Sayfa Yükleniyor...
Normal gıdalar ile faydalı bakterilerin vücuda alınamadığını belirten EÜ Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Uysal, probiyotik gıdalar ile faydalı bakterilerin vücuda alınabileceğini söyledi
ÖZKAN PEKÇALIŞKAN - ÖZEL HABER
Probiyotik gıdaların, bağışıklık sistemini güçlendirmesi yönü ile uzmanlar tarafından tüketilmesi öneriliyor. Yapılan araştırmalarda, probiyotik gıdaların düzenli tüketilmesi ile özellikle çocuklarda enterik enfeksiyonlara karşı etkili olduğu belirtiliyor. Bunun yanında probiyotik gıdaların yaşlı kişilerde görülen kabızlık ve birçok nedene bağlı olarak görülen ishal, gaz oluşumu, karın şişliği gibi bağırsak rahatsızlıklarını da önlediği yönünde görüşler ve bilimsel araştırmalar var.
Probiyotik gıda ve probiyotik yoğurtlara karşı artan ilginin nedenini sorduğumuz Ege Üniversitesi (EÜ) Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Harun Uysal, probiyotik yoğurdun, normal yoğurda göre fonksiyonunun daha fazla olduğuna dikkat çekerek, “Tüketiciler şu anda probiyotik nedir? Probiyotik yoğurt nedir? Sorularının cevaplarını çok fazla bilmiyor ya da bu konuda çok az bir bilince sahip. Piyasada satılan probiyotik yoğurtların az bir miktarı bile diğerbir kiloluk yoğurtlara eşdeğer olabiliyor. Fakatbelli bir kesimin dışında fiyatından dolayı probiyotikler çok fazla tercih edilmiyor. Baktığınızda sağlıkla ilgili bir ürün tükettiğinizde fiyata göre fonksiyonunun çok yüksek olduğunu göreceksiniz. Ama bunu çok az bir kesim biliyor. Normal bir tüketici probiyotik yoğurt ve diğer yoğurdun farkını bilemez. Probiyotikler ile ilgili şu anda çok fazla reklam da yok. Ancak gıdalar konusunda bilinçlenmeye başlayan bir kesim tarafından probiyotiklerin daha fazla tüketildiğini söyleyebiliriz” diye konuştu.
BAĞIRSAK FLORASINI DÜZENLİYOR
Probiyotik gıda ve probiyotik yoğurt pazarının Türkiye’de daha çok genişleyebileceğini ifade eden Prof.Dr. Harun Uysal, “Neden genişlemesi gerekiyor? Çünkü normal gıdalar ile faydalı bakteriler alamıyoruz. Mide özsuyundan birçoğu geçemiyor. Faydalı bakteriler midede ölüyor. Bakteri bağırsağa ulaşamıyor. Probiyotik bakterilerin özelliği ise aside karşı daha dayanıklı olmalarıdır. Mide özsuyundan geçip bağırsağa ulaşıyorlar. Bağırsağa ulaştıklarında bağırsaktaki yararlı bakteri sayısını arttırıyorlar ve bağırsakflorasını dengeleyip zenginleştiriyorlar” dedi.
Probiyotiklerin bağırsak hastalıklarına karşı önlem olarak kullanabileceğine işaret eden Prof.Dr. Harun Uysal, “Probiyotikler, yaşlanmayı geciktiriyor ve yaşlanmayı sağlayan zararlı bakterilerin enzimlerini de ortadan kaldırıyor. Ayrıca hastalıkları önlemeye de yardım ediyor. Vücudun direncinin arttırılmasına yardımcı olurken, bağışıklık sistemini de güçlendiriyor. Probiyotik gıdalar açısından turşu ve zeytin tüketmenin de çok doğru bir şey olduğunu söyleyebiliriz. Bunun yanında herkesin bildiği kefir içmekte faydalıdır. Kefirde de probiyotik maya vardır. Her gün kefir tüketmek vücudumuza iyi gelir. Bakteri kaynaklı gıda zehirlenmelerine karşı da probiyotik yoğurt tüketmek önemlidir” şeklinde konuştu.
EVDE PROBİYOTİK GIDA ÜRETMEK ZOR
Prof.Dr. Harun Uysal, reklam ve bilinçlenme ile Türkiye’de daha fazla probiyotik gıdanın tüketilebileceğini belirterek, “Türkiye’de çok fazla firma probiyotik gıda ve yoğurt üretimi yapmıyor. Bu sebepten ötürü market raflarında çok fazla bulamıyoruz. Eczanelerde ve marketlerde probiyotik maya satılıyor ancak evde probiyotik yoğurt yapmak zordur. Probiyotik aktivenin raf ömrü boyunca canlı kalıp kalmadığını test yapılmadan anlayamayız. Bu yüzden probiyotik gıdaları şu anda evde üretmek zor görünüyor. Tüketici bilincinin artması ile üretimin de doğru orantılı olarak artacağını düşünüyorum” diye bilgi verdi.
SAYISAL VERİLERE GÖRE PROBİYOTİK GIDA SEKTÖRÜ
Euromonitor tarafından açıklanan sayısal veriler, son yıllarda probiyotik gıda sektörünün büyüme hacminde hızlı bir artış olduğunu gözler önüne seriyor. Önümüzdeki 2020 yılına kadar ise daha hızlı bir artış göstereceği öngörülüyor. Sayısal verilerine göre probiyotik gıda satışlarının yüzde 76’sını probiyotik yoğurt, yüzde 14’ünü ise diğer fermente süt ürünleri, yüzde 10’unu ise probiyotik gıda takviyeleri oluşturuyor. Probiyotik gıdaların pazar değerinin şuan itibari ile 32 milyar avro olup 2020 yılına kadar 43,5 milyar avro seviyelerine yükseleceği tahmin ediliyor.
EN GÜÇLÜ BÜYÜME ORTA DOĞU’DA
2020 yılı sonuna kadar en yüksek büyüme oranının Orta Doğu ve Afrika bölgesinde olacağı tahmin ediliyor. Birleşik Arap Emirlikleri’nde yüzde 156 oranında yüksek bir büyüme oranına sahip olması bekleniyor. Japonya, Avustralya, Orta Doğu ve Hindistan’da probiyotik yoğurt pazarı güçlü bir büyüme gösterip bu alanda yatırımlar artıyor. Sayısal rakamlara bakıldığında en çok ilginin probiyotik yoğurt sektöründe olduğu dikkatlerden kaçmıyor.
Haber Merkezi