağlar, “Diğer hastanelerden de talep geliyor. Onlara da elimizden geldiğince göndermeye çalışıyoruz” dedi.
Prematüre bebek doğuran annelerin hikayelerini okuduğunu ve onlarla iletişime geçtiğini kaydeden Çağlar, “Bu annelerimiz ‘Çocuğum ölecek mi, yaşayacak mı, yaşarsa sakat mı kalacak, herhangi bir hastalığı olacak mı?’ sorularıyla sürekli savaşan annelerimiz. Özellikle lohusa döneminde bu sorunlarla uğraşmak oldukça zor. Anlayışlı olamayan hemşirelerle denk gelmek daha bir zor. Kendinizin ve çocuğunuzun toplumdan ötekileştirildiğini düşünüyorsunuz. Biz bu psikolojik sorunların atlatılması için her daim yanlarında olacağız. Bir sonraki senelerde de projemizi emin adımlarla devam ettirmeyi düşünüyoruz. Çünkü öylesine muazzam bir çalışma ki. Prematürenin ne olduğunu dahi bilmeyen insanlara açmış olduğumuz stantlarla bilgilendirme yapıyoruz, vatandaşı bilinçlendirip farkındalık yaratıyoruz. Ahtapotun amacını bilmeyenler var. Tıpkı ilk zamanlarda bizim de amacını bilmediğimiz gibi. Neden bere yaptığımızı çözemeyenler de var. Bunların hepsinin amacını anlatmaya gayret gösteriyoruz. Öğrencilerimiz ayraçlar yaparak onların üzerine ahtapot motifleri geçirdi ve yine amaç aynı. Bu ürünlerin ne için orada bulunduğunu düşündürtmek” diye konuştu.
Ebru Bingöl Çağlar son olarak, “Siz de bu projeye destek olarak prematüre bebeklerimize ‘Prematüre doğsan da yalnız değilsin’ diyebilirsiniz” dedi.
PREMATÜRE BEBEK NEDİR?
Normal gebelik süresi 38 hafta ile 42 hafta arasında sürer. Gebelik 37 haftadan önce sonlanırsa doğan bebeğe prematüre denir. Prematüre bebeğin yaşı 40 haftalık olana kadar postkonsepsiyonel yaş olarak ifade edilir. Prematüre bebek, bebeğin beklenen tarihten daha erken bir zamanda doğduğunda kullanılan terimdir.
HER YIL 150 BİN
Dünyada her 10 bebekten biri hayata erken başlıyor. Türkiye’de bu rakam yüzde 12 civarında ve her yıl 150 bin bebek erken doğuyor. Prematüre doğan bebekler alanında uzman yenidoğan hekim ve hemşirelerin bakımıyla zamanında doğan akranlarıyla benzer şansı yakalayabiliyor.
Haber Merkezi